Apple 64 bites G5 az asztalon

Széll Zoltán, 2003. július 22. 17:12
Az IBM POWER architektúrán alapuló 64 bites Power G5 mikroprocesszor 130 nm-es technológiával készül és 58 millió tranzisztort tartalmaz. Az új processzor az Apple Computer PowerMac G5 asztali PC szíve.
A G5 RISC processzor 2 GHz-es órajellel dolgozik és az újratervezett POWER végrehajtó-magon alapul. A magasan párhuzamos működés ciklusonként 215 utasítás végrehajtását teszi lehetővé a mikroprocesszor-lapkán, amely teljesen szimmetrikus MP architektúra és két, kétszeres pontosságú lebegőpontos egységet tartalmaz. A 64 bites processzorok sokkal nagyobb címtartománnyal rendelkeznek mint a 32 bitesek, amelyek csak 4 GB memóriát képesek kezelni. Ezzel szemben a most bevezetett 64 bites lapka 8 GB-ot. A G5 processzor egyidejűleg húsz, 5 utasításból álló csoportot, azaz összesen 100 utasítást képes kezelni. Egyidejűleg 20 utasítás tartózkodhat az öt utasítás elosztó egység mindegyikében és további, több mint 100 utasítás a behívó egységben, a dekódolóban és a sorba-állító fokozatokban.

A G5 PowerMac 1 GHz-es frontoldali buszt tartalmaz, amely 8 Gbit/s sebességgel szállítja az adatokat a CPU-ba. Ez a sávszélesség lehetővé teszi teljes hosszúságú játékfilm átvitelét kevesebb, mint 1 s alatt. A memória kezeléséhez 128 bites, 400 MHz-es DDR határfelületet és 800 MHz-es HyperTransport határfelületet tartalmaz.

A G5 CPU mag a POWER4 áttervezett módosított, kissé egyszerűsített változata. A párhuzamos feldolgozás, a lebegőpontos egységek és a fejlett elágaztatás előrejelzés logika a POWER4 processzorból került át az új processzorba. Az IBM és az Apple szerint a G5 elágaztatás előrejelzésének pontossága maximum 95 százalék. A nagy teljesítményű lebegőpontos egységek nagy pontossággal dolgoznak, ezért jól használhatók a komplex tudományos számításokhoz.

Bár a 32 bites processzorok szintén képesek végrehajtani kétszeres pontosságú 64 bites műveleteket, de az eredményeket csak kétszer annyi ciklus alatt képesek előállítani, mint a 64 bites lapkák. Egy G5 lebegőpontos egység ciklusonként produkál egy 64 bites eredményt. Mivel a G5 lapka két lebegőpontos egységet tartalmaz, ciklusonként két eredményt szállít. Ezért jól használható a sok lebegőpontos számítást igénylő 3D rendereléshez és videotartalom készítéshez. A G5 lapka két fixpontos egységet is tartalmaz, amely 32- és 64 bites műveletek elvégzésére egyaránt alkalmas. A G5 processzor teljesítménye a 3,06 GHz-es Xeon lapkához hasonló.
Kulcsszavak: processzor Apple IBM

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38