Az IBM harcol a féregprogramok ellen

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 31. 22:15
[smallimage 1 left]A társaság egy olyan új, innovatív féregblokkoló szoftvert tesztel Európában, amely a jelenlegi megoldásoknál hatékonyabban veszi fel a harcot az ismert, és újonnan megjelenő internetes férgekkel.
Az IBM svájci kutatói egy olyan újszerű féregirtó szoftvert fejlesztettek ki, amelyet a társaság a jövőben különálló alkalmazásként is ki szeretne adni. A Billy Goat kódnevű szoftver a számítógépes hálózatokat felügyeli, és megpróbálja kiszűrni, illetve hatástalanítani azokat a féregprogramokat, amelyek fennakadásokat okoznak a hálózatok forgalmában, és gyakran komoly kárt is okoznak a rendszerekben.

A Billy Goat elnevezésű szoftver fejlesztés alatt álló verziója már több hónapja felügyeli az IBM egyik svájci számítógépes rendszerét, valamint egy ideje a Bluewin nevű svájci internetszolgáltató hálózatán is működik. Az új féregblokkoló szoftver egyedülálló megközelítést alkalmaz a féregprogramok felismerésére, és a rosszindulatú programok által gerjesztett hálózati forgalom kiszűrésére. A szoftver többek között megjegyzi, ha egy program érvénytelen IP címeken próbál elérni számítógépeket, amely véletlenszerű célpontkeresésre utalhat, vagy önmagát másolja át más rendszerekre.

Az új szoftver jelentősen lecsökkenti a téves riasztásokat, amely a hagyományos behatolásjelző megoldások estében meglehetősen gyakori, mondta Andreas Wespi, az IBM Global Security Analysis Lab vezetője. "A féregprogramok rendkívül gyorsan terjednek, ezért csak egy olyan szoftver fékezheti meg őket, amely a programok tevékenységét is elemzi" - tette hozzá Wespi.

A januárban megjelent SQL Slammer féregprogram például 15 perc alatt terjedt el világszerte.

Egyelőre még kérdéses, hogy az új szoftvert milyen formában fogja kiadni az IBM. A társaság tervei szerint a szoftver vagy a Tivoli termékcsalád részeként jelenik meg, vagy beépül az IBM biztonsági szolgáltatásaiba.

Kulcsszavak: IBM security vírus

Hogyan spóroljunk pénzt a labdarúgó-Eb-n?

Sokan utaznak Magyarországról Németországba, hogy a helyszínen szurkolhassanak a nemzeti válogatottnak, vagy hogy a többi izgalmas mérkőzés valamelyikét megnézzék. Minden utazáskor érdemes szem előtt tartanunk néhány gyakorlati tippet a költéseink kapcsán, például hogyan spórolhatunk a legtöbbet euró-övezetben, amikor kártyával fizetünk. Érdemes átgondolni azt is, hogyan és hol tartsuk a pénztárcánkat, illetve, hogy milyen fizetési módokat használjunk, hogy biztonságban tudjuk pénzünket.

2024. június 15. 09:55

Az AWS és a SAP mesterséges intelligenciával fejleszti a vállalati erőforrásgazdálkodását

Stratégiai együttműködést kötött egymással az Amazon Web Services (AWS) és az SAP. A generatív mesterséges intelligencia segítségével új képeségekkel és nagyobb hatékonysággal vértezik fel a SAP modern, felhő-alapú vállalati erőforrás-tervezési (ERP) rendszerét. 

2024. június 14. 19:25

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Az AS5402T elnyerte a PCMAG „Editor’s Choice” díját

Az ASUSTOR AS5402T modelljét a PCMAG ismét „Editor’s Choice” kitüntetéssel díjazta. Az ASUSTOR idén számos nagyra értékelt zászlóshajó NAS-modellt dobott piacra, beleértve – de nem kizárólagosan – az AS5402T is. 

2024. június 14. 16:40

Újra bizalmat kapott a DIMSZ elnöksége

A DIMSZ – az Adatvezérelt Marketing Szövetség – éves közgyűlésén a tagok elfogadták a szervezet beszámolóit és megerősítették a hét elnökségi tag mandátumát.

2024. június 14. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30