Ázsia fórum: 300 milliárd dollár vendégségben

Vértes János Andor, 2004. október 9. 17:17
Magyarország éves nemzeti össztermékének három és félszeresét állítják elő azok a cégek évente, amelyek döntéshozói szinten képviseltetik magukat a jövő héten az Ázsia@Magyarország Információs Társadalom Fórumon. A 9 ázsiai országból érkező gazdasági és politikai küldöttség (több miniszter nagykövet is érkezik az elnökökkel, vezérigazgatókkal, érdekképviseleti vezetőkkel) tárgyalásain befektetési lehetőségeket is keres: megfelelő kínálat és sikeres üzleti tárgyalások esetén Magyarország hídfőállás lehet Európa felé Kína, Japán, Dél-Korea, Malajzia, Szingapúr, Indonézia, Vietnám, Thaiföld és a Fülöp-szigetek számára.
A kínai küldöttség az október 14-15-én zajló Fórumot már több nappal megelőzve érkezik: Kovács Kálmán informatikai miniszter meghívására október 11. és 17. között Budapesten tárgyal Wang Xudong kínai informatikai miniszter és a többnyire üzletemberekből álló 25 fős kísérete. Feltehetően az UMTS-tender kapcsán támadt érdeklődés a kínai távközlési szolgáltatókban hazánk iránt, hiszen jelen lesz a China Telecom, a Cina Unicom vezetője, de érkeznek a távközlési berendezéseket gyártó világcégek is: ZTE, Huawei. A kínai minisztert kísérő delegációban helyet kaptak a meghatározó kínai elektronikai vállalatok is, köztük Flextronics-szal magyarországi gyártást is végző Hisense vezetője is. A kínai delegáció az Ázsia Fórumot megelőzően ellátogat Zalaegerszegre (Flextronocs), de körülnéznek a nagykanizsai ipari parkban is, ahova esetleg zöldmezős beruházásokat terveznek. A China@Hungary ICT Business Meeting "előkonferenciát" október 13-án rendezik meg az IHM konferencia termében.

A kínai delegációt követve Magyarországra érkezik a thaiföldi és az indonéziai miniszter is, és a Corinthia Aquincum Hotelben megrendezett kétnapos konferencia többi vendége. A konferencia résztvevői (a rendezvény ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, ennek űrlapja az IHM honlapjáról tölthető le) olyan világcégek döntéshozóival találkozhatnak, mint a NEC, NTT, LG, Samsung, Korea Telecom, vagy a banki szoftverek piacán nevet szerzett indonéz Szigma. Annak, hogy Ázsia és az informatika között Magyarországon egyre szorosabb asszociációs lánc épül ki, az egyik oka az, hogy az Egyesült Államok mellett Japán, Dél Korea, Kína és India jelenti Európa számára is az informatikai mintát, a másik pedig az, hogy számunkra is: Magyarországnak a távol-keleti régió felé történő nyitásában az informatika és hírközlés szakterülete egyre hangsúlyosabb szerepet kap. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kiemelten kezeli az ázsiai kontinenssel való kapcsolatok aktív fejlesztését, külkapcsolati rendszerében kialakított 3+1 pillér (Európa, Észak-Amerika, Ázsia és a határon túli magyarok) fontos eleme az ázsiai országokkal egyre szélesedő kapcsolatrendszer.

Az Ázsia@Magyarország Információs Társadalom Fórum az IHM tervei szerint egy évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozattá válik. A Fórumon az IT és a hírközlés terén elért kormányzati eredmények bemutatása mellett fontos cél a vállalati együttműködés elősegítése, és a befektetési lehetőségek kölcsönös feltérképezése. A rendezvény célközönsége így elsősorban a kormányzati és az üzleti szféra, másodsorban a tudományos, kutatói területek képviselői.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55