Nokia 9300 és 9500: Okostelefon és kommunikátor vállalati mobil alkalmazásokban

Kovács Attila, 2005. március 30. 20:50
A március 30-án Budapesten tartott Nokia Kommunikátor Konferencián a Nokia 9300 okostelefon és a Nokia 9500 kommunikátor üzleti alkalmazásait mutatták be. A mintegy 50 résztvevővel megtartott szakmai esemény célja volt, hogy a készülékek jelenlegi és pontenciális jövőbeni felhasználónak megmutassa ezeknek az eszközöknek a vállalati informatikai rendszerekbe integrálását.
Dankovics Tamás, a Nokia Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója megnyitójában elmondta: „Fontos számunkra, hogy a szakemberek közvetlen közelről lássák, hogy a Nokia 9300 okostelefon és a Nokia 9500 kommunikátor segítségével hogyan válhat mobillá a vállalati munkavégzés, és ez hogyan járulhat hozzá a vállalati hatékonyság növeléséhez.”

Az egész napos Nokia Kommunikátor Konferencián a Nokia és 6 üzleti partnere (Symantec, Pointsec, IBM, Oracle, Wayfinder, M.I.T. Systems) a Nokia 9300 okostelefonra és a Nokia 9500 kommunikátorra készült alkalmazásokat és megoldásokat mutattak be.

A Nokia 9300 a Nokia 9500 többszintű, szabványokon alapuló, vállalati igényekre tervezett biztonsági megoldáskészlettel rendelkezik. Az adatforgalmat szabványos virtuális magánhálózat (VPN) megoldások sora biztosíthatja hatékonyan. A Nokia Security Service Manager-ből és a Nokia Mobile VPN Client-ből felépülő Nokia Mobile (VPN) megoldás például a létező vállalati infrastruktúrába integrálja, és mobilkészülékekre is kiterjeszti az IPSec VPN-t.

A Nokia 9300-on és a Nokia 9500-on a mobil biztonság egy másik szintjét képezi a Symantec fejlett, on-line frissíthető, egyedülálló mobil tűzfal és vírusölő megoldása.

A Pointsec Mobile Technologies a Nokia 9300-ra és a Nokia 9500-ra is kiterjeszti az információ automatikus, valós-idejű kódolását. A Pointsec Symbian eszközökre optimalizált rendszere megvédi és kódolja az ilyen készülékeken tárolt információt, így az e-mailt, szöveges üzeneteket és képeket. A mobil vállalat számára a Pointsec megoldása biztosítja, hogy a vállalat biztonsági követelményei könnyen megvalósíthatók és betarthatók az egész szervezet számára.

A résztvevők láthatták, a Nokia kommunikátor platformja és az IBM mobilszoftvereinek összekapcsolása olyan fejlett funkciókat kínál, mint pl. az azonnali üzenetküldés (Instant Messaging), emellett fokozott személyes teljesítményt, sokoldalú elérhetőséget, a vállalati alkalmazások használata során pedig elsőrangú felhasználói élményt biztosít a világ mobil munkavállalóinak. A megoldás a Symbian operációs rendszerre optimalizált IBM szoftverek sorából épül fel. Ezek között szerepel a WebSphere Everyplace Access Client, a WebSphere Everyplace Connection Manager Client, a WebSphere Micro Environment, az IBM Tivoli és a Nokia kommunikátorhoz készült Lotus Sametime Instant Messaging Client. Ezek az alkalmazások a vállalat által támogatott rendszerek széles köréhez biztosítanak hozzáférést, így a felhasználók folyamatosan elérhetik a fontos információforrásokat, a vállalatok és szolgáltatók pedig a kapcsolat biztonságosságának garantálása mellett kínálhatják felhasználóiknak a magas értéket képviselő alkalmazások és szolgáltatások új választékát.

Bemutatták azt is, hogy az Oracle és a Nokia közös kezdeményezésének célja: a vállalati együttműködést a mobil munkaerő számára is elérhetővé tenni. Az Oracle Collaboration Suite és a Nokia üzleti készülékeinek előnyeit kombinálva a vállalati mobil együttműködés lehetőségeinek legteljesebb, integrált rendszere jön létre. A közös kezdeményezés a vállalati e-mail, naptár, címjegyzék szolgáltatások és távoli fájl kezelés fejlesztésére és értékesítésére terjed ki.

A Wayfinder megoldása most már a Nokia 9300-on és a Nokia 9500-on is elérhető. A Wayfinder Mobil Navigator útvonaltervezési funkciókat kínál, részletes térképén mindig láthatja aktuális helyzetét, és mobiltelefonja hangutasításokkal vezeti Önt úticéljáig. Többszázezer magyar cím, cégnév vagy Érdekes Pont után kereshet az adatbázisban. Elég megadni a keresett címet, vállalatot vagy irányítószámot, esetleg egy kategóriát, kedvencet a címlistából kiválasztani, és már csak a piros vonalat kell követni.

A Symbian operációs rendszerre szakosodott magyar fejlesztő cég, az M.I.T. Systems a Nokia kulcspartnere magyarországi szoftverfejlesztésekben. A konferencián bemutatásra kerültek a Nokia 9300 okostelefonra és a Nokia 9500 kommunikátorra készült vállalati alkalmazásaik.

A Nokia 9300 okostelefon főbb jellemzői, funkciói:

A háromféle üzemmódban működő telefon a GSM/GPRS/EDGE hálózatokat támogatja. A zökkenőmentes és biztonságos mobilkapcsolatot az irodában és azon kívül a beépített kihangosítón keresztül öt résztvevővel lebonyolítható konferencia-beszélgetés, és a BlackBerry Connect*-et is támogató, több (mellékleteket is kezelő) e-mail kliens biztosítja. A Nokia 9300 infravörös és Bluetooth csatlakozásra is képes, így a felhasználók kétféle módon, vezeték nélkül szinkronizálhatják készüléküket személyi számítógépükkel vagy laptopjukkal, illetve cserélhetnek adatokat más mobilkészülékekkel.

A Nokia 9300 készüléken 80 MB memória áll a felhasználó rendelkezésére, amely külön megvásárolható MMC-kártyával 2 GB-ig bővíthető. Ennyi memória bőségesen elegendő az e-mailek, dokumentumok, prezentációk, szöveges és multimédia üzenetek, csengőhangok, adatbázis-állományok, határidőnapló-bejegyzések, és tennivalólisták tárolására -vagy a több mint 1,25 millió regisztrált fejlesztő által a Nokia 9300-ra a munkához vagy szórakozáshoz létrehozott alkalmazások telepítésére.

A készülék további szolgáltatásai között szerepel:


· Bluetooth audiotámogatás a szabadkezes beszélgetésekhez
· Bluetooth adattovábbítás és USB csatlakozás az egyszerű adattovábbításhoz vagy szinkronizáláshoz
· Többféle e-mail kliens: IMAP4, POP3, SMTP, SyncML és BlackBerry Connect*
· Biztonsági funkciók, pl. SSL/TLS, egyéni tűzfallal és víruskeresővel felszerelt IPsec VPN a vállalati információk biztonságos eléréséhez
· Nagy sebességű internetezés, HTML 4.01, XHTML és JavaScript 1.3támogatással
· Beépített irodai alkalmazások dokumentumok, táblázatok, prezentációk és PDF állományok megjelenítésére, így irodánkat bárhova magunkkal vihetjük
· MP3 és multimédia lejátszó az irodai szórakozáshoz és a szabadidő eltöltéséhez

A Nokia 9500 kommunikátor főbb jellemzői, funkciói:

A mobil szakemberek a készülék első kommunikátor-családjába tartozó, korábbi változataihoz hasonlóan a Nokia 9500 Kommunikátorral is zsebre tehetik a legnépszerűbb irodai alkalmazásokat, például az elektronikus levelezést, a személyes információkezelést, a böngészést, a vertikális vállalati alkalmazásokat, sőt, a dokumentum-, táblázat- és prezentáció-készítést is, így menet közben is hasznosan tölthetik idejüket. A Nokia 9500 továbbá támogatja a PC-vel történő szinkronizációt is. A 222 gramm tömegű készülék további szolgáltatásai között megtalálható még:

· Háromsávos GSM-kapcsolat (két változatban: 900/1800/1900 MHz és 850/1800/1900 MHz)
· GPRS/EGPRS (EDGE)
· Wireless LAN IEEE 802.11b
· Symbian operációs rendszer 7.0S platform J2ME Personal Profile környezettel
· Beépített VGA kamera és multimédiás üzenetküldés
· Bluetooth audio- és adattámogatás
· USB csatlakozás (Nokia adatkommunikációs kábel DKU-2)
· 80 MB üres felhasználói memória
· Kettő darab, színes (65 ezer színt megjelenítő) kijelző:
-640x200 pixel (képpont), Series 80 felhasználói felülettel
-128x128 képpont, Series 40 felhasználói felülettel
· E-mail: IMAP4, POP3, SMTP, SyncML
· Biztonság: SSL/TLS, IPSec, VPN
· Böngészés: HTML/XHTML, HTML 4.01, JavaScript 1.3
· Irodai alkalmazások támogatása: dokumentumok, táblázatok, prezentációk.
Kulcsszavak: mobiltelefon Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

2024. szeptember 24. 15:10

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10