A világ első DNS számítógépe

Tóth Kristóf, 2001. november 25. 07:40
Egy izraeli tudóscsoport nem titkoltan a természetet kívánta lemásolni akkor, amikor belefogott egy olyan, úgynevezett DNS számítógép fejlesztési munkálataiba, melynek eredményeképpen sikerült létrehozni egy olyan különleges, több milliárd DNS-t tartalmazó parányi számítógépet, mely másodpercenként több milliárd utasítás végrehajtására képes, mégpedig 99,8 százalékos pontossággal.
A fejlesztők elmondása szerint a DNS számítógép szakít minden hagyományos technológiával, ugyanis beviteli és kiviteli eszközei, valamint szoftverei is mind DNS, azaz dezoxiribonukleinsav molekulákból épül fel, ezenkívül pedig a különböző tárolási és végrehajtási feladatokat is mind élő organizmusok látják el, vagyis az egész projekt több mint futurisztikus. Az izraeli tudósok azt állítják, hogy a számítástechnika jövőjét mindenképpen a most bejelentett első DNS számítógép prototípusainak kereskedelmi utódai jelentik majd, ugyanis a DNS technológia segítségével minden eddiginél apróbb számítógépes alkatrészeket lehet majd gyártani, melyek sebessége ráadásul többszöröse a ma használatos technológiák segítségével gyártott mikroelektronikai komponensek sebességének.

"Olyan, nanométeres méretkategóriába tartozó DNS számítógépeket sikerült létrehoznunk, melyek annyira parányiak, hogy önmagukban nem is lehetne használni őket, vagyis egy igazi, használható számítógépbe több milliárd, vagy billió ilyen DNS számítógépet kell integrálni, mely ily módon elkészült számítógép másodpercenként több milliárd utasítás végrehajtására képes" - nyilatkozta Ehud Shapiro, az izraeli Weizman Intézet professzora.

A fejlesztők elmondása szerint a most bejelentett DNS számítógép, a világ első és eddig egyetlen olyan programozható autonóm számítógépe, melynek mind a szoftver-, mind a hardver-komponensei biomolekulákból állnak. A DNS számítógépek felhasználási köre egyébként rendkívül széles lehet, ugyanis a bevett számítástechnikai alkalmazások mellett az ilyen számítógépeket élő organizmus mivoltuk miatt akár az emberi szervezetbe is be lehet majd juttatni, ahol különböző megfigyelési, vagy gyógyítási feladatokat lehet majd rájuk bízni. Ezenkívül a DNS számítógépek a tudósoknak óriási segítséget nyújthatnak majd abban is, hogy magát a DNS-t is minden eddiginél hatékonyabb módszerek segítségével tanulmányozhassák.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36