Itt a többablakos Internet Explorert felturbózó böngésző 10. generációja

Avant Browser 10.

Zsadányi Pál, 2004. november 21. 09:15
Itt a népszerű Avant Browser (AB), többablakos Internet Explorert felturbózó böngésző változat 10. generációja. A beharangozás ugyan már kicsit elkésett, vagy egy hónapot, de használat közben derült ki róla pár olyan új jellemző, amit kapásból rögtön akkor sem sikerült volna leírni róla, ha az ember végigolvasta gondosan a fejlesztői információkat. Az induló 10.0-s béta változat óta két javítás jelent meg és most (2004-11-16-án) a 10.0 Build 033-nál tart. Sajnos, egy krónikus védelmi hibát örökölt, ami minden többablakos böngészőt súlyt egyelőre, legalábbis a Secunia Security Advisories szerint.


Ez a többablakos IE okosító böngésző totálisan ingyenes, és már korai változatai óta magyarul beszél, köszönhetően a magyar honosító csapatnak. Mellékesen, ugyancsak magyarul beszélő további segédszoftverek is csatlakoznak hozzá, mint például a RoboForm űrlap kitöltő segédlet (IE plugin - az erőszakos Gatorhoz képest leányálom!), vagy a FlashGet, a legújabb és nagyon hatékony letöltés szervező program.

Külön AB és IE beállítások!


Az IE kiegészítések paraméterezése nem várható az IE beállító scripttől, illetve, az AB szerzői nem akarták áttúrni az IE beállítóját, mint ahogy némely fejlesztők, igaz, más szoftverek esetében, ezt már megtették. Egyes beállítások azonban párhuzamosan léteznek mindkét beállítóban. A tapasztalat szerint, viszont, nem mindig egyformán hatásosak a beállítások. Így hát olykor szegény jó Öveges József tanár úr szavai jutnak az ember eszébe: "Kísérletezzünk - és gondolkozzunk!", mert az eredmény nem mindig a várt szerint alakul. Különösen a Windows XP SP2-es, valamint az IE6 SP1-es védelmi szigorításai óta, ott is főként a Server 2003 családban. Olykor alig lehet kitriblizni, hogy egyes ablakokban megjelenjenek a PHP alapú vagy az ActiveX alapú menük (az ember csak néz, mint Rozi a moziban, hogy ezen a képen miért nincs semmilyen menü - pedig volna, csak ne tud megjelenni). Ez, persze, az IE és az operációs rendszer miatt van, nem az AB áll a probléma hátterében (vagy csak részben). Az AB az IE "infrastruktúráját" használja. Annak a korlátait képtelen feloldani. Redmondban a szigorítások terén most mintha kicsit túllőttek volna a célon.

A 10. generáció újdonságai

A főkolompos Microsoft törekvéseinek a nyomvonalába esik egyértelműen egy sereg olyan paraméter felvétele az opciók közé, amelyek a védelmek szigorítását és hatékonyabb kézben tarthatóságát eredményezik. Így javították a beugró ablakok korlátozását, a sütik kezelését (cookies), a scriptek végrehajthatóságának a kezelését stb.

Az IE GO menüjét is továbbfejlesztették. Például, egy keresés során kapott listában található tételek akkor is külön ablakból indíthatók egy egyszerű AB beállítással, ha a kereső rendszer fejlesztői nem így programozták volna. Az egyes opciók hatásainak a megismerése időbe telhet. Érdemes olvasgatni a súgót. Hisz magyarul beszél!

Hasznos újdonság, hogy újraindításkor kilistázza a korábban nézett weboldalakat, amelyek közül a már nem aktuálisakat törölhetjük. Külön kimenthető egy weboldal HTML kódja. Blokkolhatók egyes hirdetési és pop oldalak. Ezek felbukkanásáról figyelmeztető sorok is megjeleníthetők. Az ablakok tartalma 25-500 százalékos tartományban átméretezhetők. Egy weblap elküldhető levélként.

A beépített RSS/ATOM feeds XML üzenetolvasó az XHTML korszak irányába mutató egyértelmű továbbfejlesztés. Az, hogy már 35 nyelven beszél, nem nekünk hozott újat, de általánosan javítottak a nyelvi fordításokon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55