Ifjú űrkutatók táboroztak a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2024. július 16. 09:56

A győri Széchenyi István Egyetem adott otthont a Magyar Asztronautikai Társaság űrtáborának. Az élményekkel teli, érdekesebbnél érdekesebb programokkal teletűzdelt rendezvényen a középiskolások az űrkutatással, az űrtechnológiával, sőt még az űrjoggal is megismerkedhettek. 

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 1994 óta szervezi meg az érdeklődő fiatalok számára nyári űrtáborát, változó helyszíneken. Július 7. és 13. között, 1998 után másodszor ismét Győr – a Széchenyi István Egyetem campusa – adott otthont a rendezvénynek, amelynek célja, hogy megismertesse a középiskolás korosztályt az űrkutatás izgalmas világával, hasonló érdeklődésű magyarországi és határainkon túli magyar fiatalokkal, hazai szakemberekkel.

 

Az esemény megnyitóján dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a tábor remek közösségépítő lehetőség, egyben kiváló pályaorientációs program is. Történetének harminc éve alatt számos táborozóból remek szakember vált, akik azóta is erősítik a magyar űripart és űrkutatást.

 

A 31. MANT tábor résztvevői, valamint dr. Nagy Szilvia, a Széchenyi István Egyetem professzora, dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke és dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az egyetem győri campusán. (Fotó: Horváth Márton)

 

„A terület nem csak természettudományos vagy mérnöki területeket érint, az orvostudománytól kezdve a jogi kérdésekig számos szegmens kapcsolódik hozzá. Ezért indítottuk el huszonegy magyar egyetem részvételével az UniSpace programot, így mindenki a maga szakterületén járulhat hozzá a magyar űrkutatás fejlődéséhez” – húzta alá, majd a HUNOR projektről beszélt, melynek célja, hogy Magyarország ismét ember juttasson a világűrbe.

 

„Kétszáznegyvenhét bátor honfitársunk jelentkezett, akik közül több forduló után végül kettőt, Kapu Tibort és tartalékként Cserényi Gyulát választottuk ki. Ők hamarosan Houstonban folytatják a kiképzést, ott található ugyanis a Nemzetközi Űrállomás hiteles másolata, ahol mindent begyakorolhatnak. Küldetésük lezárultával nem szeretnénk újabb ötven évig várni az újabb lehetőségre, így mielőbb újraindítjuk a programot, amire már a ti jelentkezéseiteket is várjuk. Lehet, hogy itt ül közöttetek Magyarország következő űrhajósa” – lelkesített.

 

„Az űripar robbanásszerűen fejlődik, és ebből Magyarország is kiveszi a részét” – hangsúlyozta dr. Ferencz Orsolya.

 

A Széchenyi István Egyetem nevében dr. Nagy Szilvia, a Távközlési Tanszék professzora üdvözölte a fiatalokat, és röviden bemutatta a technológiai területeken hazánkban élenjárónak számító intézményt. Kiemelte az egyetem rádióamatőr-klubját és korszerű űrtávközlési laboratóriumát.

 

Ezt követően dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke elevenítette fel a rendezvény történetét. „A kilencvenes években szervezetünk lehetőséget kapott, hogy két kiválasztott magyar fiatalt küldjön az Amerikai Rakéta- és Űrközpont táborába. Feltettük a kérdést magunknak: miért ne szervezhetnénk mi is egy ilyen eseményt? Így született meg a magyar űrtábor ötlete, amelyet 1994 óta minden évben megrendezünk. Természetesen vannak egyéb programjaink is, például a CanSat verseny és a Külgazdasági és Külügyminisztérium »Irány az űr!« Kárpát-medencei űrkutatási vetélkedője” – fogalmazott.

 

Az ország minden részéről és a határon túlról is érkeztek középiskolások a Széchenyi István Egyetem győri campusára, az idei űrtáborba. (Fotó: Horváth Márton)

 

A táborozók a hat nap során izgalmas előadásokat hallhattak. Az előadók között az egyetem több oktatója is megtalálható volt: dr. Sulyok Gábor, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Európai Jogi Tanszékének professzora jogi gyorstalpalójában a világűrjog alapvető elveiről és szabályairól beszélt, míg dr. Feszty Dániel, az Audi Hungaria Járműfejlesztési Kar Járműfejlesztési Tanszékének professzora a rakétatechnika alapjaiba vezette be az űrtáborozókat. A témát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szemszögéből dr. Vári Péter, a hatóság főigazgató-helyettese, az egyetem Távközlési Tanszékének docense járta körül.

 

Az előadások mellett a fiatalokra számos játékos feladat és szakmai program várt. Ellátogattak többek között a győri campuson lévő Mobilis Interaktív Élményközpontba, ahol kísérleti bemutatókon és interaktív foglalkozáson vettek részt, valamint az egyetem SZESAT Interdiszciplináris Szakkollégiumához, amelynek kommunikációs modulja az űrbe is eljutott. Megismerték a Bay Zoltán Föld–Hold–Föld radarkísérletetét megismétlő Honfy József Rádióamatőr Klub munkáját is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még „Sam Sung” sem tud ellenállni a világ legvékonyabb befelé hajlítható okostelefonjának

A HONOR az épp zajló IFA 2024-en mutatta be a HONOR Magic V3-at, és mindenkitől elismerő visszajelzéseket kapott – többek között Sam Sungtól is.

2024. szeptember 7. 15:50

A Lenovo úttörő AI-vezérelt készülékeket mutatott be az Innovation World 2024-en

A Lenovo Innovation World 2024 rendezvényen jelentette be legújabb fejlesztéseit, bemutatva számos mesterséges intelligencia által vezérelt AI PC eszközt, köztük a ThinkPad, ThinkBook, Yoga és IdeaPad laptopokat, amelyek átalakítják mind a vállalati, mind a fogyasztói felhasználói élményt. 

2024. szeptember 7. 13:46

Érkezik a HMD eddigi legbátrabb újítása

A Human Mobile Devices bemutatta az eddigi legforradalmibb készülékét: megérkezett a HMD Fusion. Az egyedi okostokokkal** kiegészíthető okostelefont teljesen a saját stílusodra szabhatod, és minden eddiginél könnyebben alakíthatod át vele a kedvenc, gyakran használt funkcióidat.

2024. szeptember 7. 11:59

Az IFA 2024-en a HONOR, a Qualcomm és a Microsoft újradefiniálta a mobilos AI-t

A HONOR az IFA 2024-en három úttörő mobil AI-megoldást mutatott be: Snapdragon X Elite platformokkal működő AI PC-t, az AI Agentet és az AI Deepfake felismerőt. A bemutatót egy gondolatébresztő panelbeszélgetés kísérte, amelyen részt vett George Zhao, a HONOR vezérigazgatója, Alex Katouzian, a Qualcomm Technologies, Inc. MCX részlegének csoport GM-je és Mark Linton, a Microsoft partnerkészülék-értékesítési alelnöke. Együtt vizsgálták az AI és a Snapdragon technológia összefonódását, és megvitatták, hogy ezek az innovációk hogyan alakítják a mobil AI jövőjét.

2024. szeptember 7. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33