Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 21. 20:26

A járványhelyzetre tekintettel a SZTAKI idén főleg online programokkal készül a Kutatók Éjszakájára. A látogatók azonban – védettségi igazolvánnyal – megnézhetik a Széchenyi István Egyetemmel közös győri robotlabort, ahol közösen szerelhetnek robotokkal. A többi programot online közvetítésen lehet majd megtekinteni a SZTAKI weboldalán, a Youtube-on, illetve a Facebookon.

A virtuális látogatók megnézhetik, hogyan játszik Mistakost (ügyességi társasjátékot) egy robot; megtudhatják, hogyan működik a holografikus mikroszkóp; beszélgetést láthatnak arról, hogyan fejlesztjük a növénytermesztésre alkalmas kollaboratív robotokat; és megtudhatják azt is, hogyan működik egy, mesterséges intelligenciával dolgozó ajánlórendszer. Szó lesz arról, hogyan érdemes online konferenciát szervezni a pandémia alatt; és kiderül, hogy készült, és miért bukott el a Primo, a nyolcvanas évek magyar gyártású, megfizethető számítógépe.

 

Az érdeklődők emellett meghallgathatják Ottonie von Roeder, német iparművész angol nyelvű előadását, aki eddigi projektjei mellett arról beszél majd, hogyan készít a SZTAKI mérnökeivel közösen robotot építő robotot.

 

 

A programok részletes leírása

 

17:00 Társasozzunk robottal!

Előadó: Csempesz János

A Mistakos nevű társasjátékban műanyag székeket kell egymásra pakolni. Kézzel is kimondottan nehéz a játék, de egy robotkart játékkonzolos kontrollerrel vezérelve méginkább az. Az élő közvetítésben azt is bemutatjuk, milyen óvatosan manőverez a robot.

 

17:20 Digitális Holografikus Mikroszkópia

Előadó: Kiss Márton

Hogyan készítsünk térfogatvizsgáló mikroszkópot hagyományos mikroszkópunkból? Avagy, utazás a holográfia képalkotó világában Leia hercegnő nélkül, az algák földjén a vízben.

 

17:40 Robotos növénytermesztés, biztonságosan

Előadó: Paniti Imre

Hogyan lehetne biztonságossá tenni a kollaboratív robotok bevonását a hidropóniás rendszerek üzemeltetésében? A SZTAKI közreműködésével indult HydroCobotics projektben többek között egy biztonsági protokoll létrehozása a cél, hogy olcsóbb és hatékonyabb legyen a fenntartható növénytermesztés.

 

18:00 Hogyan működik egy ajánlórendszer?

Előadó: Kelen Domokos

Mi alapján hozza fel a következő zeneszámot a Spotify? Hogyan találja ki egy számítógép az ember ízlését? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni az előadás során egy klasszikus ajánlórendszer-algoritmus bemutatásán keresztül.

 

18:20 Robot School - Design meets Science (In English!)

Előadó: Ottonie von Roeder

Ottonie von Roeder, an artist and designer from Germany is spending a month at SZTAKI to work on a joint project with the researchers of the Institute, on the behalf of Goethe Institute. The goal is to build a robot that has creative purposes. We take a look into that!

 

18:40 A folyamatosan megújuló Magyar Hidrológia Társaság 2021. év XXXVIII. Országos (Online) Vándorgyűlésének bemutatása

Előadók: Márkus Zsolt László, Szlávik Lajos, Vargha Márta

A Magyar Hidrológiai Társaság a vízzel foglalkozók 1917 óta működő országos szakmai szervezete. 40 éve tartanak évente országos vándorgyűlést – a pandémia miatt első ízben online formában. Öt szekcióban 72 tanulmány érkezett be, ezekből 39-et előzetesen, videó előadás formájában., a SZTAKI SSS platformján mutattak be. 2021. szeptember 14-15-én az online konferencia technikai megvalósítása is a SZTAKI-val együttműködésben történt. 22 élő előadás hangzott el, csaknem 400 regisztrált résztvevő számára. Ezekből két – közérdeklődésre számot tartó – előadás részletét mutatjuk be: a 11 éve történt vörösiszap-katasztrófáról és a COVID-pandémia szennyvízből történő kimutatásáról.

 

19:10 Primo - megfizethető számítógép a SZTAKI mérnökeitől

Előadó: Manno Sándor

A Primo a hazai számítógépgyártás egyik igazi különlegessége, amit a nyolcvanas évek Magyarországán megfizethető hobbiszámítógépnek szántak a SZTAKI mérnökei. Mint ilyen, egyedülálló kísérlet volt - a neve is ezt sugallja, ami olaszul elsőt jelent. Manno Sándor fejlesztőmérnök, aki maga is dolgozott a Primón, a gép történetéről, működéséről és felépítéséről beszél majd a Kutatók éjszakáján, bemutatva magát a klasszikus gépet is.

 

17:00 SZEMÉLYESEN LÁTOGATHATÓ PROGRAM GYŐRBEN: Szerelj közösen a robotokkal!

Előadó: Szűr Dávid

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia kutatóközpontjában évek óta foglalkozunk úgynevezett Ipar 4.0 megoldásokkal. A bemutatón többféle valódi alkatrészek szerelését mutatjuk úgy, hogy az egyes lépéseknél választani lehet, hogy egy robot vagy a látogató végezze-e el. Így bárki dolgozhat együtt (kollaboratív módon) a robottal. Emellett látható a komplex szerelési munkaállomás digitális modellje, amelyet különféle szenzorok segítségével valós időben jelenítünk meg. A gyártás és az informatika egyre szorosabb és átfogóbb kapcsolatát, az így kialakuló új technológiai megoldásokat és üzleti megközelítéseket hívjuk Ipar 4.0-nak. A digitalizáció segítségével ún. kiber-fizikai rendszerek alakulnak ki, ahol mindegyik berendezésnek a valódi (fizikai) példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik, melyek mélyen összetartoznak és alkalmassá teszik a berendezést, hogy a felhasználóik sokkal átfogóbb és okosabb (smart) módon használhassák. Ennek a változásnak az egyik legizgalmasabb területe az újfajta robotizáció, amikor a robotok olyan környezetben dolgoznak, ahol ember is előfordul, sőt a robotok és az emberek közösen végeznek el feladatokat.

Helyszín: 9026 Győr, Egyetem tér 1. Földszint, ÚT110

 

Élő közvetítés

Az élő közvetítés 2021. szeptember 24-én, 17 órakor kezdődik. Érdemes követni Facebook-oldalunkat is a friss információkért.

 

Minden egy helyen: https://www.sztaki.hu/kutatok-ejszakaja

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09