Gépi tanulással az ismeretlen fenyegetések ellen

forrás: Prím Online, 2020. július 7. 20:07

Lassan ott tartunk, hogy a különféle kütyüink előre kitalálják a gondolatainkat. Akad, aki ezt ijesztőnek találja, de az ebben rejlő lehetőséget jó és rossz célra is lehet használni. Az például igencsak hasznos, ha egy gép a bűnözők gondolataiban olvas, majd meg is előzi a bűncselekményeket. Olyannyira, hogy a megoldás már létezik is, ugyanis a Micro Focus gépi tanulást alkalmazó eszköze már tavaly december óta aktív védelmet nyújt a koronavírushoz kapcsolódó átverések és rosszindulatú tartalmak ellen. A termék még azelőtt „működésbe lépett”, hogy a vállalatok IT-biztonsági szakemberei egyáltalán felfigyeltek volna az új trendre.

A koronavírus-járvány miatt rövid idő alatt világszerte óriási változáson mentek keresztül a munkavégzési szokások. Rengetegen kezdtek el otthonról dolgozni egyik napról a másikra, és sok vállalatnál a jövőben is általános gyakorlat marad a heti pár nap home office. A járvány előtt a munkavállalók mindössze 4 százaléka dolgozott állandó jelleggel otthonról, 43 százaléka pedig bizonyos rendszerességgel. A Gartner friss elemzése szerint viszont a vállalatok közel háromnegyede tervezi a jövőben több munkavállaló számára engedélyezni az otthoni munkavégzést, mivel az költséghatékonyabb működést tesz lehetővé.

 

Új szokások, új veszélyek

A saját lakásunkban azonban teljesen máshogy végezzük a munkánkat, mint egy irodában. Más időbeosztással dolgozunk, még jobban elmosódik a munka és a magánélet közötti határ, és gyakran folytatunk privát tevékenységeket is a céges számítógépünkön. Ezzel pedig nagyobb eséllyel nyitunk kaput az online támadások előtt, hiszen a biztonsági szakemberek távolról nehezebben tudják megfigyelni és védeni a gépeket. A megváltozott szokások megnehezítik az automatizált védelmi rendszerek munkáját is amiatt, hogy nehezebb megállapítani, milyen tevékenység számít normálisnak, és mi a gyanús.

 

Ráadásul a változásokat a kiberbűnözők gyorsan lekövették, akik folyamatosan új ötletekkel állnak elő, meglovagolva az aktuális trendeket. Mindig is előszeretettel használták ki az emberek gyengeségeit, gyakran építenek a hiszékenységre és a félelemre, és ehhez most ideális terepet biztosított a járvány, illetve a vele járó speciális helyzet és bizonytalanság. 

 

A Micro Focus szakértőinek tapasztalatai szerint megszaporodott az olyan jellegű támadások és próbálkozások száma, amelyek során erre a szituációra próbáltak építeni. Előfordult például, hogy a felhasználók olyan emailt kaptak, amely látszólag valamilyen egészségügyi hatóságtól jött, és a csatolmányként küldött dokumentumról azt állította, hogy a koronavírussal fertőzött betegeknek kell kinyomtatva magukkal vinniük a kórházba – ám valójában trójai programot tartalmazott. Akadtak olyan kiberbűnözők, akik jótékonysági szervezetek nevében gyűjtöttek maguknak adományokat, mások pedig „Járványtúlélő kézikönyvet” árultak pénzért, illetve egyéb átverős, figyelemfelkeltő szöveggel, csatolmánnyal és linkkel akarták rávenni a felhasználókat arra, hogy rosszindulatú szoftvereket telepítsenek a gépeikre, és beengedjék őket a céges rendszerbe.

 

 

Gyorsan gépbe kerül

A kiberbűnözők ezzel feladták a leckét a már egyébként is túlterhelt IT-biztonsági szakembereknek. Az online térben, illetve a vállalati infrastruktúrákban ugyanis már jó ideje annyi esemény zajlik, hogy lehetetlen mindet nyomon követni és ellenőrizni. Ilyenkor nyújtanak hatalmas segítséget az olyan új technológiák, mint például a gépi tanulás és a viselkedéselemzés. 

 

A gépi tanulást alkalmazó biztonsági megoldások képesek maguktól azonosítani a gyanús tevékenységeket, és az új helyzeteket is rendkívül gyorsan fel tudják térképezni. Napok alatt megállapítják, mi „az új normális” a munkavállalók aktivitásában, vagyis mi számít természetesnek, és mi az, amit érdemes lenne közelebbről is megvizsgálni és ellenőrizni. Ehhez mérten elemzik a céges hálózatban és gépeken zajló folyamatokat, és azonosítják az esetleges támadásokat. 

 

A fejlett biztonsági információ- és eseménykezelő (SEIM) rendszerekben pedig az új típusú támadások és fenyegetések megismerése, azonosítása és elhárítása is automatizáltan zajlik. A Micro Focus ArcSight például valós időben figyeli az új veszélyeket a Malware Information Sharing Platformon és egyéb forrásokon keresztül, és magától, emberi beavatkozás nélkül hárítja is azokat. Így volt ez az elmúlt hónapokban is, aminek köszönhetően már azelőtt elkezdett védelmet nyújtani a koronavírusra építő visszaélésekkel és rosszindulatú szoftverekkel szemben, hogy a megoldást használó vállalatok IT-biztonsági szakemberei észlelték volt az új trendet és az azon alapuló, megtévesztő tartalmakat. Nem kellett külön csomagot letölteni vagy utasítani az eszközt arra, hogy mire fókuszáljon, az automatikusan tette a dolgát. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50