A nyaralás információbiztonsági és adatvédelmi veszélyei

forrás: Prím Online, 2024. június 5. 11:29

A nyilvános Wi-Fi hálózatok kényelmes megoldást kínálnak az internethez való csatlakozáshoz nyaralás során is, de komoly biztonsági kockázatot is jelentenek. A nyilvános hálózatokon való adatátvitel könnyen lehallgatható, így az érzékeny adatok, mint például banki információk, bejelentkezési adatok és személyes információk veszélybe kerülhetnek.

 

1. Adathalászat és közbeékelődési támadások (Man-in-the-Middle Attack)

 

A támadók a nyilvános Wi-Fi hálózatokon könnyen közbeékelődhetnek a felhasználó és az internet közötti kommunikációban, és hozzáférhetnek érzékeny adatokhoz, mint például jelszavak, banki információk vagy személyes adatok.

 

2. Hamis Wi-Fi hozzáférési pontok

 

A támadók létrehozhatnak olyan hamis Wi-Fi hálózatokat, amelyek hasonlítanak a valódi hálózatokra. A felhasználók, akik csatlakoznak ezekhez a hamis hálózatokhoz, kiszolgáltatottá válnak a támadók számára, akik így hozzáférhetnek adataikhoz. 

 

3. Adatforgalom megfigyelése

 

A nyilvános Wi-Fi hálózatokon a titkosítatlan adatforgalom könnyen megfigyelhető. A támadók olyan eszközöket használhatnak, amelyekkel lehallgatják a hálózaton áthaladó adatokat.

 

4. Eszközök fertőzése rosszindulatú szoftverekkel

 

A nyilvános Wi-Fi hálózatokon keresztül a támadók rosszindulatú szoftvereket (malware) juttathatnak a felhasználók eszközeire, amelyek később adatokat lophatnak vagy károsíthatják az eszközöket.

 

Freepik

 

Tippek a nyilvános Wi-Fi hálózatok biztonságos használatához

 

1. Használjunk VPN-t (Virtual Private Network)

A VPN titkosítja az internetkapcsolatot, így a hálózaton áthaladó adatok védettek lesznek a lehallgatás ellen. Számos megbízható VPN szolgáltatás érhető el, amelyek biztosítják az adataink biztonságát nyilvános hálózatokon is.

 

2. Kerüljük az érzékeny tevékenységeket nyilvános Wi-Fi hálózatokon

Ne végezzünk pénzügyi tranzakciókat, ne adjunk meg személyes információkat, és ne jelentkezzünk be fontos fiókokba (pl. banki, e-mail) nyilvános Wi-Fi hálózatokon.

 

3. Ellenőrizzük a hozzáférési pont nevének hitelességét

Győződjünk meg róla, hogy valóban a megfelelő és megbízható hálózathoz csatlakozunk. Ha kételyeink vannak, kérdezzük meg a hálózat üzemeltetőjét, hogy mi a helyes hálózatnév.

 

4. Kapcsoljuk ki az automatikus csatlakozási funkciót

Az eszközök gyakran automatikusan csatlakoznak a korábban használt hálózatokhoz. Kapcsoljuk ki ezt a funkciót, hogy elkerüljük a hamis hálózatokhoz való csatlakozást.

 

5. Használjunk HTTPS-t

Győződjünk meg arról, hogy a meglátogatott weboldalak HTTPS protokollt használnak, amely titkosítja az adatforgalmat. A böngészőkben ezt általában egy lakat ikon jelzi a címsorban.

 

6. Tartsuk naprakészen eszközeinket

Telepítsük a legújabb biztonsági frissítéseket és szoftverfrissítéseket eszközeinkre, hogy minimalizáljuk a sebezhetőségeket.

 

7. Használjunk biztonsági szoftvereket

Telepítsünk megbízható vírusirtó és tűzfal szoftvereket, amelyek segítenek azonosítani és blokkolni a rosszindulatú tevékenységeket.

 

Összegzés

A nyilvános Wi-Fi hálózatok használata nagy kényelmet jelenthet, de komoly biztonsági kockázatokat is rejt magában. A fenti tippek követésével jelentősen csökkenthetjük a veszélyeket, és biztonságosabbá tehetjük internetes tevékenységeinket, még nyilvános hálózatokon is. Mindig legyünk tudatában a lehetséges veszélyeknek, és tegyünk meg mindent adataink védelme érdekében.

Írta: Sándor Zsolt András – Gill & Murry Kft.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43