Kihívások a 21. század oktatásában és a COVID utáni adatvédelem

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 11. 12:50

Az oktatás 21. századi jövője, az adatvédelem lehetőségei a koronavírus után, a technológiai óriásvállalatok szabályozásának kérdései és még számos érdekes téma kerül terítékre októberben a kelet-közép-európai régió egyik legfontosabb innovációs fórumán, a think.BDPST konferencián Budapesten, mely idén először mindenki számára ingyenesen látogatható lesz a virtuális térben. Ugyanis az Antall József Tudásközpont által ötödik alkalommal megszervezett nemzetközi konferencia ezúttal hibrid formában jelentkezik: valamennyi előadás és program díjmentesen, élő online közvetítés keretében lesz követhető, míg a felkért előadók és meghívott partnerek exkluzív formában vehetnek részt személyesen a rendezvényen 2020. október 2-án. 

A think.BDPST konferenciát először 2016-ban szervezte meg az Antall József Tudásközpont, szoros együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alappal. Már akkor is azt tűzték ki célul, hogy az eseményen lehetőséget adjanak a régió fejlődési lehetőségeinek bemutatására, valamint az innováció, a kutatás és a technológia legújabb trendjeinek és perspektíváinak megvitatására egy olyan szakmai közegben, ahol a kiemelt területek legjobbjai szólalnak meg. A program fővédnöke pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, támogatója a Nemzetközi Visegrádi Alap, és az MVM, szakmai partnere pedig a European Cybersecurity Forum. 

 

Innovációs kérdések minden szinten 

Az elmúlt években többek között olyan témákat jártak körbe a konferencia keretei között, mint a jövő technológiái, a társadalmi innováció, az egészségügy és a közlekedés jövője, az ember-gép kölcsönhatásai, valamint a digitalizáció és a különféle intelligens megoldások által támasztott kihívások kérdései. A rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Visegrádi Együttműködésben részt vevő országok gazdasági, tudományos és politikai életének meghatározó szereplői szólalnak fel.   

 

Előtérbe kerülnek a COVID utáni világ innovációs kérdései

A világjárvány számos olyan kérdéssel állította szembe az innováció területén tevékenykedőket, melyekre korábban kevesebb hangsúly jutott, vagy más megközelítésben foglalkoztak ezekkel a szakértők. A think.BDPST konferencia első két panelje ezen belül két releváns témára összpontosít: milyen lesz a jövő oktatása a tanulási és tanítási folyamatok megnövekedett digitalizációjának hatására; illetve mi vár az adatvédelem területére a világjárvány után? A konferencia foglalkozik továbbá az 5G jelenével és jövőjével, valamint a technikai óriásvállalatok szabályozásának kérdésével is. 

 

A 2020-as think.BDPST-en felszólal többek között Wojciech Wiewiórowski, Európai Adatvédelmi Biztos, Gecse Mariann, a Huawei kormányzati és kommunikációs igazgatója, illetve Varga Judit, igazságügyi miniszter. 

 

Színre lépnek a fiatal tehetségek

A think.BDPST konferencia kísérőrendezvénye a Young Leaders’ Forum. Egy zártkörű program, amelyre minden évben a jövő innovációs szakembereinek jelentkezését várják, akik közül aztán a legszerencsésebbek közösen foglalkozhatnak neves szakértők bevonásával olyan kérdésekkel, mint például a vízhiány társadalmi-gazdasági összefüggései, vagy a közösségi média véleményformáló szerepe a környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben. Az idei Young Leader’s Forumra 22 országból érkezett jelentkezés, közülük pedig 20 fiatal vezető vehet részt az eseményen. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05