Újabb példaértékű pedagógusok vehették át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

forrás: Prím Online, 2023. december 11. 16:05

Idén 23. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a hozzá tartozó 2 millió forintos elismerést a Magyar Tudományos Akadémián. A díjat létrehozó Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány munkájának legfontosabb célja, hogy minden évben megtalálja és elismerje hazánk kiemelkedő tehetségű általános -és középiskolai pedagógusait, szerte az országban.  E célokkal összhangban újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Az elkötelezett pedagógusok kimagasló munkájának eredménye messze túlmutat az osztálytermen, hiszen támogatásuk nemcsak a tanulmányi eredményeket, de akár egész életpályákat is meghatározhat. Egyetlen kivételes tanár bölcsessége és mentorálása, elég lehet ahhoz, hogy a fiatalokból a jövő tudósai, vezetői és kiemelkedő egyéniségei váljanak, akik később tovább formálják hazánkat és az egész világot. Éppen ezért, az ország bármely szegletében tanítsanak is, a kiváló pedagógusok példaértékű teljesítménye és szakmai elhivatottsága elismerést érdemel, melyhez 2001 óta a Rátz Tanár Úr Életműdíj jelentős mértékben hozzájárul.

 

A díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozása óta, közel 25 éve dolgozik azon, hogy megtalálja és tisztelettel adózzon a kiváló magyarországi pedagógusok előtt. A díjazás során a kuratórium a kimagasló szakmai tudást, teljesítményt és elhivatottságot tartja szem előtt. Fontosnak tartja emellett azon oktatók elismerését, akik kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit, hiszen a rendkívüli szakember felismeri a tehetséges diákot és segíti előmenetelében. Kiváló példa erre Dr. Tóth Albert József földrajz-biológia szakos pedagógus, a Nobel-díjas Karikó Katalin egykori tanára is, aki munkájáért 2015-ben vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

 

Az életművet díjazó elismerésre bárki felterjesztheti a saját életében meghatározó szerepet betöltő pedagógusát, éppen ezért az Alapítvány folyamatosan bátorítja a diákokat, szülőket, kollégákat és intézményeket az ország minden területén, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akiket érdemesnek tartanak a díjra. Az idei évben közel 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, a pályázati időszak lezárását követően pedig a négytagú kuratórium választotta ki a díjazott pedagógusokat. 

 

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadójára idén decemberben a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében került sor. A díjat és a vele járó pénzjutalmat, fejenként 2 millió forintot, ez alkalommal is nyolc kiváló általános iskolai és gimnáziumi pedagógus vehette át, a matematika-, fizika-, kémia-és biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért. 2000 óta az Alapítvány összesen 176 pedagógust díjazott.

 

„Az Alapítványnál idén is kiemelkedő hangsúlyt fektettünk arra, hogy minden pedagógusnak lehetőséget biztosítsunk a szakmai elismerésre, dolgozzon akár nagyvárosban vagy vidéken, általános -vagy középiskolában. A pályázati időszak tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy küldetésünket az emberek is szívvel-lélekkel támogatják, hiszen évről évre egyre több nevezés érkezik be hozzánk az ország számos pontjáról, azzal az egységes céllal, hogy hozzásegítsék környékük rendkívüli tanárait a díjhoz.” – mondta Prof. Dr. Kroó Norbert, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

 

„Az Ericsson Magyarország az ország egyik legnagyobb telekommunikációs kutatással és szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalata. A magyar Ericsson tevékenységében példaértékű az oktatás–alapkutatás–alkalmazott kutatás–ipari megvalósítás láncolata. Szoftverfejlesztőink szabadalmai meghatározóak a világ jelenlegi mobil- és vezetékes széles sávú kommunikációs rendszereiben.” – foglalta össze vállalatának munkáját és érintettségét a tudományokban Boráros–Bakucz András, az Ericsson Magyarország K+F Központ igazgatója.

 

Az Alapítványon keresztül végzett munkájukkal kapcsolatban pedig hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk az oktatás fejlesztése mellett és kiemelt feladatunknak tekintjük a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és oktatás nemzetközi integrációját, az általános iskolai, középiskolai és egyetemi képzés támogatását. Ezért állunk immár 23 éve a Rátz Tanár Életműdíj mögött. Látjuk, tapasztaljuk, hogy a magas színvonalú kutató-fejlesztő munkához elengedhetetlen a közoktatásban megszerzett tudás, és kiemelkedően fontosnak tartjuk az iskolák társadalmi hatását, amely hosszabb távon teheti jobbá világunkat, különösen a tények és vélemények évtizedében. Köszönettel és hálával tartozunk minden pedagógusnak, aki elkötelezett munkájával képzi és formálja a jövő nemzedékét.” 

 

Nyomatékosítva az Életműdíj jelentőségét, Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója megjegyezte: „Ez a díj természetesen elsősorban hála azon tehetséges diákok oktatásáért, akiknek üzleti sikereinket köszönhetjük. De nemcsak az. Ez a díj üzenet is szeretne lenni a gazdaság szereplőinek részéről a mindenkori döntéshozók felé, hogy az oktatásba, ezen belül különösen a pedagógusok megbecsülésébe történő befektetés a legbiztosabban megtérülő gazdasági befektetés.” 

 

„Magyar központú, több mint 120 éves múlttal rendelkező gyógyszeripari vállalatként minden nap szembesülünk azzal, milyen nagy értéket képviselnek a magasan szakképzett munkatársak. Az ehhez szükséges alapokat gyakran az általános- és középiskolai tanulmányaik során sajátítják el, amiért a természettudományos tárgyakat tanító tanároknak tartozunk köszönettel. A Rátz Tanár Úr Életműdíjjal szeretnénk kifejezni a hálánkat minden olyan pedagógusnak, aki odaadó munkájával szerepet vállalt a jelen magyar tudósainak, kiemelkedő alakjainak oktatásában.” – mondta zárásként Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke.

 

2023 Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett pedagógusai:

 

Biológia

● Csombóné Szaniszló Margit, Eperjesi Általános Iskola, Eperjes

● Gergely Tibor, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza

 

Fizika

● Punyiné Kandrács Erzsébet, Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd

● Tófalusi Péter, Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

 

Kémia

● Dr. Petz Andrea, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs

● Lovasi Ildikó, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Budapest XIII. kerület

 

Matematika

● C. Neményi Eszter, Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanítói- és Óvóképző Kar, Matematika Tanszék, Budapest

● Dr. Kosztolányi József, Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék, Szeged

 

A Magyar  Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának tagjai:

● Dr. Kroó Norbert professzor, akadémikus, a kuratórium elnöke

● Lajos Józsefné (Balázs Erzsébet), matematika tantárgyi szakértő

● Dr. Falus András professzor, emeritus, akadémikus

● Dr. Ifj. Szántay Csaba professzor, az MTA doktora

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50