A Forma–1 legendás mérnökei adtak elő a Formula Student Symposiumon

forrás: Prím Online, 2023. november 22. 17:31

Közel kétszázan voltak a Széchenyi István Egyetem által november 18–19-én megrendezett Formula Student Symposiumon, ahol a motorsport krémje, köztük a Forma–1 mérnök legendái tartottak előadásokat. A kilencedik alkalommal megszervezett nemzetközi esemény népszerűségét mutatja, hogy a résztvevők összesen 20 országból érkeztek Győrbe.

A hagyományosan a Széchenyi István Egyetemen megrendezett Formula Student Symposium idén kilencedik alkalommal kapott helyet az intézményben, melyre 22 előadó érkezett a nemzetközi motorsport világának különböző csapataiból és autógyártóitól. A találkozó legfőbb célja a tapasztalat- és ötletcsere mellett a következő szezonra való felkészülés volt a Formula Student-sorozatban induló hallgatói csapatok számára, elismert szakemberek segítségével.

 

„A rendezvény tökéletesen illeszkedik a Formula Student-csapatok fejlesztési ciklusába – miszerint ősszel terveznek, tavasszal autót építenek, nyáron pedig tesztelnek és versenyeznek –, hiszen a szimpózium időpontjára az új csapatok már felálltak, koncepcionálisan előkészültek. Így ebben a periódusban tudják egyeztetni egymással a terveket, és tanulhatnak előadóinktól, amit aztán be tudnak építeni a következő szezonra történő felkészülésbe” – húzta alá Kolossváry Tamás, a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjának központvezetője, az esemény főszervezője.

 

 

Kolossváry Tamás, az esemény főszervezője köszöntötte a szimpózium résztvevőit és előadóit. (Fotó: Adorján András)

 

A program előadói között volt többek közt Claude Rouelle, a motorsport egyik szaktekintélye, aki versenymérnökként és járműdinamikai szakértőként rendszeresen tart szakmai tréningeket, és bíróként is tevékenykedik a legnevesebb nemzetközi Formula Student-versenyeken. „A Formula Student lényege, hogy tapasztalatokat szerezzünk és tanuljunk a hibákból, hiszen a szakértelem mellett a hibák is kulcsfontosságúak a sikerhez. A tapasztalatokat pedig fontos, hogy megosszuk egymással – itt erre remek lehetőség nyílik” – hangsúlyozta a belga szakember.

 

 

Claude Rouelle világhírű versenymérnök saját karrierútján keresztül beszélt a hibák és a szaktudás fontosságáról. (Fotó: Adorján András)

 

Előadott Miroslav Zrncevic, a Bugatti Rimac tesztpilótája, valamint Pierre-Olivier Cimon, aki szintén a Rimac Technologytól érkezett és az akkumulátortechnológia specialistája. A Forma–1 világából jelen volt Timothy Anticevich a Williams istállótól, valamint visszatérő vendégként Owen Carless, az idei konstruktőri világbajnok Red Bulltól és Hegedűs Andor, az Aston Martin tagja.

 

 

Szujó Zoltán sportriporter, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és Owen Carless, a Red Bull Forma–1-es csapat tagja. (Fotó: Adorján András)

 

„A Széchenyi István Egyetem számos sikerre lehet büszke a Formula Student-versenysorozatok kapcsán, ezek egyike a SZEngine, az egyetlen motorfejlesztő csapat a versenyben, amely motorbeszállítóvá válik 2024-ben. Mindeközben az Arrabona Racing Team egy teljes versenyautót fejlesztve és építve évről évre kiemelkedő eredményeket ér el. Nagy örömünkre szolgál, hogy a szakma élvonalát üdvözölhetjük most a Széchenyi István Egyetemen, akik megosztják tapasztalataikat a hallgatóinkkal, ezáltal tovább erősítve pozíciónkat a nemzetközi arénában” – húzta alá köszöntőjében prof. dr. Dogossy Gábor, a Széchenyi-egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja.

 

 

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja, prof. dr. Dogossy Gábor köszöntötte a résztvevőket. (Fotó: Adorján András)

 

A Formula Student Symposium fő szponzora, az Audi Hungaria képviseletében Christian Stengel, a cég járműfejlesztési vezetője az iparág és a Formula Student kapcsolatáról osztotta meg gondolatait. „A modern járműiparban az ágazat komplexitása miatt az elméleti tudás mellett nagyon fontos a gyakorlati tapasztalat a szakma minden területén, beleértve ebbe a kommunikációs készségeket, a konfliktuskezelést és a projekt menedzsmentet is. A Formula Student mindezekre lehetőséget ad, ezáltal ez a legjobb befektetés a jövőbe” – mondta.

 

 

Christian Stengel az Audi Hungaria nevében köszöntötte a szimpózium résztvevőit. (Fotó: Adorján András)

 

A Széchenyi István Egyetem angol nyelvű járműmérnök szakán tanuló Hunyadi Napsugár idén először vett részt az eseményen. „A Formula Student-verseny rendezésében aktívan részt veszek, emiatt fontosnak tartottam, hogy ezen a szakmai rendezvényen is jelen legyek, ahol az autósport és a járműipar legjobb nemzetközi szakembereitől tanulhatok” – osztotta meg portálunkkal. 

 

A kirgizisztáni Alikhan Abdykalykov már több éve visszatérő résztvevője a rendezvénynek. „A szimpózium szakmai tartalma és szervezése minden évben kiemelkedő. Mindig izgalmas workshopokon és előadásokon vehetünk részt – ezt kár lenne kihagyni” – mondta. 

 

 

A kirgiz Alikhan Abdykalykov visszatérőként vett részt a 2023-as Formula Student Symposiumon. (Fotó: Adorján András)

 

„Ez az egyedülálló nemzetközi esemény minden járműipari szakember és hallgató számára fontos, hiszen kiváló platformot biztosít a tudás- és tapasztalatcserére a csapatok között” – emelte ki a jordániai Barham Farraj, aki önkéntesként vett részt az esemény megvalósításában és a szervezésben. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38