Két magyar csapat is indul az első Nemzetközi MI Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 5. 12:33

Augusztus közepén Bulgáriában kerül megrendezésre az első Nemzetközi MI Diákolimpia, amelynek fő támogatója a Google. A versenyen 35 ország 47 csapata méri össze tudását, a hazai szponzoroknak köszönhetően Magyarországot két csapat is képviselheti az első MI diákversenyen. A diákok kiválogatása, felkészítése és a versenyre való delegálása a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósul meg.

Augusztus 9. és 15. között debütál a Bulgáriai Burgaszban megrendezésre kerülő Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpia (IOAI). A verseny célja, hogy inspirálja a mesterséges intelligencia iránt érdeklődő fiatalokat, és támogassa a mesterséges intelligencia úttörőinek következő generációját. 

 

 

A verseny három területre összpontosít: természetesnyelv-feldolgozás (NLP), valamint a gépi tanulás és a gépi látás. A csapatok egy tudományos és egy gyakorlati fordulóban mérik össze tudásukat. Felismerve a mesterséges intelligencia középiskolai oktatásának hiányát, az IOAI hasznos felkészítő anyagokat és egy ingyenes online kurzust biztosít a résztvevők számára. Ez lehetővé teszi, hogy a diákok egyenlő esélyekkel induljanak, gazdagítva ezzel versenyélményüket.

 

Az idei versenyre 35 országból összesen 47 csapat érkezik. Magyarországot a hazai szponzorok – Bosch Magyarország Kft., Google, G-Research Kft. és AD-DA Kft. – támogatásával két, előzetes tudással rendelkező csapat is képviseli. A négyfős csapatokat egy több, mint negyven diák részvételével lebonyolított válogatóverseny során választották ki – mindkét csapatban egyaránt megtalálhatók fiúk és lányok is.

 

 

A versenyzők kiválogatása, felkészítése és a versenyen való részvétel a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósul meg. A verseny része a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának, amely évtizedek óta sikeresen támogatja a diákolimpikonok felkészülését. A diákolimpiák köre, mely évek óta az aktuális tudományos és technológiai trendeknek megfelelően bővül, most az MI területével gazdagodik. A szervező bizottságot a Cambridge-i Egyetem egyik magyar kutatója is erősíti.

 

A magyar diákolimpiai csapatok tagjai:

● Vajda Ádám, Szilágyi Balázs, Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Ungár Vince

● Christ Miranda Anna, Lehotai Gergely, Molnár István Ádám, Nagy Dávid Leonárd

 

A csapatok intenzív felkészítésen vettek részt otthoni feladatok és felkészítő tábor formájában. A “take-home” feladatok olyan előre kiadott gondolkodtató problémák, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak a nemzetközi versenyre való felkészülésre. A kiutazó csapatok számára rendezett felkészítő tábor július 31. és augusztus 3. között zajlott Budapesten. Az előadások helyszíne az ELTE Lágymányosi Campus volt, míg a csapattagok szállásáról az Eötvös Collegium gondoskodott.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: az óvatosság már kevés a csalókkal szemben, többre van szükség

A mesterséges intelligencia megjelenése a pénzügyi csalók eszköztárában odavezetett, hogy a laikusok már nem bízhatnak abban, amit látnak vagy hallanak, mert hamis lehet. A K&H Bank segít, hogy egyszerű módszerekkel felismerhesd a támadásokat.

2024. szeptember 18. 13:15

Együttműködési megállapodást jelentett be a SentinelOne és a Lenovo

Többéves együttműködést jelentett be a SentinelOne és a Lenovo, amely keretében Lenovo felhasználók millióinak teszik elérhetővé világszerte a mesterséges intelligencia által vezérelt végpont alapú biztonságot. A Lenovo a SentinelOne iparágvezető Singularity Platformját és generatív AI funkcióit (Purple AI) építi be új PC-ibe, valamint olyan frissítéseket kínál a felhasználóknak, amivel bővíthetik a ThinkShield biztonsági portfólióját és autonóm módon védhetik meg az eszközöket a modern támadásoktól.

2024. szeptember 18. 11:36

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34