A Morgan Stanley elemzői elleni győzelemmel hangolt a budapesti olimpiára a magyar női sakkválogatott

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 1. 12:10

Immár hagyomány, hogy a magyar női sakkválogatott a Morgan Stanley budapesti irodájának csapatával méri össze az erejét a sakkolimpiai felkészülés hajrájában. Az idén különös tétje volt a meccsnek, hiszen Budapesten lesz a patinás torna szeptemberben. A női válogatott ezúttal 30:19 arányban győzött, bár sokáig a pénzintézet munkatársai vezettek, soraikban Ács Péterrel, a férfi A válogatott csapatkapitányával, aki civilben a vállalatnál kockázatelemző. A Morgan Stanley-nél az év többi napján is élénk sakkélet zajlik, és immár hatodik éve a Polgár Judit Világsakkfesztivál a vállalat főtámogatója.

Hat éve a grúziai sakkolimpia előtt a magyar női válogatott 49,5:30,5 arányban győzte le a Morgan Stanley munkatársaiból álló csapatot, két éve pedig az indiai torna előtt 14:11 arányban. Most, a szeptemberben esedékes budapesti sakkolimpia előtt ismét összecsapott a két együttes, és ezúttal 30:19 arányban győzedelmeskedett a Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Terbe Julianna, Terbe Zsuzsanna, Lázárné Vajda Szidónia, Demeter Dorina, Mihók-Juhász Barbara összetételű magyar női válogatott. 

 

A Morgan Stanley színeiben olyan játékosok ültek asztalhoz, mint Ács Péter nagymester, a magyar olimpiai A válogatott csapatkapitánya, Lizák Péter nemzetközi mester, valamint Fogarasi Norbert FIDE mesterjelölt, a globális pénzintézet budapesti irodájának vezetője. Az erős felállás nem meglepő, a banknál élénk sakkélet folyik, az immár 13 éve megrendezett nemzetközi sakkbajnokságukon az idén már közel 1,000 játékos indult több mint 40 országból New Yorktól Bangalore-ig, Montrealtól Budapestig. A torna 16-os döntőjét ismét a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivál keretében rendezik meg. A Morgan Stanley idén immár hatodik éve az esemény főtámogatója, amelyet szeptember 17-én és 18-án, a Budapesten zajló sakkolimpiával párhuzamosan rendeznek meg a Magyar Nemzeti Galériában és más helyszíneken.

 

„Izgalmas partikat játszottunk, és bár sokáig versenyben voltunk, a hölgyek végül megérdemelten kerekedtek fölénk. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk olimpiai felkészülésüknek, és sok sikert kívánunk nekik, ahogy a férfiválogatottnak is, amelynek kollégám, Ács Péter a csapatkapitánya” – mondta el a meccs után Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

 

Fogarasi Norbert

 

Budapestről élen jár, de mára világszerte egyre népszerűbb a sakk a Morgan Stanleynél

 

„A stratégiai gondolkozás, az időkényszerben való döntéshozatal, a mintafelismerés, vagy a különböző helyzetekhez, ellenfelekhez való alkalmazkodás mind olyan készség, amelynek mind a sakktábla fölött, mint egy globális pénzintézetnél hasznát vesszük. Közel 3000 kollégám olyan területeken dolgozik, mint az informatika, a matematikai modellezés vagy épp a kockázatelemzés, és ezeken a területeken mind hasznosak a sakk által fejleszthető képességek. Ezért is vagyunk büszkék arra, hogy Polgár Judittal és a Világsakkfesztivállal közös együttműködésünk mára nemcsak hazánkban, de világszerte a bank számos irodájában aktívabbá tette a sakkéletet” – tette hozzá a szakember.

 

Sakkal szeretnék ösztönözni a lányokat a STEM tudományterületekre

 

Fogarasi Norbert kiemelte, hogy nem véletlen az sem, hogy immár hagyománynak tekinthető, hogy a női válogatott ellenük készül az olimpiára. A Morgan Stanley-nek régóta célja, hogy a STEM területen nőjön a nők aránya. Úgy vélik, ha több lány kezd sakkozni, a sport jó alapot adhat számukra, hogy ezeken a területeken próbáljanak szerencsét. „Ezen törekvéseket mi is több programmal igyekszünk támogatni, például idén már hatodik alkalommal szervezzük meg a Nők a Tudományban Egyesülettel a Smartizt, középiskolás lányoknak szóló matematikai és programozási oktatási programunkat, vagy épp szponzoráljuk az Európai Leány Matematikai Diákolimpián induló magyar csapatot, ahol szintén több sakkozó megfordult már” – foglalta össze.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

A Michigani Egyetem szerint pontosak a Galaxy Watch okosórák mérési adatai

A Michigani Egyetem Emberi Teljesítmény és Sporttudományi Központjának (HPSSC – Human Performance & Sport Science Center) – amely híres az integrált és átfogó sport-, edzés- és emberi teljesítményhez kapcsolódó kutatásairól és magas szintű oktatásáról – vizsgálata igazolta a Samsung Galaxy Watch okosórák egészségügyi, mérési adatainak pontosságát.

2024. szeptember 18. 16:44

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.

2024. szeptember 18. 14:59

K&H: az óvatosság már kevés a csalókkal szemben, többre van szükség

A mesterséges intelligencia megjelenése a pénzügyi csalók eszköztárában odavezetett, hogy a laikusok már nem bízhatnak abban, amit látnak vagy hallanak, mert hamis lehet. A K&H Bank segít, hogy egyszerű módszerekkel felismerhesd a támadásokat.

2024. szeptember 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34