Dotkom-klub: internet és politika

, 2001. június 28. 12:40
Jövőre még nem, de a 2006-os országgyűlési választáson már komoly szerephez juthat az internet. Ez volt az egyik legfontosabb megállapítása a Dotkom Internet Consulting tegnapi klubrendezvényének, melyen Magyar Bálint, az SZDSZ országgyűlési képviselője, Simon Gábor, az MSZP választmányának elnökhelyettese, Sükösd Miklós politológus és Vadász Gábor, a Dotkom Internet Consulting tanácsadója beszélgettek a politika és az internet kapcsolatáról.
A résztvevők egyetértettek abban is, hogy az internethasználat terjedésének elősegítése elsősorban nem műszaki, hanem kulturális kérdés. Amennyiben nem sikerül gyors lépéseket tennünk az informatikai írástudatlanság felszámolásában, véglegesen lemaradunk az európai élbolytól.

Magyar Bálint szerint a felzárkózást nagyon jól segíthette volna az iskolai Sulinet program, amelyet azonban a jelenlegi kormányzat visszafejlesztett. Sükösd Miklós 7 pontban foglalta össze a legfontosabb tennivalókat, melyek közül törvényi szabályozás fontosságára és a civil szervezetek szerepére külön is felhívta a figyemet. Simon Gábor az internet "tömegesítését" szorgalmazta és a létező jó modelleket, többek között a svéd munkaadók által a munkavállalóknak nyújtott "informatikai kedvezményeket" említette. Vadász Gábor nemzetközi felmérésekre hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a humán infrastruktúra alkalmas arra, hogy erre alapozva, megfelelő műszaki beruházásokkal közelebb kerüljünk az információs társadalomhoz.

Tekintettel arra, hogy a kormány, illetve az Országgyűlés internetügyben kompetens képviselői egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni a rendezvényen, a jelenlevők csak igen visszafogottan bírálták a Széchenyi-terv idevonatkozó részét, illetve a már korábban felmerült, az internetes tartalmak szűrésére vonatkozó elképzeléseket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36