Adathalászok próbálkoznak az Extreme Digital ügyfeleinél

forrás: Prím Online, 2018. július 26. 15:10

Az elmúlt héten az Extreme Digital nevében küldött hamis üzenetben ígértek pénzvisszatérítést, és kértek el felhasználói neveket, jelszavakat és bankkártyás fizetési adatokat internetes csalók a hibrid üzleti modellben működő online kereskedő ügyfeleitől.

Az Extreme Digital webáruházának nyitólapján elhelyezett üzenetben is tájékoztatta vásárlóit arról, hogy az elmúlt napokban ismeretlenek a vállalat nevében tömegesen küldtek ki hamis üzeneteket „A megrendelés számlája” tárggyal. Ebben az üzenetben egy-egy 7990 forint értékű termék árának visszatérítését ígérték olyan ügyfeleknek, akik ilyen árucikket nem is rendeltek az Extreme Digital-tól. 

 

Az internetes csalók egy általuk készített hamis oldalon a felhasználók bankkártyaadatainak megadását kérték, hogy így internetes fizetésre alkalmas adatokat lopjanak el a felhasználóktól. A bankkártya száma, az ahhoz tartozó név, lejárati dátum és biztonsági kód birtokában ugyanis idegenek más bankkártyájával is tudnak fizetéseket indítani.

 

Így ismerheti fel, ha csalók írnak önnek az Extreme Digital helyett!

  • Az Extreme Digital-tól érkező levelekben található linkek mindig a www.edigital.hu oldalra mutatnak, nem vezetnek közvetlenül online fizetési oldalakra.
  • Érdemes manuálisan begépelni a böngészőbe a www.edigital.hu címet, és nem egy gyanús levélben lévő linkre kattintani. Az oldallal való kommunikáció titkosított, amit az ismert böngészőkben a lenti képen látható, biztonságos jelölés is mutat:

 

 

  • Az Extreme Digital sosem tárolja a vásárlók online fizetéshez használt kártyaadatait, így biztos, hogy levélben, vagy más üzenetben sem kéri be azokat senkitől, még telefaxon sem.
  • Az Extreme Digital sosem kéri el az ügyfelek jelszavát. Ha valaki elfelejtené a jelszavát, ezen az oldalon kérhet új jelszót: https://edigital.hu/belepes 
  • Ha valaki előre utalással vásárol, a díjbekérőt a www.edigital.hu oldalon a saját felhasználói fiókjából minden esetben le tudja tölteni. Tehát valaki küld egy hamis bekérőt, elég belépni a webáruházba, és ott könnyen leellenőrizhető a dokumentum valódisága.
  • Az Extreme Digital sosem számít fel extra költséget a nyereményjátékain nyert termékek átvételéért. Bármilyen ehhez hasonló gyanús üzenet kapcsán érdemes előbb egyeztetni a webáruház ügyfélszolgálatával, mielőtt bárkinek bármilyen pénzt utalnánk.
  • Ha hamisnak tűnő, adatfrissítésre felszólító üzenetet kap valaki, akkor is érdemes az e-mailben lévő link helyett kézzel megnyitni a www.edigital.hu oldalt, és ott felkeresni a saját fiókot, így elkerülhető, hogy hamis oldalra tereljék a felhasználót.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05