Magyar közreműködésű kutatási projekt segíti a párhuzamos programozás költségeinek csökkentését

Akár 70 százalékos erőforrás megtakarítás

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 4. 11:47

Augusztus 31-én zárult a magyar résztvevőkkel is dolgozó európai REPARA projekt, amelynek eredményeként a párhuzamos programozás – amikor a CPU mellett a GPU és más céleszközök is részt vesznek a számítási feladatok elvégzésében – erőforrás-igénye akár 70 százalékkal is csökkenhet.

A heterogén számítástechnikai rendszerek különféle tulajdonságú, de közös memóriával rendelkező feldolgozóegységeket ötvöznek egymással. A ma már eleve többmagos CPU egységek számítási teljesítményét az ilyen rendszerek a grafikus kártyák és más egységek teljesítményével növelik, nem ritkán megtöbbszörözik. Ezek programozásához azonban az eredeti, csak CPU számára futtatható forráskódot át kell alakítani, ami egyrészt szakmérnöki ismereteket, másrészt rengeteg ráfordított munkát igényel, ami eddig csak néhány helyzetben és problémánál volt gazdaságos. Ezt a munkát könnyíti, részben automatizálja a most lezárult fejlesztés, illetve az ennek nyomán létrejött új fejlesztőeszköz. A létrejött megoldások egy része nyílt forráskódú és szabadon hozzáférhető lesz, míg a segítségükkel létrejövő, komplex mérnöki szolgáltatás piaci alapon lesz elérhető.

 

 

„Célunk a forráskód transzformálásának támogatása, amely így futtathatóvá válik grafikus kártyákat és újrakonfigurálható eszközöket tartalmazó heterogén platformokon”, magyarázza José Daniel García, a projektet vezető Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) Computer Science tanszékének professzora, a projekt koordinátora. „Újonnan fejlesztett eszközünkkel mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság növelésének területén jelentős eredményeket értünk el. Ezek összemérhetők a hagyományos, manuális fejlesztési folyamattal elérhető javulással; de míg utóbbi módszer esetenként többhónapnyi mérnöki munkát igényel, az általunk kifejlesztett félautomatikus folyamattal ugyanezen feladatok akár néhány nap alatt megoldhatók lehetnek.” A számítási feladatok hatékonyságának növelése számos területen alkalmazható, mint például egészségügy (pl. fehérjedokkolás), közlekedés (pl. vasúti diagnosztika), robotika (pl. sztereoszkóp képfeldolgozás és navigáció) és ipari alkalmazások (gyártósori hibák elemzése).

 

A projekt költségvetése 3.6 millió euró, amiből több mint 2.6 millió eurót az Európai Unió biztosított az FP7-es keretprogramon keresztül. A REPARA (Reengineering and Enabling Performance And poweR of Applications) néven futott, hároméves nemzetközi projektet a spanyol UC3M vezeti. Magyar részről a Szegedi tudományegyetem és az Evopro Innovation Kft. vesz benne részt, de tagja a csoportnak a HSR Rapperswil (Svájc), az University of Pisa (Olaszország), a Technical University of Darmstadt (Németország) és az University of Turin (Olaszország) valamint ipari partnerként a spanyol Ixion Industry & Aerospace.

A REPARA projekt weboldala: www.repara-project.eu 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05