Az iOS 9-cel érkezik a megújult Siri

Czipperer Dia, 2015. június 9. 14:04

Az Apple továbbfejlesztette virtuális asszisztensét, a Sirit.  Az új funkciók az iOS 9-cel érkeznek majd ősszel.

San Fransiscóban, a World Wide Develeoper Conference-en (WDDC) mutatta be az Apple a továbbfejlesztett Sirit. Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztő részlegének alelnöke elmondta, hogy az új, Siri-központú funkciók az iOS 9-cel érkeznek majd.

 

Az Apple a Sirit proaktív asszisztensként pozícionálja az új funkciók fényében. Sok hasznos lehetőséggel gazdagodott a virtuális asszisztens. Például az iOS automatikusan küld egy push üzenetet, ha a naptár egy aktuális eseményt jelez. A rendszer pedig értesíti a felhasználót, hogy ideje indulnia.
 

 

További előnye még a naptárnak, hogyha az illető kap egy e-mailt a repülőjegy- vagy étteremfoglalásról, a Calender alkalmazás automatkiusn kreál egy „ajánlott eseményt”. A levelezőrendszer és naptár is javaslatokat tesz majd a felhasználóknak az e-mail témája, a naptármeghívók, valamint a kulcsszavak és a korábbi szokások alapján.

 

A proaktív lehetőségeket az Apple a hardverekre is kiterjesztette. Ha például csatlakoztatjuk a fülhallgatót az eszközhöz, az iOS automatikusan megnyitja a legutóbbi lejátszási listát vagy podcastot, amelyet hallgatott az illető.

 

Az iOS 9-ben megújult a kereősmenü is. Ezt a userek a kezdőképernyő jobbra húzásával hívhatják elő. Itt megtalálhatók a rendszer által javasolt kapcsolatok és alkalmazások, Valamint a Siri is. Mindezt pedig a felhasználói szokásokra alapozva kreálja a rendszer, vagyis a legkedveltebb appokat és kapcsolatokat jeleníti meg.
 


Az iOS 9 hasznos trükkje még, hogy a nem mentett telefonszámoknál a rendszer egy javaslatot tesz arra, adjuk meg, kihez tartozik az adott szám.

 

A Siri mostani hátránya azonban, hogy a kérdések kontextusát, szövegkörnyezetét nem képes értelmezni. A Cortana és a Google Now ebben egy szinttel feljebb állnak. Míg a Siri könnyedén válaszol arra kérdésre, hogy „A Warriors nyert tegnap?”, addig a „Mi a helyzet az első játékkal?” kérdés már komoly fejtörést okoz neki.

 

Az iOS 9-cel az Apple szándéka, hogy a Siri képes legyen új típusú kérdésekre is válaszolni. Ha például egy fotót keresünk a tavalyi francia nyaralásunkról, elég annyit mondanunk a Srinek, hogy „mutass képeket a tavaly nyári párizsi kirándulásról”.

 

A megújult kereső a harmadik féltől származó appokból is gyűjt információt, mint a sport és időjárás alkalmazások. A kapcsolatok listázása is szintet lépett. Míg az iOS 8 esetén a kapcsolati információk a Contacts appon belül voltak láthatók, az iOS 9 eredményeiben megjelenik a hívás, FaceTime vagy üzenetküldés lehetőség közvetlenül az illető neve mellett.
 


Az új kereső API révén az egyes találatok, mint például a városnevek az eszközön található appokra épülve jelennek meg. Ezt azt jelenti, hogy ha például Párizsra keresünk rá, megmutatja a repülőjáratokat és szállásokat az aktuális hely függvényében a Kayakban, illetve az Airbnb alkalmazáson keresztül.

 

Az iOS 9 ősszel érkezik a piacra a megújult Sirivel karöltve, amely az Apple elmondása szerint 40%-kal gyorsabb lesz.
 

 

Forrás: Mashable.com, képek: thenextweb, 9to5mac

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50