10 éves a sakkvilág leginspirálóbb eseménye – közös ünneplésre hív Polgár Judit és Rubik Ernő

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 12. 20:07

Az inspiráció életünk szerves része. A reggeli kávéból ugyanúgy ötletet meríthetünk, mint egy tartalmas beszélgetésből, vagy éppen a világ legjobb női sakkozójának életútjából, aki kisugárzásával emberek millióit inspirálja. Ezt a belső motivációs erőt hozza el nekünk az említett sakklegenda – Polgár Judit – a jubileumi Világsakkfesztiválra. Töltődj fel kreatív energiával! A kétnapos esemény-sorozat a Magyar Nemzeti Galériában indul!

“A látogatók és az előadók visszajelzései alapján ez a fesztivál a leginspirálóbb esemény az évben, ezér szeretnek újra meg újra visszatérni. Az ő véleményük engem is inspirál. Ezért is választottam idén az esemény központi témájának az inspirációt. Ha visszatekintek, engem a szüleim, a testvéreim és különböző helyzetek inspiráltak gyerekként. Utóbbira példa, amikor 12 éves voltam, és minden idők egyik legragyogóbb sakkozója, Garri Kaszparov a sakkpartimat nézte. Felnőttként egy jó könyvből, egy érdekes előadásból vagy egy tartalmas beszélgetésből is tudok ihletet meríteni. A fesztiválon egyiknek sem leszünk híján” – árulta el Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a fesztivál alapítója. 

 

A szervezők hozzátették: a kiemelkedő sakk-kultúrával rendelkező cég, a Morgan Stanley támogatásával megrendezett 10. Polgár Judit Világsakkfesztivál az évfordulókról, a nagy találkozásokról és az ünneplésről szól. Három helyszínen több mint 20 program várja a látogatókat.

 

A sakk összehozza a családokat és a közösségeket 

 

Szeptember 17-én a Nemzeti Galériában, a fesztivál első napján öt év után közös könyvdedikáláson személyesen találkozhatnak a látogatók a Polgár nővérekkel. A fesztivál kiemelt programja a közösségi szimultán: Polgár Judit 8 közösséggel, több százezer ember ellen fog játszani. Egyik ellenfele a Chess.com, a világ legnagyobb sakk közössége, de a kihívók között lesz a magyar sportlegendák csapata Dr. Kamuti Jenővel, a Nemzet Sportolójával és Varga Ádámmal, a tokiói és a párizsi olimpia ezüstérmes kajakozójával, a művészek közössége a költő és slammer Kemény Zsófival, a zenész Charlie-val, a színművész és rendező Eszenyi Enikővel és az író és rendező Gárdos Péterrel, valamint a sakkinfluenszer Zachary Saine (The Chess Nerd) közössége. A rendhagyó szimultánt délután 14 órától követhetik a nézők a helyszínen és online. 

 

Az idei fesztivál fővédnöke Rubik Ernő. “A játékok, rejtvények varázslatos világának megismerése nagyszerű lehetőség a tanulásra. Polgár Judit minden zegét-zugát bejárta már ennek az elbűvölő világnak és gyerekek ezreinek mutatja meg újra és újra. Nagy örömmel vállaltam a jubileumi Sakkfesztivál védnöki felkérését, hiszen a Kocka 50. évfordulója sem kaphatna méltóbb elismerést a játszva tanulás szimbólumaként” – emelte ki a világhírű forma- és játéktervező.

 

 

A fesztiválon a gyerekek mellett a szülők is inspirációt meríthetnek Polgár Judit új hatkötetes interaktív könyvsorozatából, a Sakkpalota varázsvilágából. 

 

“A könyvsorozat egy két éven át tartó munka gyümölcse. A szülők a gyerekekkel együtt élhetik át a kalandokat és a kreatív kihívásokat. A könyvekből inspirációt meríthetnek a közös játékhoz. A Sakkpalota közelebb hozza a családokon belüli generációkat” – mondta Polgár Judit.

 

„Örömmel tölt el minket, hogy immár hatodik éve támogathatjuk a Világsakkfesztivált és Polgár Judit küldetését, hogy inspiráljuk a következő generációk stratégiai gondolkodóit. A sakk a Morgan Stanley életének szerves részévé vált, nemcsak Budapesten, hanem világszerte is. Különleges élmény látni, ahogy a sakk összeköti a kollégáinkat – a nagymesterektől a lelkes amatőrökig. Nagy hatással van rám, hogy látom kollégáim sikerét, akár a sakktábla fölött, akár a globális pénzügyi világ élvonalában, ahol ugyanolyan elkötelezettséggel, kreativitással és stratégiai gondolkodással dolgoznak” – mondta el Fogarasi Norbert, a fesztivált szponzoráló Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

 

Sikersztorik az oktatásban Magyarországtól Dánián át Szingapúrig

 

Milyen képességek fejleszthetők a sakkal már 4 éves kortól? Hogyan vehetjük fel a küzdelmet az Alzheimer-kórral a sakk segítségével? Hogyan segíthet a sakk az autista gyermekek szociális képességeinek fejlesztésében? Sakktáborok bevásárlóközpontokban? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphatunk a fesztivál második napján a 4. Sakk az oktatásban konferencián (Educational Chess Summit) szeptember 18-án, az InterContinental Hotelben.

 

14 ország, 20 előadó: világ minden tájáról érkező szakértők előadásaikban a sakkban rejlő lehetőségekről, az oktatásban, a társadalmi kapcsolatok rendezésében és fizikai-mentális egészségünk fejlesztésében betöltött szerepéről is beszélnek.

 

“A fesztivállal azt szeretném megmutatni, hogy a sakk mennyire inspiráló olyan szempontból, hogy mindenben jelen van: a hétköznapi életünkben, a beszédünkben, tudományban, a művészetekben” – mondta Polgár Judit.

 

A fesztivál második napján, szeptember 18-án délután a BOK Csarnokban, a Budapesti Sakkolimpia helyszínén is találkozhattok Polgár Judittal, ahol kreatív workshopokkal, játékokkal, fotókiállítással és bemutatókkal várja a látogatókat a Polgár Judit Sakk Alapítvány.

 

Látogass el a fesztiválra és inspirálódj a sakkos kihívásokból és az interaktív programokból! 

 

A 2024-es Világsakkfesztivál részletes programterve IDE kattintva érhető el.

 

A Világsakkfesztivál főtámogatója a Morgan Stanley.

 

Fotók: Stiller Ákos

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Hogyan alakítják át az AI PC-k a vállalati IT-rendszereket?

A beépített mesterséges intelligencia funkciókat tartalmazó személyi számítógépek piaca elképesztően gyors ütemben nő, amivel a vállalatoknak is lépést kell tartaniuk a hatékony és sikeres működés érdekében. 

2024. szeptember 17. 16:42

Korlátlan internetet ad a Yettel az árvízhelyzet miatt

A Yettel az árvíz elleni védekezést segítve úgy döntött, hogy öt napra ingyenes korlátlan adatkeretet biztosít ügyfelei számára.

2024. szeptember 17. 14:53

Árvízkezelés: közös válságtérképet használ Csehországban a lakosság és a katasztrófavédelem

Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint hazánkban: van, ahol már intenzíven védekezni kell, máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. A helyzetre reagálva a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót. Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja, így hazánkban is gyorsíthatja a lakosság és az önkormányzatok közötti információcserét a következő napokban.

2024. szeptember 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34