Mintegy négyszázan vehették át diplomájukat a Széchenyi István Egyetem gazdaságtudományi karán

forrás: Prím Online, 2024. július 24. 19:10

Nagyszabású ünnepségen adták át diplomájukat a végzett hallgatóknak a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karán. Az eseményen Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős álamtitkár úgy fogalmazott: a fiatalok sikere a nemzet sikere.

A Győri Városi Egyetemi Csarnok adott otthont a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara diplomaátadó ünnepségének július 20-án. A mintegy négyszáz végzőst elsőként Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy az egyetemekkel, a társadalmi, gazdasági szereplőkkel megalkotott felsőoktatási modell versenyképes, identitásőrző és közösségépítő, amelynek eredményeit a hazai intézmények nemzetközi felsőoktatási rangsorokon való egyre előkelőbb szereplése is mutatja. Kiemelte, a Széchenyi István Egyetem a fiatal egyetemek közül az egyik legdinamikusabban fejlődő, 2022 óta szerepel a világ legjobb öt százalékában.

 

Beszédében kitért arra is, hogy a teljesítményfinanszírozással az egyetemek tudományos teljesítménye 30 százalékkal nőtt, csaknem hatezerrel több aktív hallgatója van az intézményeknek, javultak a lemorzsolódási adatok, és 3500 diákkal több tudott a képzésben bennmaradni. „A diploma hozzáadott értéke folyamatosan nő, átlagosan 42 nap alatt kap munkát, aki egyetemen végez, és a diploma átlagosan másfélszeres bérszorzót jelent” – sorolta. Az államtitkár kitért a nemzetközi csereprogramok folyamatos biztosítására, a kutatási együttműködések erősítésére is. Kiemelte az idén elindult Pannónia Ösztöndíjprogramot, ami a hallgatókat abban segíti, hogy külföldi tapasztalatot szerezzenek, a világ vezető egyetemein tudást merítsenek, majd azt itthon hasznosítsák.

 

 

Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő a Széchenyi István Egyetemet a magyar felsőoktatás sikeres és meghatározó intézményeként méltatta, amely Győr és a régió fejlődésének a kulcsa. Felkészült, gyakorlati ismeretekkel rendelkező fiatalokat képez, akikre napjaink társadalmi, gazdasági környezetében óriási szükség van. „A gazdaságtudomány ma az egyik legdinamikusabban fejlődő oktatási terület, amit jól mutat, hogy az elmúlt években nappali képzéseken a legtöbb első helyes alapszakos jelentkezőt vonzotta országosan. A gazdaságtudományi diploma munkaerőpiaci értéke magas. A pályakövetési adatok tanúsága szerint azok a hallgatók, akik ezen szakterületen végeztek, a legjobban kereső diplomások közé tartoznak Magyarországon” – mutatott rá.

 

Dr. Remsei Sándor, a kar dékánja elmondta, a globalizációval összetettebbek lettek a kihívások, és a gazdasági törvényszerűségek ismerete kiemelkedő jelentőségűvé vált. Hozzátette, a dinamikus változások miatt fontos, hogy a frissen végzett szakemberek a későbbiekben is folyamatosan képezzék magukat. „A fenntartható sikeresség alapja a megújulás képessége. Vigyék magukkal az egyetem innovatív kutatói szellemiségét, a bátorságot a dolgok megkérdőjelezéséhez és az elkötelezettséget arra, hogy munkájukkal hozzájáruljanak hazájuk boldogulásához” – adta útravalóul. 

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon tanul a legtöbb nemzetközi hallgatónk, a közel ezertagú közösség negyede, akik közül ma 36-an veszik át diplomájukat” – fogalmazott dr. Lukács Eszter, az intézmény nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Kiemelte a Kulturális és Innovációs Minisztérium elkötelezettségét a magyar egyetemek globális láthatóságának fokozása iránt, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a hazai intézmények jelen legyenek a különböző nemzetközi rangsorokban. „Ebből a támogatásból a Széchenyi István Egyetem is profitál, hiszen intézményünk a két legnagyobb minősítő szervezet, a Quacquarelli Symonds és a Times Higher Education hét listáján is előkelő helyet foglal el” – mutatott rá.

 

A végzősök nevében James Samuel Oshiogame köszönt el az intézménytől, majd az egyetem Művészeti Karának zenei műsora, azt követően pedig a hallgatói díjak átadása következett. A Pro Progressum díj oklevél minősítésében Bartha Hilda Biborka részesült, míg a Pro Auditoribus díj emléklap minősítését Csiszár Zsófia, Rácz Boglárka, Schöll Petra, Tóth Áron Boldizsár és Várnai Márton vehette át. Az utóbbi elismerés oklevél minősítését ítélték oda Béndek Fanninak és Hidegh Andrásnak, ezüst fokozatát pedig Szarka Fruzsinának. Az ünnepséget a frissdiplomások okleveleinek átadása és eskütétele zárta.

 

Fotók: Adorján András, Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33