Háromszor energiatakarékosabb integrált lapka zenelejátszókhoz

Milkovits Gábor, 2005. március 6. 20:02
A PortalPlayer megkezdte legújabb, PP5022-es System-on-chip (SoC) médiakezelő-processzorának forgalmazását a hordozható zenelejátszókat gyártó cégek részére. Az új lapka energiafogyasztása alig harmada a korábbi modellekének.
Az új termék megjelenése alapvető hatással lehet a piacra különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ennek a chipnek az előző generációs verziója található a legnépszerűbb Apple iPod készülékekben is. Az integrált médialapka nagyságrendekkel kevesebbet fogyaszt egy azonos teljesítményű egyprocesszoros megoldásnál: a chip a gyártó szerint egy 160 Kb/s-os mp3 fájl dekódolásához mindössze 25 milliwatt energiát használ. Ez azt jelenti, hogy az új termék révén a jelenleg használatos készülékek háromszor hosszabb idejű folyamatos lejátszásra lesznek képesek, mint most. A valós eredmény persze valószínűleg nem lesz ennyire látványos, hiszen egyes készülékeknél a merevlemez, vagy az LCD kijelző fogyasztása jelentős, így ezeknél a háromszor takarékosabb lapka nem feltétlenül jelent egyben háromszor takarékosabb lejátszót is.

A PP5022-es SoC integrált lapka architektúrája két 32 bites ARM7-es CPU-t, egy 128 KB-os, négyportos iRAM megoldást, továbbá hat, nagysebességű belső buszokkal összekapcsolt közvetlen memória-elérési (DMA) csatornát tartalmaz. A chip ezen kívül támogatja a készülékekbe épített USB 2.0 megoldás használatát is, így az ilyen lejátszók ezentúl azon keresztül is közvetlenül összekapcsolhatók lesznek más eszközökkel, például digitális fényképezőgépekkel. A PortalPlayer szerint a lapka egyrészt lehetővé teszi a merevlemezes meghajtóval ellátott, nagyteljesítményű lejátszók energiatakarékos működtetését, másrészt pedig támogatja a korábban csak ezekre jellemző alkalmazások, például az előfizetéses online letöltéses szolgáltatások, vagy a gyorsítótáras adatbázis-kezelés használatát a flashmemóriás készülékek esetében is. Az első az új chippel ellátott zenelejátszók megjelenéséről egyelőre nem közöltek információt.
Kulcsszavak: zene processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36