Ez az öt projekt nyerte el idén a Digitális Készségek Európai Díját

forrás: Prím Online, 2024. július 18. 19:16

A Digitális Készségek Európai Díjának (European Digital Skills Awards) idei nyertes projektei között kiberbiztonságra fókuszáló, hátrányos helyzetűek digitális készségeinek fejlesztését, illetve a nők technológiai iparban való karrierlehetőségeinek elősegítését célzó projektek találhatók.

Július elején öt kategóriában hirdették ki a Digitális Készségek Európai Díjat, vagyis az EDSA24 nyertes projektjeit, amelyeket 267 pályázó európai projekt, szervezet és kezdeményezés közül választottak ki. Az elismeréssel olyan kiemelkedő projekteket jutalmaznak a szervezők, amelyek sikeresen támogatják az európaiakat a szükséges alapvető és haladó digitális készségeik megszerzésében.

 

Az EDSA24 díjazottai az öt idei kategóriában:

● Kiberbiztonsági készségek – SecurePractice4EU

● Integráció a digitális világba  – ReDI School of Digital Integration

● Digitális készségek az oktatásban – CitizenCode

● Női karrierek az IKT-szektorban – Women Go Tech

● Digitális továbbképzés a munkahelyen – Digital Inclusion

 

A norvég Secure Practice projekt azért nyert a kiberbiztonsági kategóriában, mert a terület egyik kritikus hiányosságára, a munkavállalók megfelelő képzésének hiányára fókuszál. Az egész EU-ra kiterjedő interaktív felkészültségi gyakorlatok kampánya, amelyet a Secure Practice a 2024-es pilot sikeres befejezése után indít, összehozza az informatikai és biztonsági szakembereket a képzés, a perspektívák megosztása és az együttműködésen alapuló tanulás érdekében, jelentősen javítva a szervezetek általános biztonsági helyzetét.

 

 

A 2015-ben alapított, dán, svéd és német hátterű ReDI School of Digital Integration egy non-profit technológiai iskola, amely a migránsok és a marginalizált helyiek számára ingyenes és méltányos hozzáférést biztosít a digitális oktatáshoz. Az iskola programozó és alapvető számítógépes tanfolyamokat is kínál a tanulóknak és mindehhez karrier- és mentorprogram is csatlakozik. A szervezet munkatársai több mint 30 országból 1500-nál is több informatikai szakértőt képeznek ki minden félévben.

 

A CitizenCode egy 2021-ben indított kezdeményezés, amelynek célja, hogy a digitális kultúrát, készségeket és munkahelyeket mindenki számára elérhetővé tegye az általános iskolától és a középiskolától kezdve. A francia és belga nyelvterületen elérhető CitizenCode workshopokkal és digitális tananyagokkal támogatja a gyermekeket, a tizenéveseket és az oktatókat az alapvető digitális készségek és a digitális kultúra kulcsfontosságú elemeinek megszerzésében. 

 

A Women Go Tech egy litvániai székhelyű szervezet, amelynek feladata, hogy mentorálás, tartalomszolgáltatás, rendezvények szervezése és közösségépítés révén a nőket a technológiai karrier felé irányítsa. A szervezet a helyi vállalkozások létfontosságú partnerévé vált, segítve a nőket a technológiai karrierutakban való eligazodásban és az ágazat igényeinek és követelményeinek megismerésébenben.  A Women Go Tech célja, hogy folytassa a terjeszkedést a közép- és kelet-európai régióban.

 

A Digital Inclusion a cseh Česko.Digital és a Notum által életre keltett oktatási platform, amely a helyi szociális munkások digitális készségeinek fejlesztésére fókuszál. Célja, hogy a szociális munkások támogatásával azok jobb digitális támogatást nyújthassanak ügyfeleiknek, és javítsák a lakosság 30%-át kitevő, digitálisan kirekesztett és kiszolgáltatott személyek digitális készségeit. 

 

Elengedhetetlen a digitális készségek fejlesztése

 

Az elmúlt években Magyarország digitalizációjának előrehaladását leginkább a digitális kompetenciák lassú fejlődése gátolta. Az unió és a tagországok digitális állapotát vizsgáló legfrissebb Digital Decade jelentés megállapításai szerint, ugyanakkor a helyzet 2021 óta közel tíz százalékkal javult: 2023-ban a magyar lakosság 58,9 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel. Ezzel az eredménnyel az uniós átlag (55,6 százalék) felett helyezkedik el az ország, a tagállamok között pedig a tizenötödik helyen állunk. Az infokommunikációs szakemberek aránya (4,2%) a magyar munkavállalók körében azonban továbbra is az EU-s átlag (4,8%) alatt maradt. A digitálisan képzett szakemberek iránti kereslet pedig továbbra is jelentős, különösen a mesterséges intelligencia (MI), a felhőtechnológiák és a kiberbiztonság területén.  

 

Az IVSZ a Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért hazai koordinátoraként ezért is hozta létre a digitaliskeszsegek.hu gyűjtőoldalt az Európai Bizottság CEF programja támogatásának köszönhetően, hogy a karrierváltók vagy digitális készségeiket fejleszteni vágyó polgárok és szakemberek könnyebben megtalálhassák a lehetőségeket. Az oldalon hazai  vállalkozások is találhatnak munkavállalóik számára térítésmentes és térítéses képzéseket egyaránt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még „Sam Sung” sem tud ellenállni a világ legvékonyabb befelé hajlítható okostelefonjának

A HONOR az épp zajló IFA 2024-en mutatta be a HONOR Magic V3-at, és mindenkitől elismerő visszajelzéseket kapott – többek között Sam Sungtól is.

2024. szeptember 7. 15:50

A Lenovo úttörő AI-vezérelt készülékeket mutatott be az Innovation World 2024-en

A Lenovo Innovation World 2024 rendezvényen jelentette be legújabb fejlesztéseit, bemutatva számos mesterséges intelligencia által vezérelt AI PC eszközt, köztük a ThinkPad, ThinkBook, Yoga és IdeaPad laptopokat, amelyek átalakítják mind a vállalati, mind a fogyasztói felhasználói élményt. 

2024. szeptember 7. 13:46

Érkezik a HMD eddigi legbátrabb újítása

A Human Mobile Devices bemutatta az eddigi legforradalmibb készülékét: megérkezett a HMD Fusion. Az egyedi okostokokkal** kiegészíthető okostelefont teljesen a saját stílusodra szabhatod, és minden eddiginél könnyebben alakíthatod át vele a kedvenc, gyakran használt funkcióidat.

2024. szeptember 7. 11:59

Az IFA 2024-en a HONOR, a Qualcomm és a Microsoft újradefiniálta a mobilos AI-t

A HONOR az IFA 2024-en három úttörő mobil AI-megoldást mutatott be: Snapdragon X Elite platformokkal működő AI PC-t, az AI Agentet és az AI Deepfake felismerőt. A bemutatót egy gondolatébresztő panelbeszélgetés kísérte, amelyen részt vett George Zhao, a HONOR vezérigazgatója, Alex Katouzian, a Qualcomm Technologies, Inc. MCX részlegének csoport GM-je és Mark Linton, a Microsoft partnerkészülék-értékesítési alelnöke. Együtt vizsgálták az AI és a Snapdragon technológia összefonódását, és megvitatták, hogy ezek az innovációk hogyan alakítják a mobil AI jövőjét.

2024. szeptember 7. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33