Így válasszunk tévét karácsonyra!

forrás: Prím Online, 2015. december 14. 11:34

Sok család, háztartás időzíti karácsonyra a televízióvásárlást, a régi készülékek lecserélését, így a lapostévék hagyományosan az ünnepi szezon egyik legkeresettebb termékének számítanak. Ha megfontolja az alábbi tanácsokat, a lehető legjobb — igényeinek és lehetőségeinek is megfelelő — készüléket választhatja ki.

Megfelelő helyiségbe a megfelelő tévét

Először is azt célszerű eldönteni, hogy a lakás melyik helyiségében fogjuk használni az új készüléket. Egyrészt egy kisebb szobába nem célszerű egy túlzottan nagy tévét elhelyezni, másrészt más igényeknek kell megfelelni akkor, ha a konyhába, a hálószobába, a gyerekszobába vagy a család minden tagja által használt nappaliba keressük a legjobb megoldást.

 



Nem feltétlenül a leghatalmasabb készülék a legjobb választás.


Ha például túl közel ülünk egy túl nagy tévéhez, akkor hosszú távon nehezebbé, fárasztóbbá válhat a teljes kép befogadása, hiszen még a tökéletes kép is pixelessé, szemcséssé válhat. Érdemes a következő ökölszabályt alkalmazni: körülbelül akkora tévét vegyünk, aminek a képátmérője fele annak a távolságnak, ahonnan nézzük. Ha tehát két méterről nézzük a tévét, 100 cm-es képátló az ideális méret. Persze minél jobb a felbontás, annál élvezetesebb a kép közelről is.

·    Konyhai elhelyezés esetén a kisebb méretű, ám széles betekintési szöget biztosító televíziók közül érdemes válogatni. Utóbbi követelményt az ún. IPS panellel szerelt készülékek teljesítik, amelyek oldalról nézve is torzításmentes képet adnak. Ez azért különösen hasznos, mert a konyha olyan helyiség, ahol az ember sürög-forog, vagyis nem egy fix helyről követi a műsort.


·    A hálószobába full HD Smart TV-t, azaz okostévét célszerű beszerezni, például a legkorszerűbb, felhasználóbarát, többszörös tesztgyőztes webOS 2.0 operációs rendszerrel. Azért épp egy okostévé lehet a legjobb választás a hálóba, mert így az esti film, sorozat után még gyorsan, kényelmesen át lehet futni a híreket a neten, böngészni egy kicsit, esetleg reggel, indulás előtt játszani egyet, illetve megnézni egy érdekes videót a YouTube-on.


·    A nappaliba egy, a helyiség méretéhez — pontosabban a nézőtávolsághoz — leginkább illeszkedő képátlójú OLED TV lehet az optimális választás a kifutó LCD és plazmatévék helyett. Az OLED-technológia — amely olyan fajsúlyú műszaki újdonság, ami a színes televíziózás vagy éppen a lapostévék megjelenéséhez hasonlítható — organikus fénykibocsátó képpontokat alkalmaz, amelyek saját maguk képesek fény kibocsátására és színek létrehozására, így a képeket megjelenítő kijelző külön háttérvilágítás nélkül tud működni. Érdemes ellátogatni egy nagyobb elektronikai áruházba, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg arról, milyen élethű képet, végtelen kontrasztot jelenít meg egy OLED TV. „Mivel a nappalink a házunk, lakásunk középpontja, a dizájn sem mindegy: egy jól megválasztott vékony, kecses, ívelt modell tovább emeli a helyiség fényét” — hívja fel a figyelmet Szili Krisztián, az LG Electronics Magyar Kft. szakértője.

Okostévé a sláger

Az okostévék multimédiás szolgáltatásokat, internetelérést és különböző okos alkalmazásokat vonultatnak fel és ezekkel válnak olyan sokoldalú információs- és szórakoztató központtá, amelyek izgalmas és érdekes tartalmakat nyújtanak az egész családnak.

Sokan elsőre azt gondolhatják, hogy csak a fiatal vagy fiatalos embereknek ajánlhatóak az okostévék, de ez egyáltalán nincs így. A webOS okostévés platform használata olyan egyszerű, hogy egyik korosztály számára sem okoz nehézséget. Ezzel gyerekjáték rákeresni a neten egy új vagy egy bevált receptre — akár hangalapú kereséssel —, kiválasztani egy mesét a YouTube-on, híreket olvasgatni vagy éppen felvenni a kedvenc tévésorozatunk épp futó epizódját.

Drága lehet az olcsó készülék

A vásárlás során ne csak az árcédulát nézzük! Célszerű elismert, megbízható gyártó készülékét választani, hiszen az ismeretlen márkákkal szemben ezek többnyire fejlettebb technológiát, terméktámogatást és könnyen elérhető ügyfélszolgálatot és szervizhálózatot is kínálnak.

Legalább ennyire fontos a beszerzési forrás, azaz a tévét értékesítő kereskedő gondos kiválasztása is. Gyanús lehet a túlzottan vonzó ár — az adott esetben szürkeimportban érkező készülék olcsóságára később könnyen ráfizethetünk, ha a garanciális problémánkkal később nem érjük el a kereskedőt.

Ugyanígy célszerű óvatosan bánni a szépséghibásként értékesített készülékekkel is, hiszen azok nem egy esetben már javított termékek, csupán néhány hónapra szóló garanciával.

Figyeljünk a műszaki paraméterekre!


Érdemes a lehető legkorszerűbb technológiát, a legjobb minőségi paramétereket választani. Ez azért fontos, mert bár nem csak a csúcskategóriás tévék között vannak olyanok, amelyek sokkal többet tudnak, mint amit jelenleg valóban ki tudunk használni, egy készüléket hosszú évekre választunk, vagyis az időközben megnövekedett igényeinket is ki kell szolgálnia a tévénknek. Ha nem így választunk, könnyen lehet, hogy két év múlva már nem leszünk megelégedve az akkor még szinte új készülékünk tudásával, szolgáltatásaival.

Éppen ezért érdemes a 4K (vagy Ultra HD, UHD) felbontású készülékeket választani, amelyek a ma már elterjedt full HD felbontás négyszeresét tudják. „Mivel a tévécsatornák még csak legfeljebb HD-ben sugároznak, mindenképpen célszerű olyan tévét a kosárba tenni, amely rendelkezik az ún. felskálázást biztosító technológiával. Ez képes arra, hogy az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t közelítő mozgóképet hozzon létre” — mondta az LG szakértője.

Szili Krisztián az LG választékából a következő készülékeket ajánlja:


·    Konyha: LF510, IPS panellel.
·    Hálószoba: LF630 Smart TV, webOS 2.0 Smart rendszerrel.
·    Nappali: OLED TV, a helyiség méretétől függő képátlóval, akár ívelt kivitelben.
 

Kulcsszavak: televízió LG TV

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05