Gyorsabb fejlesztés appról appra

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 5. 16:12

Egyre nagyobb nyomás nehezedik mostanság az IT-vezetőkre és az alkalmazásfejlesztőkre, hogy a rugalmas üzleti reakciók érdekében lerövidítsék az alkalmazásfejlesztési ciklusokat, és gyorsabban tegyék elérhetővé az új szoftvereket és funkciókat. A SUSE friss felmérése szerint a fejlesztők 87 százaléka szerint ennek a területnek a korszerűsítése kapja idén a legnagyobb hangsúlyt, amelyben fontos szerepet játszanak majd többek között a DevOps folyamatok és a konténerek.

A jelenlegi gyorsan változó piaci környezetben a cégek működésének is gyorsan kell alkalmazkodnia az átalakuláshoz. Az agilis alkalmazásfejlesztés pedig az egyik legfontosabb alappillére a sikeres folyamatnak. Ezeket a törekvéseket jól támogatják többek között a DevOps megközelítés és a konténerek – amint arra a SUSE friss kutatása is rámutatott.

 

Többet, gyorsabban

Az üzleti vezetők folyamatosan nyomást gyakorolnak az alkalmazásfejlesztőkre, hogy egyre gyorsabban készüljenek el az új programokkal, illetve funkciókkal. Nem meglepő tehát, hogy a SUSE tanulmánya szerint a fejlesztők 87 százaléka úgy látja, hogy idén az alkalmazásfejlesztés korszerűsítése lesz a legfontosabb szempont a költségek tervezésekor. Az anyagi keret azonban nem nő egyenes arányban az elvárásokkal: a megkérdezettek 56 százalékánál ugyanakkora marad a költségvetés, mint korábban, és mindössze 31 százaléknál várható valamekkora növekedés a rendelkezésre álló összegben.

 

A válaszadók 91 százaléka ugyanakkor úgy látja, hogy az agilisabb üzleti működés elengedhetetlen a szervezet versenyképességének javításához. Továbbá 89 százalék szerint hozzájárul az üzleti agilitás növeléséhez, ha gyorsabban teszik elérhetővé az új alkalmazásokat és frissítéseket. Ezeken keresztül tudják ugyanis kiszolgálni az új vagy megváltozott igényeket, és versenyelőnyt jelent, ha rövidebb határidővel tudják teljesíteni, mint a versenytársaik. Mivel azonban a szoftverek kiadási ciklusa jelenleg mindenki szerint túl hosszú, az összes megkérdezett 85 százaléka arra számít, hogy idővel nagyobb gyakorisággal fognak megjelenni az alkalmazások. 

 

Az átlagos kiadási ciklus a vállalatok kétharmadánál jelenleg legalább 12 hónapot vagy még annál is többet tesz ki. Az alkalmazásfejlesztők várakozásai szerint ezt az időtartamot két éven belül hónapokra vagy akár hetekre is lehet csökkenteni majd különféle modern eszközökkel. Az alkalmazásfejlesztés korszerűsítéséhez azonban új technológiákra, folyamatokra és készségekre van szükség a DevOps égisze alatt.

 

 

Modern elvárásokhoz korszerű eszközök

A szervezetek napjainkban az agilis fejlesztési módszerekbe fektetnek be a legtöbbet (59%), ezt követik a DevOps csapatok és folyamatok (47%), a mikroszolgáltatás-alapú alkalmazások (40%), valamint a konténerek használata (32%). Ez utóbbi technológiát 2017-ben mindössze a vállalatok 27 százaléka alkalmazta, és népszerűsége előreláthatólag tovább nő: a válaszadók 40 százaléka tervez konténereket igénybe venni a következő egy évben.

 

A trend érhető, hiszen a technológia lehetővé teszi a konténerbe csomagolt alkalmazások futtatását, ami nem csupán a fejlesztést gyorsítja fel, de a DevOps folyamatokat is támogatja, és az adatközpontok működését is hatékonyabbá teszi. 

 

Profi támogatás

A konténerek terjedésének csupán az szabhat gátat, hogy a kezelésük viszonylag összetett feladat, és külön szakértelmet igényel. Ezért hozta létre a SUSE a CaaS Platformot, amely megkönnyíti az üzemeltető csapatok számára a konténeralapú szolgáltatások bevezetését és működtetését. A megoldás jól működtethető és biztonságos rendszert kínál a technológia használatához, és automatizálja a modern alkalmazások életciklusának kezelését.

 

Az alkalmazásfejlesztők feladatait pedig a Cloud Application Platform segítségével egyszerűsíti a SUSE. Ez az eszköz egyesíti magában a Kubernetes konténerfelügyeleti technológia és a Cloud Foundry platformszolgáltatás előnyeit, és képes automatikusan létrehozni a különféle futtatókörnyezeteket a szoftverekhez. Így a szakembereknek nem kell időt és energiát fordítaniuk arra, hogy alaposabban megismerjék azt az infrastruktúrát és az ahhoz szükséges konfigurációkat, amelybe ki akarják helyezni az adott alkalmazást.

 

Mindezeknek köszönhetően a fejlesztők a saját munkájukra koncentrálhatnak, így egyszerűbb IT-környezetben, hatékonyabban dolgozhatnak, innovatív megoldásokat hozhatnak létre, és gyorsabban tudják kibocsátani az új programokat, illetve funkciókat. A vállalatok pedig az iparágvezető, nyílt forráskódú technológiák segítségével a maximumot hozhatják ki befektetéseikből és meglévő megoldásaikból. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05