Mi a különbség az ütvefúró és a fúrókalapács között?

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 1. 22:21

Sajnos gyakran keverik össze ezt a két szerszámgépet, pedig a technikai felépítésük és a felhasználási módjuk is erőteljesen eltér. Ha éppen új szerszámot akarunk vásárolni, egy komolyabb felújítást vagy építkezést tervezünk, jobb, ha először utánanézünk mi a különbség a két gépezet között.

Melyik mire jó?

 

A Fétis Kft. fúrógépek, ütvefúrók kínálatából mindkettőt egyszerűen beszerezhetjük. Hobbi barkácsolóként mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik milyen funkciókkal, működéssel rendelkezik és mikor melyiket kell használni az adott feladatra. Felépítésben is hatalmas különbségek vannak a két típus között.



 

Kezdjük a sort az ütvefúróval! Itt a teljesítményt egy beépített ütőmű, illetve két, egymás felé néző körmös tárcsa fogja nyújtani. A tárcsák nagyon apró fogazással rendelkeznek, egymáson forogva 1-3 milliméteres mozgást végeznek előre és hátra. Ez a művelet hozza létre az “ütéseket”.

 

Minél magasabb a fordulatszám, annál gyorsabban fog dolgozni az ütvefúró és az ütés erőssége is növekszik ezzel párhuzamosan. Fontos, hogy ez a gép nem ideális választás betonfúráshoz, mert nem a keményebb anyagokhoz tervezték. Tökéletes viszont tégla, fém, falazat és fa fúrásához.

 

A fúrókalapács ezzel szemben már egy jóval erősebb, masszívabb gépezet. A működési elve eltér az ütvefúrótól, mivel itt egy pneumatikus szerkezet, levegős rendszer fogja a munkát elvégezni. A teljesítményért egy légdugattyús ütőmű felel, a végén jön létre a “kalapáló” mozgás. Az ütési energia közvetlenül a fúrószárnak adódik át. Kifejezetten kőkemény munkához tervezték, elsősorban betonfúráshoz vagy még keményebb anyagokhoz ajánlott alkalmazni.

 

Igazi szörnyeteget is választhatunk

 

Az egyik legjobb választás a piacon a Hikoki DH40MC fúró- és vésőkalapács, ami 1.100 W-os fúrásteljesítményre képes. Fokozatmentes fordulatszám- és ütésenergia-szabályozó található benne. A vésőszár szögben állítható, a fogantyú puha betétes soft. A Hitachi saját fejlesztésű, nagy hatékonyságú rezgéscsillapításával is rendelkezik. Porvédett szerszámbefogást biztosít SDS-Max fúrókhoz.

 

A fúrás, vésés során különösen fontos a minőség, a hatékonyság és a szerszám hosszú élettartama. A Hikoki képes mindhármat megadni, mivel egy elismert és prémium márkáról beszélünk. 

 

A jó munkához minőség kell

 

A megfelelő ütvefúró vagy fúrókalapács használatával rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg. A betonfúrás sosem egyszerű művelet, igazán meg tudja terhelni a felhasználót. Ezért is ajánlott olyan szerszámgépet választani, aminek komfortos a kialakítása, kényelmes a fogása és még hosszabb használat után sem lesz igazi kihívása a használata.

 

Szerencsére ma már könnyedén találhatunk ilyen ütvefúrót és fúrókalapácsot a piacon. Vásárlás előtt mindig gondoljuk át, hogy pontosan milyen feladatra akarjuk használni a gépet, mert nem mindegy, mi kerül a kosárba.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi a különbség az ütvefúró és a fúrókalapács között?

Sajnos gyakran keverik össze ezt a két szerszámgépet, pedig a technikai felépítésük és a felhasználási módjuk is erőteljesen eltér. Ha éppen új szerszámot akarunk vásárolni, egy komolyabb felújítást vagy építkezést tervezünk, jobb, ha először utánanézünk mi a különbség a két gépezet között.

2024. szeptember 1. 22:21

Mi kell a villanypásztor házilag történő telepítéséhez?

Ahhoz, hogy telepítsünk egy villanypásztort, nem kell feltétlenül szakembert felbérelnünk. Mivel technológiailag bonyolult rendszerről van szó, már az előkészületeknél is észnél kell azonban lennünk.

2024. szeptember 1. 22:17

Már a modern technika is a segítségünkre siet, ha kényeztetésről van szó!

Ha valamiért jó ebben a korban élni, az többek között a számtalan kényelmi megoldásnak köszönhető. Gondoljunk csak bele: háztartási gépek, informatikai és közlekedési eszközök egész seregét vonultatjuk fel, amitől kényelmesebb, egyszerűbb és élhetőbb lesz az életünk.


 

2024. szeptember 1. 22:14

Hasznos tippek az otthoni hajvágáshoz

Fontos számodra a jó megjelenés, de nincs időd folyamatosan borbélyhoz járni? Nagy eseményre készülsz, de már nincs szabad időpont a barberednél? Az alábbi trükkök segítségével akár otthon is meg tudod oldani a frizuraigazítást!

2024. szeptember 1. 22:05

A 18650-es Li-ion-akkumulátorok jellemzői és felhasználási területei

A Li-ion-technológiával rendelkező akkumulátorok napjainkban rendkívül elterjedtek, hiszen kompakt méretük ellenére is kimondottan nagy kapacitással és hosszú élettartammal rendelkeznek.

2024. augusztus 20. 22:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34