Újabb közösségi médiaszolgáltatók működési költségeihez járul hozzá a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2024. június 28. 14:07

Közösségi médiaszolgáltatók támogatásáról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A médiahatóság klasszifikációs rendelkezések megsértése miatt ismét az egyik külföldi társhatósághoz fordult.

A Médiatanács június 25-i döntése értelmében a REZSI2024 pályázati eljárásban 6 magyarországi közösségi médiaszolgáltató működési és üzemeltetési költségeihez járul hozzá csaknem 30 millió forinttal.

 

A testület ugyanezen az ülésén közigazgatási hatósági eljárás indításáról is döntött a Telekom Kft.-vel szemben a Szeged 95,4 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű, Rádió 88 állandó megnevezésű lineáris rádiós médiaszolgáltatás 2024. április 19­–25. közötti működésével kapcsolatosan. A médiaszolgáltató vélelmezhetően a vizsgált műsorhét egyetlen napján sem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló műsorelemek arányaira vonatkozó szerződéses vállalásainak, és megszegte a szöveg, valamint a magyar zenei művek közzétételének arányaira vonatkozó vállalásait is.

 

A testület bejelentés alapján vizsgálta a Hír TV-n március 31-én 21 óra 10 perces kezdettel közreadott, majd 2024. április 1-jén 0 óra 7 perckor, továbbá 5 óra 3 perckor és 12 óra 58 perckor megismételt Bayer show adását. A műsorszámot a Hír FM is közzétette április 1-jén 11 óra 19 perces kezdettel, majd 23 óra 6 perckor, illetve április 2-án 6 óra 16 perckor és 23 óra 6 perckor megismételte azt.

 

A hatósági ellenőrzés alapján a műsorszámban elhangzott, bevándorlókra tett kijelentések kapcsán felmerült a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezés megsértése, ezt vizsgálja a Médiatanács a Hír TV Zrt.-vel és a Karc FM Média Kft.-vel szemben indított közigazgatási hatósági eljárásban.

 

Nem indított ugyanakkor eljárást a testület az ATV-n 2024. április 7-én 20 óra 25 perc és 21 óra 45 perc között sugárzott #Bochkor című műsorszám miatt, amellyel kapcsolatban a bejelentő arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg, megfelelő stílusban beszéltek-e egy amerikai sziámi ikerpárról. Bár a műsorszegmensben elhangzott véleményeket a közönség egyes tagjai sérelmesnek tarthatták, szélsőséges, a sziámi ikerpárok emberi mivoltát megkérdőjelező kifejezések használatára nem került sor, és a műsorszám nem hirdette a sziámi ikrek másodrendűségét sem. Mivel a bemutatott téma feldolgozása nem sértette az emberi jogokban megjelenő alapvető értéket, nem merült fel az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó törvényi kötelezettség megsértése. A műsorszám ezen kívül nem jelenített meg olyan káros tartalmat, amelyet a 12–16 év közötti kiskorúak ne lettek volna képesek megfelelően feldolgozni, tehát az adás megfelelt a III. korhatári kategória szempontjainak, és az annak megfelelő időpontban került sugárzásra.

 

Szintén bejelentés alapján vizsgálta az NMHH a román joghatóság alá tartozó Moziverzumon május 1-jén 21 óra és 23 óra között, 15 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugárzott Hannibal című műsorszámot. A film a magyar szabályozás alapján a Nemzeti Filmiroda és a hatósági ellenőrzés szerint is az V. korhatári kategóriába tartozik, azaz 18 éven aluliak számára nem ajánlott, tekintettel az abban megjelenő erőszakra, a véres jelenetsorokra, a sérülések sokkolóan nyílt, különösen brutális részletességű megjelenítésére és a szadisztikus jelenetekre, valamint a meztelenségre és a durva nyelvezetre.  Emellett az V. kategóriába sorolt műsorszámok megfelelő jelzéssel ellátva kizárólag 22 óra és 05 óra között tehetők közzé. Mindezeket figyelembe véve az NMHH értesítette a román társhatóságot, a CNA-t a vélelmezett jogsértésről és felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legdinamikusabban fejlődő autógyártók között a Chery Group

A nemzetközi autóipari trendekre rácáfolva, kiugróan jó értékesítési eredményeket ért el az év első négy hónapjában a Chery Holdings Group. A kínai gyártó éves összevetésben több mint felével növelte értékesítését a január-április közötti időszakban, az elektromos és plug-in hibrid járműveknél pedig több mint kétszeres fejlődést ért el. A társaság Omoda 5 modellje szeptembertől Magyarországon is elérhető lesz, novemberben pedig várhatóan az autó elektromos verziója is megérkezik hozzánk!

2024. július 3. 19:32

Az adatvezérelt megoldások a divatiparban is hatékonyak

A divatipar szereplőinek, gyártóknak és kereskedőknek is számos kihívással kell megküzdeniük a versenyben maradáshoz. Az online kereskedelem elterjedésével jelentősen megnőtt azon vásárlók száma, akik összehasonlítják a különböző platformok és termékek árait, figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat és az etikus gyártást.  

2024. július 3. 17:48

Az AI már nemcsak kopogtat a kapun, hanem bedöntötte tokostól

Az idén 35 éves KPMG Magyarország szakértői a kerek évfordulóhoz kapcsolódóan összefoglalták a jövő digitális irányait és azt, hogyan tudnak mindehhez a vállalatok sikeresen kapcsolódni. Az AI jövőbemutató megoldásai jelentősen átalakítják a szakmákat, a vállalati középvezetők hatékonysága akár 40-50%-kal is javulhat. A KPMG saját AI-fejlesztéseit először saját szervezetén belül teszteli, amellyel például a dokumentumkezelési hatékonyság is jelentősen javul.

2024. július 3. 16:06

A Vodafone ügyfelei számára már 84 országban elérhető az 5G roaming szolgáltatás

A Vodafone Magyarország 2024-ben 6 kontinensen, további 24 új országban, köztük Argentínában, Kenyában és Szingapúrban teszi elérhetővé 5G roaming szolgáltatását ügyfelei számára, így immár 84 országban, 128 hálózaton biztosítva az 5G hálózat előnyeit külföldön.

2024. július 3. 14:35

Új fejhallgatót és hangszórót mutatott be a LAMAX

Két új termékkel bővítette audioeszközeinek körét a LAMAX. A LAMAX PartyGo 1 Play hangszóró sokoldalú eszközként funkcionál, a telefonhoz való csatlakoztatás és zenelejátszás mellett FM rádióként, külső akkumulátorként, a mellékelt mikrofonnal együtt pedig karaokegépként is funkcionál. A LAMAX Noise Comfort2 ANC fejhallgató pedig aktív zajszűrássel és tiszta hangzással segít ideális körülményeket teremteni zenehallgatáshoz, munkához vagy online megbeszéléshez.

2024. július 3. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43