Jön a PCI-X 2.0 szabvány

Tóth Kristóf, 2001. november 23. 22:36
Szakértők szerint a Peripheral Component Interconnect, vagyis a PCI interfész hamarosan újra a számítástechnika világának középpontjába kerülhet, ugyanis a PCI-X 2.0 szabvány már az "ajtón kopogtat", és néhány nagyobb cég a napokban már be is jelentette, hogy az első generációs PCI-X termékek megjelenését követően szinte azonnal, egész pontosan jövő év nyarától megkezdi az új PCI-X szabvánnyal kompatibilis termékek gyártását.
Az új szabvány specifikációiról tudni lehet, hogy duplázó, illetve négyszerező adatátviteli technológiák segítségével elérhető lesz a 2 vagy akár 4 GB/s-os adatátviteli sebesség is, vagyis ebben a tekintetben az PCI-X 2.0 szabvány könnyen maga mögé utasíthatja az éppen kialakulóban lévő Infiband technológiát is.

A PCI-X támogatói azt vallják, hogy a következő generációs szerverszámítógépek esetében a PCI-X révén nagyon könnyen és olcsón lesz megvalósítható a 10 Gigabites Ethernet és egy egyéb, nagy adatátviteli sebességet biztosító interfész támogatása, ennek következtében pedig a szakértők nagy része úgy véli, hogy a PCI-X busz az elkövetkező években egyértelműen dominálni fog a szerverszámítógépek piacán. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy az asztali számítógépek és a notebookok esetében már korántsem jósolnak ilyen nagy jövőt a PCI-X-nek, valamint az sem lehet kétséges, hogy az adatközpontokban található rendszerek, illetve alrendszerek összeköttetésére a jövőben inkább az Infiband technológiát alkalmazzák majd.

"Úgy gondolom, hogy a PCI interfész ezen új technológiai megoldásoknak köszönhetően továbbra is egy rendkívül fontos interfész marad. Reményeink szerint a PCI-X szabvány DDR (Double Data Rate) verziója egészen 2004-ig megfelelő megoldásnak bizonyul majd, és bizton állíthatom, hogy a Compaq lényegében az összes szerverszámítógépében alkalmazni fogja majd a PCI-X technológiákat" - nyilatkozta Dwight Riley, a houstoni székhelyű Compaq Computer szerverek fejlesztésével foglalkozó részlegének egyik vezetője, valamint a PCI-X 2.0 szabványon dolgozó társaság elnöke.

Dave Pulling, a Broadcomhoz tartozó Serverworks chipsetgyártó cég eladási és marketingrészlegének az alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Serverworks a jövő év nyarán kívánja piacra dobni első olyan kettő, illetve négy Intel processzort támogató, szerverekbe szánt alaplapi chipkészleteit, melyekben már PCI-X 2.0-támogatás is lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55