A legjobbak közt végeztek a Széchenyi István Egyetem hallgatói a szakmák világbajnokságán

forrás: Prím Online, 2024. október 7. 13:08

A győri Széchenyi István Egyetem három hallgatója is részt vett a WorldSkills szakmai világbajnokságon. Dely Bianka grafikus és az ipar 4.0 kategóriában negyedikként záró Izsó Roland kiválósági érmet szerzett, Losonczi Péter pedig a villanyszerelők versenyében szerepelt a legjobbak között. 

A WorldSkills a világ legnagyobb szakmai megmérettetése a tehetséges fiatalok számára. A szakmák világbajnokságának is nevezett eseményt az idén a franciaországi Lyonban rendezték, ahol 65 ország 1500 indulója 59 kategóriában mérte össze tudását. 

 

Losonczi Péter, Dely Bianka és Izsó Roland, a Széchenyi István Egyetem hallgatói kiválóan szerepeltek a szakmák világbajnokságának is nevezett WorldSkills versenyen. (Fotó: Adorján András)

 

Izsó Roland, a Széchenyi István Egyetem elsőéves járműmérnök-hallgatója csapattársával, Császi Sándorral negyedik helyen végzett az ipar 4.0 elnevezésű versenyszámban. „Leginkább ipari informatikaként lehet meghatározni ezt a kategóriát, amibe többek közt hálózatépítés, mechatronikai elemek, programozás, felhasználói felületek szerkesztése és weboldalkészítés is beletartozik. Összetett projektet kaptunk, hiszen a négy nap alatt egy alap gyártósort kellett felszerelnünk olyan elemekkel, amelyek révén egy új termék állítható elő. Minden napra egy részfeladat jutott, és a következő napon csak akkor lehetett továbblépni, ha az előzőt sikeresen teljesítettük. Végül a 21 csapatból a negyedik, Európából pedig a második helyet sikerült megszereznünk” – fogalmazott a WorldSkillsen nyújtott teljesítményével kiválósági érmet kiérdemelt soproni fiatal.

 

Izsó Roland negyedik lett a WorldSkills ipar 4.0 versenyszámában. (Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara)

 

Kiemelte, ez a terület számára inkább hobbi, mert már általános iskolás korában eldöntötte, hogy előbb mechatronikai technikus képesítést szerez, ezt követően pedig járműmérnök szakon tanul tovább. „Azért választottam a Széchenyi-egyetemet, mert itt láttam biztosítva azt az utat, amelyet elterveztem magamnak. Az intézmény ráadásul olyan vállalati partnerekkel rendelkezik, amelyek vonzóak a számomra, és amelyeknél a jövőmet is el tudnám képzelni” – jegyezte meg. Végezetül elmondta, csapattársával a jövő évi, dániai EuroSkillsre is készülnek, és mivel a világbajnokságon is csak apróságokon múlt a dobogó, ezért az Európa-bajnokságon már az első helyet célozzák meg.

 

A pécsi Dely Bianka ugyancsak Sopronban végezte a középiskolát, ahol grafikus oklevelet szerzett. Ezután kezdte felsőfokú tanulmányait a győri intézmény Művészeti Karának Design Campusán. „A legjobb döntést hoztam, hogy a Széchenyi-egyetemet választottam, mert amellett, hogy nagyon sokrétű tudást ad a képzés, rengeteg lehetőséget nyújt a fiatal művészek számára. A Kockaként emlegetett Győri Innovációs Park innovatív, inspiratív környezetet teremt számunkra, ahol minden feltétel és technikai háttér a rendelkezésünkre áll. Itt úgy érzem, a határ a csillagos ég” – húzta alá.

 

Dely Bianka számára rengeteg tapasztalatot adott a WorldSkills verseny. (Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara)

 

A másodéves tervezőgrafikus-hallgató kategóriájában a világ tizenharmadik, Európa negyedik legjobb ifjú szakembere lett a WorldSkillsen, és ezzel ő is kiválósági érmet szerzett. A négynapos verseny során minden nap egy új, összetett feladatot kellett végrehajtaniuk: selyemkendő-illusztrációt, prospektust, csomagolást és plakátsorozatot is terveztek, majd saját maguk kiviteleztek. „Amit a helyszínen néhány óra alatt kellett előállítanunk, azt a valóságban akár több hónapos tervezés előzi meg. Ráadásul csak az előre beküldött fontkészleteket használhattuk, és inspirációra sem nagyon volt lehetőség. Mindezek jelentős stresszhelyzetet teremtettek, és ilyen körülmények között kellett a legjobb formánkat hozni. Úgy érzem, sikeresen vettem az akadályokat, ráadásul rengeteg tapasztalattal gazdagodtam” – emelte ki.

 

Losonczi Péter Keszthelyen végezte a középiskolát erősáramú elektrotechnikusként, és utána jelentkezett a győri egyetem villamosmérnök képzésére. „A legtöbb jót erről az intézményről hallottam, ahol rengeteg lehetőség nyílik meg az ember előtt, Győrt pedig nagyon szép és élhető városnak tartom. Ezért választottam a Széchenyit” – részletezte. Az elsőéves hallgató a nemzeti válogatót megnyerve jutott ki a világbajnokságra villanyszerelő szakmában, ahol a huszadik helyet szerezte meg. 

 

Losonczi Péter büszke a WorldSkills versenyen nyújtott teljesítményére. (Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara)

 

„Négy napon át zajlott a verseny, amelynek során mindenki a saját falán építette ki a hálózatot, szerelt csatornát, elosztót. Az utolsó napon mindezt programozni kellett, mert a megmérettetésen egy okosotthon építését modelleztük. A teljesítményemmel elégedett vagyok, a végeredménnyel azonban nem, mert egy technikai probléma miatt nem tudtam időre befejezni a programozást. Ha ez nincs, előkelőbb helyet tudtam volna megcsípni” – összegezte. Ez azonban nem töri meg lelkesedését, sőt motiválja is: célja, hogy a jövő évi EuroSkillsen a tudásának megfelelő eredményt, ezzel együtt még jobb helyezést érjen el.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb műalkotások érhetők el a The Frame TV-ken

A Samsung Art Store a New York-i Modern Művészeti Múzeum gyűjteményének 27 közismert műalkotásával bővül, köztük Frida Kahlo, Henri Matisse és Georgia O’ Keefe munkáival. A digitális galéria emellett a több mint kétszáz éves, kulcsfontosságú európai művészeti intézmény, a Prágai Nemzeti Galéria 16 kiemelkedő festményével is kiegészül. A válogatás Vincent Van Gogh, Gustav Klimt, valamint a cseh kubizmus és tájképek legizgalmasabb műveit foglalja magába. 

2024. október 22. 18:50

A HONOR Magic 7 család mobilos Autopilot AI funkcióval érkezik

A HONOR ma bejelentette, hogy a hamarosan megjelenő Magic7 család készülékeit a Qualcomm Technologies forradalmi Snapdragon 8 Elite mobil platformja hajtja majd. A telefongyártó cég a Snapdragon Summit 2024-en fedte fel az AI-t előtérbe helyező ökoszisztéma fejlesztéséről szóló terveit. A színpadon a HONOR bemutatta a Magic7 sorozathoz érkező úttörő AI funkciókat, köztük az iparág első nyílt ökoszisztémájú, készüléken lévő AI asszisztensét, valamint az első valós idejű NPU grafikus renderelést mobiljátékokhoz. A vállalat egy kis ízelítőt adott abból is, hogy néz majd ki az új csúcskategóriás készüléke. 

2024. október 22. 17:03

160 ezer eurós pályázat indul egészségügyi innovátoroknak

Magyar egészségügyi startupok, kkv-k, kórházak, egyetemek és kutatóintézetek kapnak lehetőséget, hogy innovációikat gyorsabban piacra juttassák a SPICE program keretében. A hazánk mellett a régió 18 országában meghirdetett programban 160 000 euró támogatás érhető el, melyet a csapatok fejlesztéshez, innovációik kereskedelmi hasznosításához és mentorálásra használhatnak fel. A résztvevők számára elérhetővé válik továbbá az egészségügyi innovátorok legnagyobb európai ökoszisztémáját összefogó EIT Health teljes kapcsolatrendszere, know-how-ja, szakértelme és tőkéje is.

2024. október 22. 13:19

Az AUTO BILD két díjjal is kitüntette a Continental téli gumiabroncsát

A német AUTO BILD Allrad és AUTO BILD sportscars autós magazinok gumiabroncs-szakértői egyetlen nap alatt kétszer is a „példás” minősítéssel díjazták a Continental WinterContact TS 870 P-t (a tesztek IDE kattintva érhetők el, német nyelven). 

2024. október 22. 11:40

Piacra lép Magyarországon a Freedom24, egy innovatív tőzsdei bróker platform

A Freedom Holding Corp., a NASDAQ-on jegyzett, 5,9 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező nemzetközi befektetési csoport, hivatalosan is elindította globális tőzsdei kereskedési platformját, a Freedom24-et Magyarországon.

2024. október 22. 10:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megnyitott a Vatera Galéria, a válogatott műtárgyak új platformja

2024. október 22. 15:25

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34