A készségfejlesztés és a projektalapú oktatás áll a Széchenyi-egyetem képzési reformjának fókuszában

forrás: Prím Online, 2024. július 5. 11:31

A hallgatókat középpontba helyezve képzéseinek átfogó megújításába kezdett a győri Széchenyi István Egyetem. Az intézmény célja, hogy a minőségi, gyakorlatorientált oktatás mellett fejlessze a fiatalok készségeit, és új módszertanokkal növelje tanulási hatékonyságukat. A tervek szerint 2030-ra az egyetem minden képzési programja tartalmazni fog projektalapú oktatási modulokat.

A Széchenyi István Egyetem átfogó képzési reformba kezdett annak érdekében, hogy az intézmény a lehető leghatékonyabb módon segítse hallgatóit a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, gyakorlatias tudás elsajátításában. A cél a generációs sajátosságokat figyelembe vevő, legújabb oktatásmódszertanok bevezetése és kiterjesztése, a gólyák és a végzősök kompetenciamérésének megszervezése, a hallgatók készségfejlesztése, valamint a projektalapú képzés mintatantervbe illesztése. Az eddigi eredményeket és a következő feladatokat az RRF-2.1.2-21-2022-00028 azonosítószámú, „Gyakorlatorientált képzések infrastrukturális és készségfejlesztése a Széchenyi István Egyetemen” című európai uniós projekt keretében megrendezett konferencián mutatták be az oktatóknak és a piaci partnereknek.

 

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese nyitotta meg az intézmény képzésfejlesztési konferenciáját. (Fotó: Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem)

 

„A mi feladatunk nem az elsőéves hallgatókkal kezdődik, hanem már sokkal korábban. Segítenünk kell az iskolásokat a pályaorientációban, a felvételt nyert fiataloknak pedig hallgatóbarát, rugalmas, innovatív képzéseket szeretnénk kínálni partnereink bevonásával” – fogalmazott dr. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese. Kiemelte, ami tíz éve jól működött, ma már nem alkalmazható, ugyanis más a fiatalok világlátása, megváltoztak motivációik, kompetenciáik. „Hallgatóink nagy teljesítményekre képesek, csak megfelelő feladatokat kell adni nekik. Elég csak a SZEnergy Team újabb világrekordjára gondolni, amelyet az elektromobilitás területén értek el” – hangsúlyozta. Hozzátette, a frontális oktatás hatékonysága egyre inkább háttérbe szorul, és a projektalapú oktatás kerül előtérbe. Ezt kívánják kiterjeszteni a győri egyetemen is. 

 

Dr. Gajzágó Gergő, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának adjunktusa a Hallgatói Projekttámogató Programot ismertette. (Fotó: Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem)

 

A reform első elemeiként az intézmény bevezeti a Hallgatói Kompetenciafejlesztő Programot, illetve a Hallgatói Projekttámogató Programot. Utóbbiról dr. Gajzágó Gergő, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar adjunktusa kifejtette, a projektalapú oktatás a hatékony tudásátadás kitűnő módszere, hiszen gyakorlatorientált és élményekre épít. „Mivel valós problémákra kell megoldási lehetőségeket keresni, a megalapozott, tudatos döntések meghozatalára tanít, emellett növeli a hallgatók szakmai elhivatottságát” – jegyezte meg. Terveik szerint a 2024–25-ös tanévben kísérleti kurzusokat indítanak, a következőben 12 alapszakon bevezetik a projektalapú képzést, hogy aztán azt valamennyi szakra, néhány éven belül az összes képzési programra kiterjesszék. A folyamatokat a Hallgatói Projekttámogató Program és a tutori rendszer kiépítésével is segítik.

 

Horváth Dóra, a Széchenyi István Egyetem Módszertani, Digitális és Tanárképzési Főigazgatóságának képzési referense a Hallgatói Kompetenciafejlesztő Programmal kapcsolatos tervekről adott áttekintést. (Fotó: Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem)

 

Horváth Dóra, az intézmény Módszertani, Digitális és Tanárképzési Főigazgatóságának képzési referense a Hallgatói Kompetenciafejlesztő Programot mutatta be. Utalt arra, hogy az elmúlt évek nehézségei, köztük a koronavírus-járvány idején bevezetett online oktatás miatt bizonyos készségek hiányoznak ennél a korosztálynál, ezért az érintett fiatalok önhibájukon kívül kerülnek hátrányba. Első lépésként tréninget indítottak számukra, amelyen több mint száz mérnökinformatikus- és gazdaságinformatikus-hallgató vett részt. Erre meghatározott szempontok alapján hívták a hallgatókat, de önkéntes alapon is lehetett csatlakozni a programba. A mérnöki kompetenciák mellett számos készséget fejlesztettek az együttműködés, a csapatmunka, a problémamegoldás terén. „A program célja a lemorzsolódás csökkentése, a hallgatói előmenetel támogatása, a tanulás- és oktatásmódszertan fejlesztése, rendszeres kompetenciamérés a be- és kilépő hallgatóknál és a projektalapú oktatás kiterjesztése” – mutatott rá az előadó.

 

Dr. Happ Éva, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának docense a képzésfejlesztés aktuális feladatait összegezte. (Fotó: Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem)

 

Dr. Happ Éva, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar docense felhívta az ipari partnerek figyelmét, hogy zajlik a szakok szerinti kompetenciatérkép elkészítése, amelyekhez az ő javaslataikat is várják, hiszen a piaci visszajelzések sokat adnak hozzá a képzések minőségéhez. Kiemelte, az egyetemen szocializációs félévet vezetnek be, amely a hallgatók egyetemi beilleszkedését segíti. „Kurzusokkal, tréningekkel támogatjuk az egyetemi élet megkönnyítését, hozzá kívánunk járulni a hallgatói kapcsolatok erősítéséhez” – húzta alá. Hozzáfűzte, szakonként tanácsadó-testületet állítanak fel, amelyben ugyancsak számítanak a piaci partnerek részvételére, akik gyakorlati helyek, tudományos diákköri témák, konzultációk, projektfeladatok révén is ösztönözni tudják a jövő szakembereit.

 

A képzések fejlesztéséért felelős vezető röviden bemutatta a készülő Student to Develop szoftvert is, amely az egyetemi projektekben részt vevő hallgatók számára lesz igazán fontos. „Ennek segítségével a végzettek a diploma mellé egy projektportfóliót is kaphatnak, ami kitűnő ajánlólevél lehet a munkaerőpiacon” – ismertette. Végezetül elmondta, hogy ez a szoftver tartalmazza majd a kompetenciamérést is, amely terveik szerint már idén szeptemberben megkezdődhet.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az SAP Hungary és a Gábor Dénes Egyetem

Hosszú távra szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, az SAP Hungary, és a sokrétű IT és gazdasági képzési portfólióval rendelkező, innovációban élen járó Gábor Dénes Egyetem. Az együttműködési szerződést az egyetem tanévnyitó ünnepségén írta alá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

2024. szeptember 16. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27