Könnyebben találnak munkát és többet keresnek, akik nyelveket beszélnek

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 5. 15:17

A nyelvtudás a siker egyik kulcsa: több friss kutatás is megerősítette, hogy a magas szintű nyelvi készségek jelentős versenyelőnyt biztosítanak, csökkentik a munkanélküliségi rátát, és növelik az elhelyezkedési esélyeket. A szaknyelvek ismerete pedig sok esetben alapkövetelmény a felvétel során. Ezt felismerve tíz új szaknyelvi kurzust indított a több mint 2 millió felhasználóval rendelkező, a Time magazin által is elismert magyar fejlesztésű Xeropan. A most bejelentett új tananyagok mások mellett akadémiai, üzleti, orvosi, jogi, turisztikai és műszaki területeken kínálnak egyenként akár 2000-2500 új szaknyelvi kifejezést oktató 60 órányi tanulással elsajátítható leckéket.

Több reprezentatív kutatás is készült az elmúlt időszakban arról, hogy a nyelvtudás növeli a foglalkoztatási esélyeket és a versenyképességet. Egy átfogó uniós tanulmány arra mutatott rá, hogy a magas szintű nyelvtudás jelentős előnyt jelent a munkaerőpiacon. A nyelvi készségekkel rendelkező munkavállalók körében alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, és magasabb az elhelyezkedés esélye. Németországban és Olaszországban például a nők esetében a megfelelő angol nyelvtudás 5-7%-kal növeli az elhelyezkedés esélyét.

 

A nyelvi készségek jelentős versenyelőnyt jelenthetnek a munkáltatóknak is. Emellett az angol vagy más idegen nyelveken beszélők magasabb fizetést érhetnek el különösen azokban az ágazatokban, ahol a nemzetközi kommunikáció és kereskedelem kiemelt fontosságú.

 

“A globalizált gazdaságban és munkaerőpiacon az idegen nyelveken való kommunikáció képessége és a szaknyelv ismerete egyre inkább alapkövetelmény, amely versenyképessé teszi a magyar munkavállalókat a világ bármely pontján. Ez a képesség nem csupán a magasabb jövedelmet és a jobb karrierlehetőségeket biztosítja, hanem lehetőséget teremt a kultúrák közötti megértés és együttműködés előmozdítására is. A nyelvtanulás emellett jelentős hatással van a személyes fejlődésre is, hiszen fejleszti a kognitív képességeket, például a memóriát és a problémamegoldó készségeket, miközben növeli az önbizalmat és a magabiztosságot” – mondta Miholics Zoltán, a Xeropan szakmai vezetője, aki nyelvtanárként kollégáival együtt egy izgalmas új projekten dolgozott.

 

 

Orvosi, üzleti és jogi angolt is tanulhatunk

 

Tíz új szaknyelvi kurzust indítását jelenti be a közel 3 millió felhasználóval rendelkező magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az új kurzusok nemcsak a szaknyelvi nyelvvizsgára való felkészülést támogatják, hanem segítik a nemzetközi munkahelyeken elvárt terminológia elsajátítását, illetve a szakirodalom hatékonyabb megértését, a publikálás folyamatát is.

 

A többek között az akadémiai, üzleti, orvosi, jogi, turisztikai és műszaki területeken elérhető új kurzusok átfogó, 60 órás képzéseket kínálnak, amelyek teljes körű felkészülést biztosítanak a különböző szakterületek speciális nyelvi követelményeire. A kurzusok logikus felépítésűek: minden szakterület három-négy főbb részterületre oszlik, amelyeket további öt-öt témakörre bontottak, minden egyes témakör tíz altémát tartalmaz. A tananyagok angol terminológiára épülnek, és magyar mellett német, spanyol, francia, olasz, portugál, orosz és kínai nyelven is elérhetők, sőt, angol nyelven egynyelvű verzió is rendelkezésre áll.

 

“Ezek a kurzusok kifejezetten azok számára készültek, akik a legmagasabb szinten kívánnak kommunikálni a saját szakterületükön belül, legyen szó tudományos cikkek írásáról, nemzetközi üzleti tárgyalásokról, vagy éppen a legújabb technológiai trendek követéséről. A szakterületek 2000-2500 legfontosabb kifejezését összegyűjtve könnyen a téma szakértőivé válhatnak a tanulók” - mondta AlGharawi Attila, a nemrég a Time magazin által a világ Top 50 oktatástechnológiai cégei közé került Xeropan ügyvezető igazgatója.

 

Az üzleti szaknyelvi képzésen belül a pénzügy és számvitel modul keretében a résztvevők a beruházások és kockázatok témakörében, például a befektetések elemzésében és portfóliókezelésben is elmélyülhetnek. Az orvosi szaknyelvi modul négy részre osztva tárgyalja az anatómia, patológia, orvosi beavatkozások és az orvos-beteg kommunikáció különböző aspektusait, így biztosítva, hogy a résztvevők magabiztosan használhassák az orvosi szakkifejezéseket. Hasonlóan átfogó például a jogi szaknyelvi modul is, amely három részre tagolva mélyül el a polgári jog területeiben, beleértve az ingatlanjogot, családjogot és munkajogot.

Kulcsszavak: nyelvtanulás Xeropan

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vicces vagy hasznos? Így görgeti a Z generáció a közösségimédia-tartalmakat

Bennetek van, ami kell a holnaphoz: így szól a Z generációnak* kibontakozási lehetőséget biztosító platform, a Jövőálló Akadémia szlogenje. Sokat kritizálják a fiatalok online életét, digitalizált mindennapjaikat, akár közösségimédia-függőnek titulálják őket, azonban a kezdeményezés életre hívója, a Samsung átfogó kutatásából** is kiderült, hogy az általánosságban online függőkként aposztrofált fiatalok jelentős részének fontos, hogy edukatív közösségimédia-tartalmat fogyasszon. A tudásszerzés, a hasznos ismeretek elsajátítása iránti igény sok esetben a humorfogyasztást is képes beelőzni.

2024. szeptember 15. 15:17

82%-kal nőtt a BÉT-en jegyzett kibervédelmi cég, a ViVeTech bevétele

82 százalékos növekedéssel, 742,4 millió forintra növelte nettó árbevételét a 2024-es év első hat hónapjában a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett kibervédelmi cég az előző év azonos időszakában elért 408,6 millió forintról. A ViVeTech Nyrt. adózott eredménye ezzel párhuzamosan 67 százalékkal, 91,1 millió forintra emelkedett a tavalyi év első felében elért 54,7 millió forintos szintről – derül ki a társaság által publikált 2024. első féléves jelentéséből.

2024. szeptember 15. 13:33

Innovatív technológiával és szakértelemmel inspirálja a Sony a jövő generációját

Nagy sikerrel rendezték meg a Sony és a Down Alapítvány közös nyári táborát, melynek keretében a részt vevő értelmi fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok megtanulhatták a Sony által rendelkezésre bocsátott fényképezőgépek és kamerák alapszintű használatát. Az együttműködés még tovább folytatódik idén egy vidéki fotós túrával és egy kiállítással.

2024. szeptember 15. 11:50

Kell-e a digitalizáció és az MI a cégekben, vagy divatos pénzkidobás?

Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy időt és kiadást spórolhat a digitalizáció és a mesterséges intelligencia használatával, de csak kevesen vannak, akik a megvalósítással valódi előnyhöz jutnak. Kurinyecz Gergely, digitalizációs szakértő a nagyvállalatok egyedi működésére szabott folyamatainak digitalizációjában szerzett tapasztalatai alapján segít felvázolni a szoftverek adta lehetőségeket, és mutat rá a gyakori buktatókra.

2024. szeptember 15. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27