Magyar résztvevő is van a napelemes autók Forma1-es versenyén

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 30. 10:33

Három ezer kilométer a sivatagon keresztül, átszelve Ausztráliát: ez a World Solar Challenge verseny, melyre a világ legjobb egyetemeiről érkeznek hallgatók saját fejlesztésű és építésű járművekkel. Az októberi versenynek magyar résztvevője is van: a Kecskeméti Főiskola hallgatóiból álló csapat napelemes autóval áll rajthoz.

A felsőoktatási intézményben évek óta foglalkoznak megújuló energiát hasznosító járművekkel. Ennek az autónak a fejlesztése lényegében két éve kezdődött – mondta Kutasi Zoltán, a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. A csapat korábbi fejlesztésű Megamétere jól szerepelt európai és világversenyeken, így új kihívásokat kerestek. Támogatók segítségével két évvel ezelőtt megnézték a World Solar Challange versenyt, a tapasztalatokat felhasználva indult el itthon a tervezés.

 



A Megalux járművön a szabály szerint maximalizált hat négyzetméteres napelem található, ami nagyban befolyásolta az autó méretét (4,5 m hosszú, 1,8 m széles és 1 m magas) és formáját. A Megalux alapvetően négy kerékkel rendelkezik, ebből csak egyet hajt meg egy magas hatásfokú BLDC motor és nagyjából 130 km/h sebességre képes. De a versenyen ennyivel nem lehet közlekedni, mivel a KRESZ szabályait be kell tartani.

Nem könnyű verseny a World Solar Challenge, legutóbb 33 indulóból csupán 10-nek sikerült beérnie. A magyar csapat azt tűzte ki célként, hogy átérjenek az autójukkal Ausztrália másik oldalára. A verseny szabályai nagyon szigorúak: csupán napközben lehet a járművekkel közlekedni, reggel nyolc és délután öt között, az éjszakát a sivatagban kell a versenyzőknek tölteniük. Kötelező a kontroll pontokon megállni, ahol át is vizsgálhatják az autót. A várható körülményekre hazánkban nehéz előre felkészülni.

Forrás: Kossuth Rádió/Közelről / hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05