A sportolók által irányított közösségi médiamozgalom az ALS kihívóit helyezi reflektorfénybe

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 16. 12:13

Egy trendszerű társadalmi kihívás jelentős figyelmet keltett az ALS*-közösség iránt, és katalizátorként szolgált a hozzáférhető technológia kifejlesztéséhez. A mindennapi kihívók csendes bátorsága előtt tisztelegve a #HONORtheChallenger hashtag az elmúlt hetekben széleskörű figyelmet kapott a közösségi médiában, ünnepelve az akadályokkal dacoló ALS-kihívók szellemiségét, miközben az ALS közösség figyelmét is felkeltette.

A közösségi kihívásban való részvétel során a résztvevők feladata, hogy sportos pózt vegyenek fel, azt a #HONORtheChallenger hashtaggel együtt posztolják, és másokat is jelöljenek meg, ezzel bíztatva őket a részvételre. Az online mozgalomhoz világszerte több mint 4000 ember csatlakozott eddig, és olyan sportolók is kifejezték támogatásukat, mint Nile Wilson brit tornász. A hashtag 85 millió megtekintést ért el, és összesen 11 millió aktivitást generált, ezzel világszerte felhívva a figyelmet erre a fontos ügyre.

 

"Inspirált a projektet hajtó kihívói szellem, és az, ahogyan rávilágít az ALS-közösségre és kitartására" – mondta Nile Wilson, brit díjnyertes tornász. "Remélem, ez több vállalatot is arra ösztönöz, hogy olyan hozzáférhető AI-technológiákat hozzanak létre, amelyek segítik a sérült vagy fogyatékkal élő sportolókat."

 

 

A HONOR mindenki számára elérhetővé teszi a multimodális AI szemkövető technológiát 

 

Az új technológiák fejlesztése során a fogyatékkal élők igényeit néha figyelmen kívül hagyják. A nemzetközi ALS-alapítványok kiállnak az ügy mellett, és igyekeznek felhívni a figyelmet azokra a technológiákra, amik segítik őket. A HONOR elkötelezett az emberközpontú innováció iránt, és az első olyan okostelefonos márka, amely a MagicOS 8.0 operációs rendszeren keresztül bevezeti a szándékalapú szemkövetési technológiát. Az AI-alapú technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pusztán a szemük segítségével interakcióba lépjenek a telefonjukkal az értesítések és alkalmazások megnyitásához. A vállalat ezt a funkciót 2024. augusztus 27-től vezeti be.

 

"Az ALS az idegsejtek progresszív megbetegedése, amisorán az izmok fokozatosan leépülnek" – magyarázza Limore Noach, a holland ALS Alapítvány ügyvezető igazgatója. "Minden funkcióvesztés örökre szól" – mondja, hozzátéve, hogy az ALS-betegek a betegség későbbi szakaszában gyakran csak a szemüket tudják mozgatni. "Azok az emberek, akiknél az életüket megváltoztató betegséget diagnosztizáltak, gyakran megújult céltudatossággal élnek tovább, és valami jelentőségteljes dolgot akarnak tenni."

 

A HONOR K+F laboratóriumában nem invazív agy-számítógép interfész (BCI) technológiákat is fejleszt – tehát olyanokat, amiknél nem kell sebészi vagy más módon beavatkozni a felhasználóknál. A technológia lehetővé teszi, hogy az emberek az agy elektromos jeleinek segítségével kommunikáljanak külső eszközökkel, több lehetőséget teremtve a fogyatékkal élők számára. Wei Zhang, egy 34 éves kínai ALS-kihívó, aki 26 éve él együtt a betegséggel, nemrégiben megtapasztalta ezt az úttörő technológiát, amely lehetővé teszi számára, hogy agyi jelek segítségével kommunikáljon egy számítógéppel. A HONOR célja, hogy olyan technológiai jövőt teremtsen, amely új médiumokat hoz létre az okostelefonok és más eszközök közötti mesterséges intelligencia interakciók számára. Ez a fogyatékkal élő vagy segítséget igénylő emberek javát szolgálja.

 

 

HONOR a Kihívó: A globális tudatosság előmozdítása társadalmi szerepvállaláson keresztül

 

A BBC StoryWorks Commercial Productions rövidfilmet készített Bernard Muller művész és ALS-kihívó inspiráló történetét bemutatva, hogy felhívja a figyelmet az ALS közösségre, és egyben tisztelegjen a betegséggel élő kihívók előtt. A film bemutatja, hogy Bernard Muller hogyan használja a szemkövető technológiát, hogy művészi alkotásokon keresztül fejezze ki magát, demonstrálva a mesterséges intelligencia erejét abban, hogy élvezetesebbé tegye a fogyatékkal élők életét.

 

"Az ALS-kihívók az emberi kitartásról tesznek tanúbizonyságot, és büszke vagyok arra, hogy részese lehetek egy olyan kezdeményezésnek, amely felhívja a figyelmet a közösségem csendes elszántságára" – mondta Bernard Muller, mesterséges intelligenciával segített művész és ALS-kihívó. "Remélem, hogy az AI technológia átalakító ereje még több fogyatékkal élő embert bátorít fel arra, hogy a művészet, a kommunikáció és a társadalmi mozgalmak révén kifejezze magát."

 

Mindenki csatlakozhat a #HONORtheChallenger közösségi média kihíváshoz és hozzájárulhat az ALS-re való figyelemfelkeltéséhez: TikTok, Instagram, X, Facebook.

 

_______________________

*Amiotrófiás laterálszklerózis, egy motoneuron-betegség

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

A Michigani Egyetem szerint pontosak a Galaxy Watch okosórák mérési adatai

A Michigani Egyetem Emberi Teljesítmény és Sporttudományi Központjának (HPSSC – Human Performance & Sport Science Center) – amely híres az integrált és átfogó sport-, edzés- és emberi teljesítményhez kapcsolódó kutatásairól és magas szintű oktatásáról – vizsgálata igazolta a Samsung Galaxy Watch okosórák egészségügyi, mérési adatainak pontosságát.

2024. szeptember 18. 16:44

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.

2024. szeptember 18. 14:59

K&H: az óvatosság már kevés a csalókkal szemben, többre van szükség

A mesterséges intelligencia megjelenése a pénzügyi csalók eszköztárában odavezetett, hogy a laikusok már nem bízhatnak abban, amit látnak vagy hallanak, mert hamis lehet. A K&H Bank segít, hogy egyszerű módszerekkel felismerhesd a támadásokat.

2024. szeptember 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34