Az Apple-nek át kellett volna térnie Intel processzorokra

Tóth Kristóf, 2003. október 9. 22:38

John Sculley, az Apple Computer egykori vezetője úgy vélekedik, hogy
amikor lehetőség adódott rá, a vállalatnak át kellett volna térnie az
Intel-féle processzor architektúra alkalmazására.
Sculley a Mountain View-i (Kalifornia) Számítógép Történeti Múzeumban a napokban megrendezett Silicon Valley 4.0 szakmai konferencia keretein belül azt nyilatkozta, hogy amikor az Apple Computer a 80-as évek végén a Motorola 68000-es sorozatú chipek utódaként új megoldások felé kacsingatott, Andy Groove, az Intel egyik alapítója arról próbálta meggyőzni a céget, hogy térjen át Intel gyártmányú chipek használatára.

Sculley elmondta, hogy az Apple Computer vezetősége megfontolja Groove ajánlatát, és a vállalaton belül létre is jött egy olyan szakértői csoport, mely megvizsgálta az Intel processzorok Apple számítógépekben történő felhasználásának lehetőségeit. A cupertinoi (Kalifornia) székhelyű cég szakértői azonban végül is arra a megállapításra jutottak, hogy az Intel mikroprocesszorai nem jelentenek jó választást. A döntés hátterében elsősorban az állt, hogy az Apple Computer az Intel CISC (Complex Instruction Set Computer) architektúráját nem tartották alkalmasnak arra, hogy felvegyék a versenyt a fejlett RISC (Reduced Instruction Set Computer) processzorok ellenében. A vállalat nem sokkal ezt követően egyébként az utóbbi chipek mellett tette le a voksát.

Az Apple Computer mindeddig talán legnagyobb baklövése az volt, hogy amikor lehetősége nyílt rá, nem váltott át Intel platformra - nyilatkozta a vállalat egykori elnök-vezérigazgatója, aki jelenleg egyébként a Sculley Brothers befektetési cég vezetője. Sculley meglátása szerint az Intel az elmúlt években képes volt a CISC architektúrát folyamatosan versenyképesen tartani és RISC utasításokkal növelni teljesítményét. Cégünk akkoriban lebecsülte az Intel, mint technológiai cég és chipgyártó vállalat erejét - mondta Sculley, majd arra utalt, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett vállalat évről évre dollár milliárdokat fordít különböző fejlesztési munkálataira. Az egykori Apple Computer vezér szerint amennyiben a cég a 80-as évek végén bizalmat szavazott volna az Intel megoldásainak, sokkal kedvezőbben alakulhatott volna a sorsa, hiszen ebben az esetben olcsóbb számítógépeket dobhatott volna piacra, értelemszerűen óriási darabszámban.
Kulcsszavak: Intel Apple processzor

A világ top 50 EdTech vállalata között a Xeropan

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét a TIME magazin és a Statista. A hétezer cégből két pillérre – a pénzügyi erősségre és az iparági hatásra – épülő pontrendszer alapján állították össze a listát, amelyen a magyar Xeropan az előkelő 35. helyet szerezte meg, az európai cégek között pedig a 11. lett és egyben az egyetlen magyar vállalat a nemzetközi ranglistában.

2024. május 3. 21:17

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 3. 20:01

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

A Xiaomi megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 17:25

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55