Történelmi magyar siker a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2024. július 1. 18:36

A magyar diákcsapat mind a négy tagja érmes helyezést ért el a csehországi Brnóban rendezett régiós informatikai versenyen: a CEOI-n induló magyar középiskolások összesen két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek, ami a több mint harminc éve zajló megmérettetés történetében valaha elért legjobb eredmény.

Idén Csehországban, Brnóban tartották meg az 1994 óta minden évben megrendezésre kerülő Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI) június 23-29. között. A 31. CEOI-n induló diákok fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatok megoldásában mérték össze tudásukat a nyolc régiós alapító ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovénia, Szlovákia és Románia), a plusz egy hazai és az öt vendégország (Ausztria, Azerbajdzsán, Izrael, Ukrajna és Svájc) csapatai. 

 

A feladatok között szerepelt többek között nagyszámú Covid-tesztek elvégzésének optimalizálása, valamint a haditengerészet admirálisának és a cseh adóhatóság bőrébe is belebújhattak a diákok az elképzelt szituációkon keresztül.

 

 

Elképesztő történelmi sikert aratott a magyar csapat

 

A több mint harminc éve zajló megmérettetés történetében valaha elért legjobb eredménnyel végeztek a magyar középiskolások. A 2024-es végeredmény alapján abszolút első lett és aranyérmet kapott Molnár István Ádám (Miskolci Földes Ferenc Gimnázium), valamint szintén aranyéremben részesült Görömbey Tamás (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium). Ezüstérmet szerzett Czanik Pál (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium), és bronzéremmel végzett Szilágyi Balázs (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium).

 

Az első helyen végzett Molnár István Ádám már most komoly pályafutással büszkélkedhet: két éve a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) "Felfedezettjeink 2022" különdíjában részesült mint a programozás és a matematika mestere, és számos diákolimpián kiemelkedő eredményt ért el. Az idei Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián (IIOT) az aranyérem megszerzésében is kulcsfontosságú szerepet játszott.

 

A magyar delegáció csapatvezetője Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, helyettese pedig Nikházy László, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója volt. A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

 

“A fantasztikus teljesítmény a sok éven át tartó megfeszített munka eredménye. A sok nemzetközi versenyen edződött fiatalok tudásuk legjavát tudták nyújtani a versenyen. Nagyon örülünk az eredménynek és a felkészülés folytatódik az IOI-ra a fiúkkal.” – kommentálta az idei eredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes, csapatvezető.

 

A diákolimpiai szezon csúcspontja idén is a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) lesz, amely szeptemberben zajlik majd Egyiptomban. A világversenyen a CEOI-n az imént bizonyított magyar csapatból három diákolimpikonnak is drukkolhatunk majd.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adatvezérelt megoldások a divatiparban is hatékonyak

A divatipar szereplőinek, gyártóknak és kereskedőknek is számos kihívással kell megküzdeniük a versenyben maradáshoz. Az online kereskedelem elterjedésével jelentősen megnőtt azon vásárlók száma, akik összehasonlítják a különböző platformok és termékek árait, figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat és az etikus gyártást.  

2024. július 3. 17:48

Az AI már nemcsak kopogtat a kapun, hanem bedöntötte tokostól

Az idén 35 éves KPMG Magyarország szakértői a kerek évfordulóhoz kapcsolódóan összefoglalták a jövő digitális irányait és azt, hogyan tudnak mindehhez a vállalatok sikeresen kapcsolódni. Az AI jövőbemutató megoldásai jelentősen átalakítják a szakmákat, a vállalati középvezetők hatékonysága akár 40-50%-kal is javulhat. A KPMG saját AI-fejlesztéseit először saját szervezetén belül teszteli, amellyel például a dokumentumkezelési hatékonyság is jelentősen javul.

2024. július 3. 16:06

A Vodafone ügyfelei számára már 84 országban elérhető az 5G roaming szolgáltatás

A Vodafone Magyarország 2024-ben 6 kontinensen, további 24 új országban, köztük Argentínában, Kenyában és Szingapúrban teszi elérhetővé 5G roaming szolgáltatását ügyfelei számára, így immár 84 országban, 128 hálózaton biztosítva az 5G hálózat előnyeit külföldön.

2024. július 3. 14:35

Új fejhallgatót és hangszórót mutatott be a LAMAX

Két új termékkel bővítette audioeszközeinek körét a LAMAX. A LAMAX PartyGo 1 Play hangszóró sokoldalú eszközként funkcionál, a telefonhoz való csatlakoztatás és zenelejátszás mellett FM rádióként, külső akkumulátorként, a mellékelt mikrofonnal együtt pedig karaokegépként is funkcionál. A LAMAX Noise Comfort2 ANC fejhallgató pedig aktív zajszűrássel és tiszta hangzással segít ideális körülményeket teremteni zenehallgatáshoz, munkához vagy online megbeszéléshez.

2024. július 3. 12:59

Utazzunk tudatosan, hogy a legtöbbet hozzuk ki a nyaralásból

Végre itt a remek lehetőség, hogy külföldre utazzunk, azonban érdemes felszerelnünk okoseszközeinket mindenféle olyan alkalmazással, amik megkönnyítik és kényelmesebbé teszik utazásunkat. A HONOR összeszedett pár appot, amik minden utazásnál jól jönnek.

2024. július 3. 11:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43