Fókuszban az adatközpontok energiafogyasztásának visszafogása

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 13. 18:17

Idén szeptember 15., jövő évtől pedig május 15. a határidő, amikor a legalább 500 kW teljesítményigényű informatikai berendezésekkel rendelkező adatközpontok tulajdonosainak és üzemeltetőiknek nyilatkozniuk kell az energiahatékonyságukról. 

Németországban már a 300 kW feletti teljesítményigény esetén jelentéstételi kötelezettség van, és kérdés, hogy a 2030-as klímasemlegesség eléréséig a szabályozás hogyan változik, milyen mértékű hatékonyságnövelésre lesz szükség – hívja fel a figyelmet a H1 Systems. Az általa megkérdezett, jelentéstételre kötelezett cégek az energiafelhasználás javításával már az elmúlt években is foglalkoztak, de a veszteséghő hasznosítása még csak most kerülhet fókuszba. 

 

Az adatközpontok globális villamos energia igénye 2026-ra megduplázódhat 

 

Hogy az adatközpontoknak a klímasemlegesség elérése terén egyre nagyobb figyelmet kell kapniuk, azt mi sem támasztja alá jobban, minthogy a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az adatközpontok 2022-ben 460 TWh villamos energiát fogyasztottak, ami a globális villamosenergia-felhasználás 2 százalékát jelenti. Az előrejelzések szerint az adatközpontok villamosenergia-fogyasztása 2026-ra megduplázódhat, hiszen az olyan energiaigényes munkák, mint a mesterséges intelligencia és a kriptovaluta bányászat intenzív növekedési fázisban vannak. Jelenleg az adatközpontok villamos energia igényének nagy része, mintegy 40 százaléka a hűtéssel hozható kapcsolatba. Éppen ezért a nagy adatközpontoknak a hulladékhő visszanyerésével is foglalkozniuk kell, amennyiben ez technológiailag és gazdaságilag megvalósítható – jelzi előre a H1 Systems.

 

Freepik

 

Szeptember 15.: az adatközpontokon az EU szeme

 

A felülvizsgált Energiahatékonysági Irányelv értelmében azon adatközpontok tulajdonosainak és üzemeltetőinek, amelyeknek legalább 500 kW telepített IT kapacitásuk van, 2024-től nyilatkozniuk kell energiahatékonyságukról. A 2023-as adatokra vonatkozó jelentéstétel határidejét 2024. szeptember 15-re módosították, a következő évtől pedig – jelen állás szerint – május 15. lesz a jelentéskötelezettségi dátum. Ez alapján számos magyar vállalatnak is jelentenie kell a főbb teljesítménymutatóit az európai adatbázisba. A jövőt illető kérdés, hogy nálunk lesz-e a német vagy osztrák mintához hasonló, szigorúbb nemzeti jelentéstételi rendszer.

 

A jelentéstételre kötelezett vállalatok kiemelten foglalkoztak az elmúlt három évben az adatközpontjuk energiafelhasználásának javításával és a következő évben is erre készülnek – derül ki a H1 Systems saját ügyfelei körében végzett felméréséből. Továbbra is fókuszban marad ezeknél a vállalatoknál a szerverkihasználtság javítása is, de a vízfelhasználás mérséklése és a hűtési megoldások korszerűsítése  már kevésbé foglalkoztatta a megkérdezetteket. Ez utóbbi, azaz a hűtési megoldások kérdése viszont a következő években már több cégnél előtérbe kerülhet. 

 

Veszteségből nyereség is lehet

 

Az újabb generációs, egyre nagyobb energiasűrűségű szerverek miatt jelentős átalakításokra lesz szükség minden adatközpontban, hiszen a hőkibocsátás olyan mértékben nő majd az ilyen létesítményekben, amelyet az eddig alkalmazott technológiákkal nem lehet biztonságosan és energiahatékonyan kezelni. A hatékonyságot segítheti a keletkező hő másodlagos felhasználása is, ami szintén egy felfutóban lévő technológiai irány. A H1 Systems által vezetett 12 tagú nemzetközi konzorcium, a HEATWISE célja a jelentős IT-terheléssel rendelkező szolgáltatási épületek esetében a hulladékhő minimalizálása és az energiahatékonyság maximalizálása. Szeptemberi budapesti találkozójukon ennek fontosságát hangsúlyozta Németh Mihály, a vállalat ügyvezetője is. „A Párizsi Olimpia uszodakomplexuma egy közeli adatközpont veszteséghőjének segítségével temperálta a versenymedencék vízét a nyári játékokon. Ha egy ilyen sűrűn lakott nagyvárosban is megvalósíthatóak ezek a sok szereplőt, változatos szabályozói elvárásokat érintő, de mégis szinergikus fejlesztések, az jelentős lökést adhat az iparág fenntarthatósági törekvéseinek.”  

 

_______________________

*A H1 Systems 2024 májusában kérdezte ügyfeleit az adatközpontüzemeltetés kapcsán. A kérdőívét főképp nagyvállalatoknál dolgozó IT vezetők és létesítményüzemeltetési vezetők töltötték ki.

Kulcsszavak: H1 Systems adatközpont

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Hogyan alakítják át az AI PC-k a vállalati IT-rendszereket?

A beépített mesterséges intelligencia funkciókat tartalmazó személyi számítógépek piaca elképesztően gyors ütemben nő, amivel a vállalatoknak is lépést kell tartaniuk a hatékony és sikeres működés érdekében. 

2024. szeptember 17. 16:42

Korlátlan internetet ad a Yettel az árvízhelyzet miatt

A Yettel az árvíz elleni védekezést segítve úgy döntött, hogy öt napra ingyenes korlátlan adatkeretet biztosít ügyfelei számára.

2024. szeptember 17. 14:53

Árvízkezelés: közös válságtérképet használ Csehországban a lakosság és a katasztrófavédelem

Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint hazánkban: van, ahol már intenzíven védekezni kell, máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. A helyzetre reagálva a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót. Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja, így hazánkban is gyorsíthatja a lakosság és az önkormányzatok közötti információcserét a következő napokban.

2024. szeptember 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34