Összetett harmadik helyezés az első Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 16. 10:08

Mindkét 9-12. osztályos diákokból álló magyar csapat ezüstérmet szerzett, emellett az egyik magyar diákcsapat az összesítésben a harmadik helyen végzett a Bulgáriában lezajlott Nemzetközi MI Diákolimpián (IOAI), amelyet a technológia újdonságából adódóan idén először rendeztek meg. Burgaszban hat kontinens közel kétszáz diákja mérte össze tudását, a hazai szponzoroknak köszönhetően hazánkat két csapat is képviselhette. Az induló diákok kiválogatása, felkészítése és delegálása a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósult meg.

Idén augusztus 9-15. között a bulgáriai Burgaszban rendezték meg az első Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpiát, amely az első, a mesterséges intelligencia szakterületéhez kapcsolódó tanulmányi verseny. Célja, hogy inspirálja a mesterséges intelligencia (MI) iránt érdeklődő fiatalokat, és támogassa a mesterséges intelligencia úttörőinek következő generációját. A versenyre hat kontinens 37 országából összesen 44 csapat érkezett: Magyarországot a hazai szponzorok – a Bosch Magyarország Kft., a Google, a G-Research Kft. és az AD-DA Kft. – támogatásával két csapat is képviselte. 

 

 

Ezüstérmek és összesített harmadik hely

 

A legelső alkalommal megrendezett IOAI-n mindkét magyar csapat ezüstérmet szerzett a tudományos feladatokban (rajtuk kívül a kínai, vietnámi, mongol és észt csapatok értek el ugyancsak ezüstöt), a gyakorlati feladatokért pedig az 1-es csapat kapott ezüstérmet.

 

Mivel az IOAI 2024 zsűri összesítette a két forduló eredményét, az összetett rangsorban a magyar 1. csapat a 3. helyen végzett, így a teljesítményért különplakettben is részesült - hasonló elismerés rajtuk kívül a lengyel és a Letovóból érkezett csapatoknak járt.

 

Az 1. csapat tagjai az IOAI 2024-en:

 

● Vajda Ádám (12., ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium)

● Szilágyi Balázs (10., Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium)

● Kovács-Bánhalmi Hédi Zita (11., Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium)

● Ungár Vince (9., Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium)

 

A 2. csapat tagjai az IOAI 2024-en:

 

● Christ Miranda Anna (11., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium)

● Lehotai Gergely (10., Pécsi Janus Pannonius Gimnázium)

● Molnár István Ádám (11., Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc)

● Nagy Dávid Leonárd (11., ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium)

 

 

Az IOAI 2024 magyar csapatának két csapatvezetője dr. Huszár Ferenc (docens, Department of Computer Science and Technology, University of Cambridge) és Szalay Gergő (PhD hallgató, ELTE Informatikai Kar, ELTE Informatikai Kar) volt.

 

A gyakorlati fordulót Maria Ilieva, Bulgária egyik legsikeresebb énekesnőjének közreműködésével tartották. Ő készített egy különleges remixet a Love című dalából, a résztvevő diákok feladata pedig az volt, hogy MI-eszközök felhasználásával a rendelkezésre álló négy óra alatt egyedi lemezborítót és videoklipet generáljanak.

 

A versenyen egy-egy tudományos és gyakorlati forduló során három területhez - természetesnyelv-feldolgozás (NLP),  gépi tanulás és gépi látás - kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. A szervezők minden résztvevő diákolimpikon számára ingyenes online kurzust és tananyagot is biztosítottak. A diákok tudásának elmélyítését Magyarországon kiegészítő online kurzusok és a válogatottat felkészítő nyári tábor szolgálta. 

 

A 2025-ös Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpia házigazdája Peking lesz.

 

Így készültek fel az MI-olimpiára a magyar diákok

 

Az IOAI 2024 hazai versenyzőinek kiválogatása, felkészítése, delegálása és a versenyen való részvétele a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósult meg. 

 

A verseny része a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának, amely évtizedek óta sikeresen támogatja a diákolimpikonok felkészülését. A diákolimpiák köre, amely évek óta az aktuális tudományos és technológiai trendeknek megfelelően bővül, az IOAI megrendezésével az MI területével is gazdagodott. A négyfős hazai csapatokat egy több, mint negyven diák részvételével zajlott válogatóverseny során választották ki. Tagjaik intenzív felkészítésen vettek részt otthon elvégzendő feladatok és felkészítőtábor formájában, amelynek helyszíne az ELTE Lágymányosi Campus volt, míg a csapattagok szállásáról az Eötvös József Collegium gondoskodott.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: az óvatosság már kevés a csalókkal szemben, többre van szükség

A mesterséges intelligencia megjelenése a pénzügyi csalók eszköztárában odavezetett, hogy a laikusok már nem bízhatnak abban, amit látnak vagy hallanak, mert hamis lehet. A K&H Bank segít, hogy egyszerű módszerekkel felismerhesd a támadásokat.

2024. szeptember 18. 13:15

Együttműködési megállapodást jelentett be a SentinelOne és a Lenovo

Többéves együttműködést jelentett be a SentinelOne és a Lenovo, amely keretében Lenovo felhasználók millióinak teszik elérhetővé világszerte a mesterséges intelligencia által vezérelt végpont alapú biztonságot. A Lenovo a SentinelOne iparágvezető Singularity Platformját és generatív AI funkcióit (Purple AI) építi be új PC-ibe, valamint olyan frissítéseket kínál a felhasználóknak, amivel bővíthetik a ThinkShield biztonsági portfólióját és autonóm módon védhetik meg az eszközöket a modern támadásoktól.

2024. szeptember 18. 11:36

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34