Fontos lépéseket tett a VGP a fenntartható jövő felé

forrás: Prím Online, 2024. július 22. 15:19

Jelentős eredményeket ért el ESG területen 2023-ban a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A csoport tavaly jelentős, 2 054 tonna CO2 megtakarítás mellett csökkentette ingatlanjaiban a vízfelhasználást, 23%-kal redukálta a bérelt területek négyzetméterenkénti energiaintenzitását, és felgyorsította a fotovoltaikus energia alkalmazását, amely tavaly 79,9%-kal nőtt az előző évhez képest. A földterületek kiválasztásánál a VGP olyan lehetőségekre összpontosít, amelyek jól kapcsolódnak tömegközlekedési hálózatokhoz, 2023-ban ezek elérte a 96%-ot.

A VGP Csoport 2023-as ESG-stratégiájának első pillére az éghajlatváltozás kezelése volt. A 2020 és 2023 közötti időszakban a VGP saját működéséből származó szén-dioxid-kibocsátása egy alkalmazottra vetítve 34%-kal, a működési portfóliójuk tekintetében pedig 23%-kal csökkent a bérelt területeken. Folytatódott a fotovoltaikus rendszerek kiépítése az épületek tetején, a megújuló energiatermelési kapacitás (működési, építés alatti és tervezett) meghaladta az éves villamosenergia-fogyasztást a Csoport ingatlanjaiban. 

 

A vállalat az ESG-célkitűzéseket a teljes ellátási láncába integrálta, figyelembe véve nemcsak a fejlesztési tevékenységekből, hanem a bérlők energiafogyasztásából és az alkalmazottjaik munkába járásából eredő közvetett szén-dioxid-kibocsátást is. A VGP folyamatosan javítja a meglévő épületek környezeti teljesítményét, miközben új, fenntartható ingatlanokat épít, amelyek átadása legalább a BREEAM Very Good zöld minősítéssel jár.

 

A vállalat minden irodája 100%-ban tanúsított zöld energiára állt át, ipari és logisztikai parkjaiban pedig jelentősen felgyorsította a fotovoltaikus energia alkalmazását. A fotovoltaikus kapacitás tavaly 79,9%-kal nőtt az előző évhez képest, és az üzemi kapacitás 101,8 MWp-nál átlépte a 100 MWp határt (2022 decemberében 56,6 MWp volt). Jelenleg 69,0 MWp PV-projekt van fejlesztés alatt, és további 99,7 MWp-t terveznek. A VGP épületeiben folyamatban lévő átállás a zöld energiafogyasztásra, valamint egyéb zöld intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a GRESB négycsillagos fejlesztői minősítést kapott, amely a második legmagasabb minősítés az európai logisztikai szegmensben működő hasonló vállalatok között. A teljes tervezett napenergia-termelő kapacitással a VGP évente több villamos energiát fog termelni a jövőben, mint az összes bérlőnk fogyasztása együttvéve.

 

A fenntartható energia mellett a csoport a fenntartható mobilitás fejlesztése és a jó közlekedés is az ESG célok között szerepel. A VGP parkjaiban eddig 545 töltőállomást telepítettek elektromos járművek számára, és minden új parkot már ennek figyelembevételével építenek.

 

A Csoport aktív lépéseket tesz a vízfogyasztás, a vízpazarlás csökkentése és a vízminőség fenntartása érdekében is. Folyamatban van egy valós idejű felügyeleti eszköz bevezetése, amely lehetővé teszi a szivárgások felderítését, így ezeket azonnal lehet észlelni és javítani is. Emellett egyéb alacsony vízhozamú funkciókat vezetett be épületeiben a BREEAM minősítésnek megfelelően. A Csoport 2022 óta mintegy 5 millió eurót fektetett be víztakarékossági intézkedések kivitelezésébe. 

 

 

Az öntözési igény csökkentése érdekében szárazságtűrő tájépítészet valósul meg a VGP ingatlanok körül, emellett a cég minden projektjéhez ökológiai terv készül, hogy megvédjék és javítsák a biológiai sokféleséget a parkjainkban és azok környékén.

 

 Tavaly a VGP 4040 új fát ültetett, és a felügyelete alatt létrehozott élőhelyek összterülete elérte az 548 000 m2-t. Erre jó példa a VGP Park Győr Beta területén kialakított ökoszisztéma a park déli határa mentén, ahol számos veszélyeztetett kétéltű és madárfaj számára biztosítanak természetes élőhelyeket. 

Kulcsszavak: VGP fenntarthatóság

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még „Sam Sung” sem tud ellenállni a világ legvékonyabb befelé hajlítható okostelefonjának

A HONOR az épp zajló IFA 2024-en mutatta be a HONOR Magic V3-at, és mindenkitől elismerő visszajelzéseket kapott – többek között Sam Sungtól is.

2024. szeptember 7. 15:50

A Lenovo úttörő AI-vezérelt készülékeket mutatott be az Innovation World 2024-en

A Lenovo Innovation World 2024 rendezvényen jelentette be legújabb fejlesztéseit, bemutatva számos mesterséges intelligencia által vezérelt AI PC eszközt, köztük a ThinkPad, ThinkBook, Yoga és IdeaPad laptopokat, amelyek átalakítják mind a vállalati, mind a fogyasztói felhasználói élményt. 

2024. szeptember 7. 13:46

Érkezik a HMD eddigi legbátrabb újítása

A Human Mobile Devices bemutatta az eddigi legforradalmibb készülékét: megérkezett a HMD Fusion. Az egyedi okostokokkal** kiegészíthető okostelefont teljesen a saját stílusodra szabhatod, és minden eddiginél könnyebben alakíthatod át vele a kedvenc, gyakran használt funkcióidat.

2024. szeptember 7. 11:59

Az IFA 2024-en a HONOR, a Qualcomm és a Microsoft újradefiniálta a mobilos AI-t

A HONOR az IFA 2024-en három úttörő mobil AI-megoldást mutatott be: Snapdragon X Elite platformokkal működő AI PC-t, az AI Agentet és az AI Deepfake felismerőt. A bemutatót egy gondolatébresztő panelbeszélgetés kísérte, amelyen részt vett George Zhao, a HONOR vezérigazgatója, Alex Katouzian, a Qualcomm Technologies, Inc. MCX részlegének csoport GM-je és Mark Linton, a Microsoft partnerkészülék-értékesítési alelnöke. Együtt vizsgálták az AI és a Snapdragon technológia összefonódását, és megvitatták, hogy ezek az innovációk hogyan alakítják a mobil AI jövőjét.

2024. szeptember 7. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33