A Kaspersky Lab és az automatizált autók

forrás: Prím Online, 2017. január 17. 10:03

Az idei CES2017 kiállításon bemutatták azokat a legújabb technológiákat, amelyek támogatják az önálló  vagy automata vezetést, beleértve olyan programokat, mint például a parkolást segítő asszisztenciát,  az összeütközés elkerülése érdekében létrehozott érzékelőket, vagy az automata  vészfékezést és még sok más hasznos funkciót.

Az utóbbi években a technológia átalakította a vezetési élményt, biztonságosabbá tette a szállítást, hatékonyabbá és kényelmesebbé vált az utazás, de ezzel párhuzamosan számolni kell az új fenyegetésekkel és a biztonság sebezhetőségével. Néhány éven belül elterjedhetnek a vezető nélküli autók, amelyek nem csak a közlekedést, de a gazdaságot és a várostervezést is megreformálhatják. 

 

A folyamatosan fejlődő autóipar bepillantást adott a kiállításon a jövő technológiáiba, de a színfalak mögött néhány igazán nehéz kihívással kell szembesülnie az informatikai biztonság kapcsán.  Egy tavalyi kutatás például megmutatta, hogy ezek az autók is feltörhetőek és irányíthatóak akár távolról – a kutatók egy nulladik napi biztonsági rés támadásával nyertek hozzáférést az autó számítógépes rendszeréhez. 

 

A gyártók jellemzően olyan népszerű platformot választanak, mint például az Android, amelynek feltörési forgatókönyve ugyanolyan, mint a mobil eszközök esetén és ilyen módon ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek, mint például a kártékony alkalmazások és/vagy a zsarolóprogramok. Természetesen az önvezető járművek által összegyűjtött adatokkal –  amelyeket az utasokról, az utazási szokásokról, a célpontokról, az úttervekről tárol – egy támadás során vissza lehet élni és ez tovább növeli a fizikai kiszolgáltatottságot.

 

Ahhoz, hogy élvezhessük a jövő technológiáinak számos előnyét fontos, hogy minden iparág, amely érintett, elkötelezett legyen a biztonság és védelem mellett a fejlesztés kezdetétől. A Kaspersky Lab szakértői szerint elengedhetetlenek a biztonsági szoftverek telepítései, valamint ezek folyamatos frissítése.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50