Új módszer hódíthatja meg a világot: Csecsemőkorban kell elkezdeni a nyelvtanulást

forrás: Prím Online, 2024. július 11. 11:36

Kutatások szerint a korai nyelvtanulás hosszú távon sokkal előnyösebb és hatékonyabb, mint az iskolás korban kezdődő formális nyelvoktatás. Ennek számos oka van, sok szülő mégis tart a korai nyelvfejlesztéstől. Egy új módszer segítségével azonban már csecsemőkortól együtt fejlődhet az édesanya és a baba angoltudása.

Korai életkorban a legnagyobb az agy plaszticitása, ekkor jön létre a legtöbb új idegi kapcsolat. A hetedik életévig, de különösen a három éves és hétéves kor közötti időszak pedig hatványozottan hatékony a nyelvtanulás szempontjából. Fiziológiai szempontból tehát érdemes már babakorban elkezdeni a nyelvfejlesztést, ami nem mellesleg a babával otthon lévő édesanyáknak is remek alkalom arra, hogy gyakorolják az idegen nyelvet. Sokan azonban inkább az iskoláig várnak az angoltanulással, amelynek egyrészt az az oka, hogy a szülő nem bízik a saját angoltudásában, másrészt pedig nincsenek tisztában azzal, milyen módszerrel gyakorolhatnának együtt. Egy új program segítségével azonban már csecsemőkortól hatékonnyá válik az angoltanulás mind a baba, mind pedig az édesanya számára.

 

Pallagi-Gajdos Gréta

„A korai gyermekkori, otthoni nyelvtanulás természetesebb, játékokon és mindennapi interakciókon keresztül történik, ami nemcsak a nyelvi, hanem a szociális és érzelmi készségeket is fejleszti. Mindez számos előnnyel jár, és hosszú távon sokkal hatékonyabb lehet, mint az iskolai nyelvtanulás. A szülőknek érdemes megfontolniuk, hogy már babakortól kezdve bevezessék gyermeküket az angol nyelv világába, akár saját maguk, akár speciális nyelvoktatási programok segítségével” – világított rá Pallagi-Gajdos Gréta, a PlayENG Angol Nyelvoktatás módszerének alapítója, aki Baba-mama angol című könyvében 6+1 lépést fogalmaz meg a sikeres gyerekkori angoltanulással kapcsolatban, amelyben a szülői környezet csupán az egyik elem. A könyv segítségével azonban a szülők a teljes képet látva kezdhetik el a nyelvtanulást a kicsikkel vagy nagyobbakkal.

 

A nyelvi szakember szerint a legtöbb szülő attól tart, hogy mivel nem anyanyelvű beszélők, nem tudják hatékonyan tanítani gyermeküket. Az eredményes nyelvtanulás azonban anyanyelvi környezet nélkül is megvalósítható a 21. század adta számos lehetőséggel.

 

„Sokan úgy gondolják, hogy az iskolában majd megtanul a gyermek angolul. Azonban a statisztikák szerint a diákok többsége még több mint ezer órányi angolóra után sem beszéli folyékonyan a nyelvet. Szintén érdekes adat, hogy bár az iskolában 1500 órát ingyenesen tanulunk, 4-ből 3 magyar nem tud egy turistát angolul útba igazítani. Ha a szülők kevésnek is érzik az iskolai nyelvoktatást, legtöbben úgy vélik, hogy heti egy magánóra elegendő a közoktatás hiányosságainak pótlására. A valóságban azonban az, hogy a nyelv elsajátításához folyamatos gyakorlás szükséges. Az otthoni angoltanulástól azért is idegenkednek, mert azt gondolják, kisgyermekként otthon nem a tanulás, hanem a játék a kicsik dolga. Ez így is van, ám nem is kell a megszokott, száraz tanulást alkalmazni, inkább a játékos angolozást, ami az észrevétlen fejlődést teszi lehetővé” – fogalmazott a szakember, aki a tippjeit és módszereit a Baba-mama angol című könyvében részletesen is kifejti.

 

 

Együtt fejlődhet a szülő a gyerekkel

 

Pallagi-Gajdos Gréta néhány tippet is megosztott azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes belevágni az otthoni angoltanulásba. A nyelvi szakértő szerint piciknél kezdhetnek az édesanyák azzal, hogy egyes mindennapi tevékenységek – például fürdés, öltözködés vagy etetés – közben angolul mondják el a babának, mi történik éppen. Érdemes a szülőnek ilyenkor felkészülnie azokkal a kifejezésekkel, amelyeket ilyenkor magyarul is használna, majd ezeket kis kártyákra felírni és az adott helyiségekben kiragasztani. Ezáltal az édesanya is emlékezteti magát arra, hogy ilyenkor ne a magyar nyelvet használja.

 

„Nagyobbaknál már lehet YouTube-videókból gyerekdalokat és mondókákat megtanulni és ezt énekelni a gyerekeknek. A leghatásosabb, amikor koreográfia is tartozik a dalokhoz, mint például a testrészek mutatása vagy állatok, járművek tulajdonságai, amelyek a gyerek környezetében is megtalálhatóak. A hagyományos esti mese előtt lehet egy rövid angol nyelvű mese, akár interaktív formában, amikor a kicsi is mutogathatja a könyvben látottakat. De tévézéskor is lehet a YouTube-on vagy streaming-felületeken angol gyerekműsort nézni. A kicsik nagyon nyitottak, és ha egyre több ilyen tevékenységet bevezetünk, az ingeres behatás is erősödik, a kicsik agyából pedig egyre többször jönnek majd elő a látottak és hallottak” – tette hozzá a szakember.

 

Pallagi-Gajdos Gréta arra is felhívta a figyelmet, hogy szülőként semmiképpen se javítsuk ki a gyereket, ha mond valamit angolul és elrontja, helyette mondjuk el helyesen az adott mondatot és mindig egyszerű, a korosztályának megfelelő mondatokban beszéljünk hozzá idegen nyelven.

 

„Ne csak gondolkodjunk rajta, kezdjük el még ma! Nem kell megvárnunk, míg egy magabiztos nyelvtudással rendelkezünk, fejlődhetünk együtt a gyerekkel. Nagyobb gyerekeknél az is segít, ha a szülők egymás között angolul beszélnek, ha pedig már a gyereknek is kedve van hozzá, egy nyaralás során ő is kommunikálhat a boltban vagy étteremben angolul. A gyakorlással a szülők is magabiztosabbak lesznek idegen nyelvi környezetben és bátrabban előveszik majd az angoltudásukat, ami ráadásul életszerű és a mindennapokban használható tudás lesz” – fejtette ki a szakértő.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az SAP Hungary és a Gábor Dénes Egyetem

Hosszú távra szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, az SAP Hungary, és a sokrétű IT és gazdasági képzési portfólióval rendelkező, innovációban élen járó Gábor Dénes Egyetem. Az együttműködési szerződést az egyetem tanévnyitó ünnepségén írta alá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

2024. szeptember 16. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27