A kutatás hidakat épít a Seco ügyfelei felé

forrás: Prím Online, 2022. május 20. 16:28

Rachid M'Saoubi szerepe a Seco Tools-nál vezető kutatási és fejlesztési szakértőként bonyolultnak tűnhet, számára azonban az a legfontosabb, hogy hidakat épít a tudományos világ és a Seco Tools és a vállalat ügyfeleinek igényei között, hogy megőrizhessék versenyképességüket és sikerességüket.

Ezek a projektek gyakran közvetlen összefüggésben állnak az ügyféligényekkel és az ipari alkalmazásokkal, ahol új szerszámanyagokat és megmunkálási megoldásokat lehet kikísérletezni a termelékenység és a költséghatékonyság növelése érdekében. „Célunk az, hogy támogassuk a műszaki platformok fejlesztését, amelyeket az új termékek és megmunkálási megoldások kifejlesztésére lehet felhasználni. Az, hogy már a korai szakaszban bevonjuk a folyamatba az ügyféligényeket azt jelenti, hogy nem csak szerszámokat fejlesztünk, hanem olyan teljes körű megoldásokkal szolgálunk, amelyek megfelelnek az alkatrészgyártók követelményeinek” – magyarázza M’Saoubi. „Nem pusztán az anyagot biztosítjuk, hanem a vele járó megmunkálási stratégiát és támogatást is, ami a Seco arra irányuló törekvésének szerves része, hogy plusz erőfeszítéseket tegyen ügyfeleiért.”

 

A mechanizmusok megértése

M’Saoubi a Lund Egyetem gépészmérnöki karán a gyártás- és anyagmérnökség tanszék docense, így tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy áthidalhassa a tudományos felfedezések és a való világban történő felhasználás közötti szakadékot.

 

Együttműködései során az ügyfelek, a Seco kutatási és fejlesztési szakértői, egyetemi és PhD hallgatók közösen dolgoznak a gyártók által tapasztalt problémák megoldásán. E nehézségek némelyike nagyon specifikus, mások viszont a tartósság, a minőség és a termelékenység ősidők óta meglévő problémái. „A munkánknak végeredményben két fontos célja van. Az egyik a tudományos cél, vagyis az, hogy új tudományos ismeretekkel bővítsük a megmunkálás tudományterületét, a másik pedig, ami ugyanolyan fontos számunkra, az, hogy érezhető eredményekkel szolgáljunk az ügyfeleknek” – teszi hozzá M’Saoubi. „Az általam végzett kutatások többségének van egy alapvető jellemzője: főként azt próbálják megérteni, mi történik a forgácsolószerszámmal a megmunkálási folyamat alatt. Megpróbáljuk megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek következtében a szerszám a megmunkálási folyamat során károsodik, valamint azt, hogy hogyan befolyásolja ez a megmunkált alkatrész felületi integritását.”

 

A korai ügyfél-együttműködésnek és a tudományos világon belüli kiterjedt ismeretségének köszönhetően M’Saoubi széles körben kivetheti a hálóját a megoldások keresése során. „A világ legkülönbözőbb részein élő ügyfelekkel, illetve többek között egyesült királyságbeli, francia, svéd, német, amerikai és kanadai egyetemekkel működünk együtt” – mondja M’Saoubi.

 

Középpontban a fő üzleti tevékenység

Bár bizonyos iparágak speciális kihívásokkal néznek szembe, M’Saoubi továbbra is a Seco Tools fő tevékenységére helyezi a hangsúlyt. „Az ügyfeleknek olyan forgácsolószerszámokra és megoldásokra van szükségük, amelyek magas anyagleválasztási sebességet tesznek lehetővé, ugyanakkor tartósak és könnyen kezelhetők. Emellett minden területen következetes megmunkálási teljesítményt várnak el. A fenntarthatóságot is egyre inkább be kell építeni az anyag- és szerszámfejlesztésbe, például a szállítmányozási szektorban, ahol az utóbbi években elkezdődött a majdnem száraz és teljesen száraz megmunkálási megoldások fejlesztése a nehezen vágható fémekhez és ötvözetekhez” – magyarázza M’Saoubi.

 

Közel 25 éves iparági tapasztalatával és egy olyan pályafutással, amely a világ szinte minden részére eljuttatta, M’Saoubi továbbra is arra szeretné használni a tudását és a kapcsolatait, hogy konkrét megoldásokká formálja ötleteit. „A legnagyobb kihívás számunkra az, hogy az egyetemeken végzett tudományos kutatásokból származó alapvető ismereteket olyan bemeneti adatokká alakítsuk át, amelyeket ügyfeleinkkel együtt át tudunk ültetni a gyakorlatba” – mondja. „Számomra, aki mindkét világhoz tartozom, ez egy rendkívül izgalmas feladat.”

Kulcsszavak: Seco Tools

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09