HD DVD technológiával felszerelt noteszgépek forgalmazását tervezi a Toshiba

Milkovits Gábor, 2004. október 20. 20:45
A Toshiba bejelentette, hogy 2005 negyedik negyedévében HD DVD kéklézeres technológiával ellátott noteszgépeket hoz forgalomba.
A HD DVD a Toshiba, az NEC és a Sanyo által támogatott kéklézeres DVD formátum, amely komoly harcot vív a Sony és a Matsushita vezette konzorcium által favorizált Blu-ray-el a következő generációs DVD formátum címéért. Mindkét technológia a hagyományos, vörös lézeres DVD-nél jóval nagyobb mennyiségű adat, így például teljes nagy felbontású mozifilmek tárolását teszi lehetővé egy lemezen. A Blu-ray ebben valamivel hatékonyabb, ugyanakkor a HD DVD-nek megvan az az előnye, hogy az itt alkalmazott technológia csak kis mértékben tér el a korábbitól. Ennek folytán nincs szükség a gyártási folyamatok gyökeres megváltoztatására, ráadásul az új HD DVD készülékek elvileg képesek a régebbi, vörös lézeres DVD-k lejátszására is. A Blu-rayt támogató gyártók már megjelentek a piacon az első lejátszókkal, a Sony pedig szeptemberben bejelentette, hogy alkalmazni fogja a technológiát következő generációs Play Station játékkonzoljainál. A HD DVD gyártók, így a Toshiba is jövőre hozzák forgalomba első lejátszóikat.

A Toshiba szóvivője elmondta, hogy a HD DVD alkalmazással felszerelt noteszgépek várhatóan 1800 és 2800 dollár közötti összegbe fognak kerülni, ami megfelel a gyártó jelenleg forgalmazott drágább készülékei fogyasztói árának.
Kulcsszavak: notebook Toshiba

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55