A TeliaSonera 3,1 milliárd dollárt fizet a Turkcell 29 százalékáért

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 29. 09:30
A skandináv TeliaSonera telekommunikációs vállalat megállapodott az adósságokkal küzdő Cukurova csoporttal, hogy 3,1 milliárd dollár készpénzért megveszi a török mobilszolgáltató Turkcell részvényeinek 29 százalékát.
Az üzlet véglegesítése ugyan még hátra van, amennyiben azonban megvalósul, a TeliaSonera részesedése 64,3 százalékra emelkedik a legnagyobb török GSM-szolgáltató cégben, míg a Cukurova tulajdoni aránya 13,5 százalékra csökken.

A TeliaSonera vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vásárlást a cég saját erőből oldja meg, hitelfelvétel nem került szóba. A skandináv régió legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója a telített hazai piac miatt keres külföldi növekedési lehetőségeket, és a török piacban (is) nagy növekedési lehetőségeket lát.

A Turkcell részvényei a hírek hatására 9 százalékkal drágultak. A befektetők és az elemzők egyaránt kedvező fordulatnak tartják, hogy a Turkcell ellenőrzése a pénzügyi bajokkal küzdő Cukurova Grouptól egy sokkal erősebb részvényes kezébe kerül.

A TeliaSonera bejelentette, hogy a Turkcell továbbra is tőzsdei részvény marad, nem tesznek ajánlatot a többi részvény megvételére; támogatják a Turkcell jelenlegi osztalékpolitikáját is. Az üzlet abban az esetben hiúsulhat meg, ha a cég nem kap felmentést a kisebbségi részvényeseknek teendő vételi ajánlat kötelezettsége alól.

A Turkcell az egyetlen török vállalat a New York-i értéktőzsde (NYSE) kereskedésében; a tavalyi esztendő végén 23,4 millió előfizetője volt, piaci részesedése 70 százalék körüli. A cég Közép-Ázsiában, Ciprus északi felében és Ukrajnában is szolgáltat. 2004 első kilenc hónapjában a bevétele 2,55 milliárd dollárt tett ki.

Ami a Cukurova eladásait illeti: januárban kötött egy üzletet a Yapi Kredi bankban meglévő többségi részesedésének az eladásáról a Koc Finansal - a török Koc Holding és az olasz UniCredito közös érdekeltsége - számára. Ennek az üzletnek a megkötésére a bankfelügyelettel megkötött adósság visszafizetési megállapodása kötelezte, ami a Yapi Kredi anyabankja, a Pamukbank 2002-es összeomlását követte.



360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Szegedi IT-startupból nemzetközi siker

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 18:27

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36