Arat az Intel Centrino platform a mobilszegmensben

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 17. 17:47
[smallimage 1 left]Minden jel arra mutat, hogy a chipóriás sikert arat az idei év tavaszán kiadott Pentium M processzorral, illetve a rá épülő Centrino platformmal. A társaság az utóbbi időben jelentős részesedést szerzett a rivális AMD-vel szemben a mobilszegmensben.

Az IDC piackutató cég legfrissebb adatai szerint az Intel a második negyedévben mintegy 3 százalékkal növelte piaci részesedést az x86 alapú mobilszámítógépekbe szánt processzorok piacán, méghozzá szinte teljes egészében a rivális Advanced Micro Devices (AMD) kárára.

Az AMD 2,5 százalékot veszített a notebookokba szánt processzorok szegmenséből a második negyedévben, így a társaság jelenleg a piac 10,6 százalékát tudhatja magáénak. A chipóriás Intel részesedése 88,1 százalék, amely 2,8 százalékos növekedést jelent a megelőző három hónap eredményéhez képest. A fennmaradó 1,3 százalékon a Transmeta, és a tajvani VIA Technologies osztozik.

Az AMD mobil CPU eladásait a szezonális visszaesés, és a társaság részesedésének jelentős csökkenése is sújtotta az időszakban, mondta Shane Rau, az IDC egyik vezető chipipari elemzője. Rau szerint az Intel Pentium M ezzel szemben jelentős lendületet adott az Intel mobilprocesszor üzletágának.

Az asztali processzorok piacán az Intel kevesebb, mint egy százalékos növekedéssel 79,4 százalékot tudhat magáénak, az AMD által birtokolt 19,4 százalék pedig ugyanilyen mértékű visszaesést mutat. A teljes x86 CPU piacon az Intel 81,6, az AMD pedig 17,2 százalékos részesedést tudhat magáénak. Az AMD részesedése 1,1 százalékkal csökkent a második negyedévben, az Intelé pedig ennél egy leheletnyivel többel növekedett.

Kulcsszavak: Intel AMD processzor notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55