Nokia: mobiltrendek - N-Series újdonságok

Kovács Attila, 2005. november 10. 17:15
"Creating the future together" mottóval tartott november 10-én sajtótájékoztatót Budapesten a Nokia Hungary, amelyen Imfred de Jong ügyvezető igazgató a legfontosabb mobiltrendeket, míg Dér Attila marketingigazgató az új N-Series most bejelentett három készülékét (N71, N80, N92) mutatta be.
De Jong szerint miközben a mobilkészülékek technológiája szociális technológiává válik, és az elmúlt 5 év folyamán sokkal gyorsabban fejlődött ez az ágazat, mint a szakemberek gondolták volna, a következő öt évben is (amikorra globálisan 3 milliárd előfizető várható) hasonló ütemű lesz a fejlődés. Ez évben 2,5 millió készüléke eladását várja Magyarországon a Nokia. A vállalat idén globálisan mintegy 100 millió kamerás mobilkészülék eladását tervezi, de Jong szerint 2005 végén összesen 500 millió ilyen telefon lesz a világon használatban. Ugyancsak ez évben 40 millió ún. zenetelefont fog a Nokia értékesíteni, s mára a vállalat mobiltermékeinek 50%-a 3G készülék. Már ma is több mint 30 millió 3G-felhasználó található a világon, akik igényeinek kielégítését összesen 72 szolgáltató támogatja. A mobilhasználat fontos trendje a mobiltelevíziózás, amellyel kapcsolatban a Nokiának már most is több projektje fut. De Jong nem utópisztikusan tette fel a kérdést: lehet-e majd mobilon élőben nézni a 2008-as pekingi olimpiát?

Ami az üzleti környezetet illeti: jelenleg a világon a vállalatoknak még kevesebb mint 1%-a használja a mobil e-mail szolgáltatásokat, ám a Nokia úgy tervezi, hogy eladott okostelefonjainak száma 2006-ban eléri a 100 milliót. Ezt támogatja az is, hogy a jövő év első negyedévében 7 új smartphone típust jelentet meg a vállalat.

Déri Attila a már így hattagú N-Series család három új "jövevényének" főbb tulajdonságai közül a következőket emelte ki:

N71: széthajtható kivitel, sztereo rádió, 2 megapixeles kamera, Nokia MiniMAP szolgáltatás a könnyebb internetböngészésre.

N80: világújdonság szolgáltatást ("Universal Plug-and-Play" - UpnP, azaz a más otthoni készülékekkel - PC-vel, tévével, házi audióvaló egyszerű összekötés) tartalmaz, szétcsúsztatható dizájn, 3 megapixeles kamera.

N92: DVB-H tévéadás fogadására képes, 16 millió szín, kb. 4 órányi élő tévéadás vehető vele folyamatosan, a tévéadások akár rögzíthetők is, 2,8 inch átlójú fekvő "antiglare" képernyő, 3 -féle mód mozgókép nézésre (video-to-go, streaming, broadcast TV).

Modern multimédia a Nokia N71-gyel


A Nokia ma bemutatta a Nokia N71-et, a Nokia Nseries nagy teljesítményű multimédiás termékskálájának legfrissebb készülékét. A mobil élet gazdagságát feltáró Nokia N71 egyszerű és megbízható eszközt kínál az új multimédiás élmények megismerésére. A nagy felbontású, 2,4" QVGA kijelzővel rendelkező, elegáns, kompakt, összecsukható Nokia N71 a gazdag Nokia Nseries multimédiás funkciókészlet mellett sokoldalú szórakoztatással és továbbfejlesztett internetböngészővel fokozza a felhasználói élményt.

A nagy felbontású, színes kijelzőnek (320x240 képpont, max. 262 144 színárnyalat) köszönhetően még élvezetesebb böngészést garantáló Nokia N71 támogatja a Mini Mappel ellátott új Nokia webböngészőt. A Mini Map a weboldal félig átlátszó, teljes képét mutatja, így a felhasználók az oldal bármely sarkába ösztönösen eltalálnak, és pont olyannak látják az internetlapot, ahogy azt a grafikusok eredetileg megtervezték. Az új böngésző emellett az RSS feed-eket is engedélyezi, így a felhasználók előfizethetnek kedvenc weboldalaikra, és fogadhatják a rendszeres frissítéseket.

A Nokia XpressMusic család legújabb tagjaként a zsebre vágható Nokia N71 digitális zenével, videofelvételekkel és sztereó FM rádióval szórakoztatja felhasználóit. Az XpressMusic márka segítségével a felhasználók egyszerűen felismerhetik az elsőrangú zenei élményt garantáló Nokia termékeket. A Nokia N71 ötsávos hangszint-szabályozóval rendelkezik, és bemenetet biztosít az akár 2 GB-os, maximum 1500 dal tárolására képes miniSD-kártyához. A felhasználók az állományokat az USB 2.0-n keresztül egyszerűen áthúzhatják a kompatibilis személyi számítógépről a Nokia N71-re. A készülék támogatja a Vizuális rádiót, amely gazdag, interaktív információs csatornát biztosít a felhasználók számára, akik adatokat tudhatnak meg például az éppen szóló zenével és előadóval kapcsolatban.

A Nokia N71 segít abban is, hogy könnyen nyomon követhessük elfoglalt munkanapjaink programját és társasági kötelezettségeinket. A legújabb 3G technológiának köszönhetően a felhasználók gyors internetkapcsolatot élvezhetnek, amely ideális a mellékletekkel rendelkező e-mailek küldéséhez, az internetböngészéséhez, vagy a barátoknak megmutatni kívánt, kedvenc képeink internetre való feltöltéséhez. A Bluetooth vezeték nélküli technológián, infravörössel vagy USB-n keresztül a szervezőben tárolt adatok egész sorát, többek között a határidőnapló, a notesz és a teendők tartalmát is könnyedén szinkronizálhatjuk a kompatibilis személyi számítógéppel. Az e-mail, az azonnali üzenetküldés, az MMS és az SMS segítségével pedig a barátokkal vagy a munkatársakkal sem veszítjük el a kapcsolatot. A Nokia N71 emellett a Catalogs Client mobil vásárlási alkalmazást is tartalmazza, amellyel a felhasználók pillanatok alatt felfedezhetik, kipróbálhatják, és megvásárolhatják a szolgáltatók vagy külső szereplők által kínált új alkalmazásokat, szolgáltatásokat és tartalmakat.

A két megapixeles kamerát tartalmazó Nokia N71 felhasználói megörökíthetik a spontán pillanatokat vagy élményeket, a Nokia XpressShare megoldásnak köszönhetően pedig a felvételeket egy pár kattintással gyorsan és könnyedén másokkal is megoszthatják. A Nokia XpressShare-rel a fényképeket, a videó- és hangfelvételeket rögzítés után azonnal, vagy a galériából kiválasztva e-mailben, MMS-ben, vagy közvetlenül Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül mutathatjuk meg másoknak. A képeket a nagy felbontású, színes kijelzőn egyébként akár azonnal is megoszthatjuk barátainkkal. A kijelző a videókommunikáció, így a videomegosztás (video sharing) élményét is fokozza. Videomegosztás során a normál hanghívás közben a telefonhasználók videofelvételeket mutathatnak meg egymásnak, vagy oszthatják meg egymással a látványt.

A Nokia N71 szerezte zenei élményt az értékesítési csomagban található Nokia audioadapter segítségével fokozhatjuk. Az audioadapterrel a felhasználók normál sztereó fülhallgatóval hallgathatják a készülék digitális zenelejátszóját vagy sztereó FM rádióját. A külön megvásárolható Nokia audiokábellel a Nokia N71-et a zenét sztereóban megszólaltató, kompatibilis otthoni hifi-berendezéshez is csatlakoztathatjuk.

Az S60 harmadik kiadásán és a Symbian operációs rendszeren alapuló Nokia N71 várhatóan 2006 első negyedévében jelenik meg az üzletekben, kedvezmények nélküli ára pedig 400 euró körül mozog majd.

Az Nseries a Nokia N80-nal belép a digitális otthonokba


A munka és a szabadidő során egyaránt hasznos, kis méretű, WLAN-képes Nokia N80 a világ első UPnP kézikészüléke

A Nokia N80 a világ első kézi készüléke, amely zökkenőmentes otthoni hálózati kapcsolatot biztosít a kompatibilis televíziók, audioberendezések és személyi számítógépek között. A sikeresség érzetét keltő Nokia N80 a vezető, menet közben használható hatékonyságnövelő eszközök, a multimédiás szórakoztatás és a mobilfényképezés segítségével tükrözi és hozza harmóniába a munkát és a magánéletet. A mindössze 134 gramm tömegű, kompakt, mégis funkciókban gazdag 3G multimédiás készülék nagy teljesítményt garantál, így gyorsan hozzáférhetünk az internethez, kényelmesen böngészhetünk a weboldalak között, és vezeték nélküli LAN (WLAN) hálózati sebességen küldhetünk és fogadhatunk e-maileket.

Multimédiás kapcsolat a digitális otthonokban

Az egyszerűen használható, mégis fejlett UPnP (Universal Plug and Play) technológiával a Nokia N80 rácsatlakozik az otthoni digitális hálózatra, és szinte távirányítóként viselkedve biztonságos és kényelmes hozzáférést biztosít a kompatibilis személyi számítógépekhez, audioberendezésekhez, és televíziókhoz. A Nokia N80-on vagy a kompatibilis személyi számítógépen tárolt képek és videofelvételek így vezetékek nélkül tekinthetők meg a nappaliban álló tévén, míg a készülékre mentett zenét az otthoni hifin is meghallgathatjuk. A nyomtatás is felgyorsul, hiszen a Nokia N80 felhasználói vezeték nélkül nyomtathatnak bármely UPnP-képes házi printeren vagy nyomtatópultban.

A zsebünkben a fejlett, nagy sebességű internet

A Nokia N80 az első, 3G-re (WCDMA 1900 vagy 2100), WLAN-ra, EDGE-re, és négyféle GSM frekvenciasávra (850/900/1800/1900) tervezett, négysávos készülék, amely gyakorlatilag az egész világion szélessávú hozzáférést biztosít. A 3G és EDGE adatkapcsolat mellett a legfrissebb hatékonyságnövelő funkciókat tartalmazó Nokia N80-at világszerte több mint 136 ezer nyilvános WLAN hotspotban használhatjuk az internet elérésére, nagy e-mailek küldésére vagy nagy felbontású képek internetre való feltöltésére. A Nokia N80 emellett a Mini Map alkalmazással felszerelt, új Nokia internetböngészőt is támogatja. A Mini Map a weboldal félig átlátszó, teljes képét mutatja, így a felhasználók az oldal bármely sarkába ösztönösen eltalálnak, és pont olyannak látják az internetlapot, ahogy azt a grafikusok eredetileg megtervezték. Az élményt tovább fokozza a készülék kiváló, nagy felbontású kijelzője (352x416 képpont, max. 262 144 színárnyalat), amely az okostelefonokon és PDA-kon megszokott QVGA kijelzőknél 90 százalékkal több pixelt tartalmaz. A Nokia N80 ezen kívül a folyamatosan letöltött (streaming) videók jó minősége érdekében MPEG4 AVC dekódolási támogatást is nyújt.

Kiváló minőségű fotók és videók pillanatok alatt

A fényképezéshez ideális kiképzésű Nokia N80 az emlékek és pillanatok megörökítésének, gyűjtésének és megosztásának is kiváló mobil fotós eszköze. A Nokia N80 három megapixeles kamerája a fényképezőgép bekapcsolását meggyorsító, és a stabil képkészítést segítő, külön exponáló gombbal rendelkezik, a kereső a teljes nagy felbontású kijelzőn fekvőképként jelenik meg, és külön kapcsolóval állítható be a kamera a közeli felvételek készítéséhez. A beépített videó-stabilizátorral rendelkező Nokia N80 emellett CIF videofelvételeket is készít. A Nokia N80 belső memóriakapacitása eléri a 40 MB-ot, amelyet a készülék kikapcsolása nélkül cserélhető, miniSD-kártyával akár 2 GB-ra is bővíthetünk. A felhasználók így maximum ezer darab, jó minőségű képet tárolhatnak a készüléken.

Kedvenc zenénk szól menet közben

A digitális zeneformátumok hosszú sorát támogató Nokia N80 digitális zenelejátszóval, valamint a Vizuális rádiót támogató, sztereó FM rádióval rendelkezik. A Vizuális rádió gazdag, interaktív információs csatornát biztosít a felhasználók számára, akik adatokat tudhatnak meg például az éppen szóló zenével és az előadóval kapcsolatban. A beépített UPnP technológiának köszönhetően a Nokia N80 és egy kompatibilis személyi számítógép közötti zeneátvitel minden eddiginél egyszerűbben megoldható. A felhasználók az USB 2.0-val történő átvitelt is választhatják kedvenc zenéik mozgatására. Ilyenkor az állományokat egyszerűen át kell húzni a kompatibilis személyi számítógépről a készülékre. Erőteljes zenefunkciói miatt a Nokia N80 a Nokia XpressMusic készüléksorozatnak is tagja. Az XpressMusic márka segítségével a felhasználók egyszerűen felismerhetik az elsőrangú zenei élményt garantáló Nokia termékeket.

Az S60 harmadik kiadásán és a Symbian operációs rendszeren alapuló Nokia N80 várhatóan 2006 első negyedévében jelenik meg az üzletekben, kedvezmények nélküli ára pedig 500 euró körül mozog majd.

Nokia N92: mobil lesz a televízió


A Nokia N92 a Nokia N-Series termékcsaládba tartozó új mobilkészülék, amely a mobiltelefonok közül elsőként tartalmazza a televízióadást vevő, beépített DVB-H technológiát. A Nokia N92-vel egyszerűen nézhetünk tévét anélkül, hogy a televíziókészülék előtt kellene ülnünk. A felhasználók emlékeztetőt állíthatnak be kedvenc tévéműsorukhoz, saját csatornalistát készíthetnek, és különböző műsorcsomagokra fizethetnek elő. A feltűnően új forma rendkívül ergonomikus felhasználói élményt nyújt. A készülék használhatóságát és a gazdag élményt a 2,8" nagy, tükröződésmentes, 16 millió színárnyalatot megjelenítő QVGA képernyő, és a külön médiagombok fokozzák.

A Nokia N92 az egyszerű és könnyű használat érdekében négy különböző üzemmódban működik. Az újdonságot jelentő tévénézés üzemmódot kifejezetten a televízió és a videó használatához tervezték. A felhasználónak a mobiltévé bekapcsolásához tévénézés üzemmódban kell kinyitnia a Nokia N92-t, majd meg kell nyomnia a Multimédia gombot. Az Útmutató az elektronikus szolgáltatásokhoz (ESG) szolgáltatás tájékoztat az elérhető tévécsatornákról, műsorokról és szolgáltatásokról. A további tévés szolgáltatások között maximum négyórányi tévénézés, felvételrögzítés és 30 másodperces visszajátszás szerepel.

A cellás hálózaton fennálló kapcsolatnak köszönhetően az emberek interakcióba léphetnek a televízióval, például szavazások, a műsorokkal kapcsolatos visszajelzések vagy további internetes keresés révén. A Nokia N92 emellett a Mini Map alkalmazással felszerelt, új Nokia internetböngészőt is támogatja. A Mini Map a weboldal félig átlátszó, teljes képét mutatja, így a felhasználók gyorsan betájolhatják magukat a kis kijelzőn. A weboldal teljes képét látva a felhasználók ösztönösen az oldal bármely sarkába eltalálnak, és pont olyannak látják az internetlapot, ahogy azt a grafikusok eredetileg megtervezték.

A Nokia N92 emellett XpressMusic készülék is, amely az akár 1500 dalt tároló, maximum 2 GB-os memóriakártyát is támogatja. A számokat a beépített sztereó hangszórókon át, vagy a sztereó fülhallgatóval hallgathatjuk meg. A szórakozás élményét tovább fokozza a Vizuális rádiót támogató FM rádió. Az N-Series további funkciói között nyomdai minőséget produkáló, két megapixeles kamera, és az e-mail mellékletek támogatása szerepel.

A Nokia N92 a csatlakozásfajták széles választékát kínálja, például WiFi-t, infravörös, Bluetooth vezeték nélküli technológiát és USB 2.0-t (Mass Storage Class), így a felhasználók a Nokia N92-t közvetlenül egy kompatibilis személyi számítógéphez kapcsolva gyorsan és kényelmesen továbbíthatnak vagy tölthetnek le állományokat.

Az S60 harmadik kiadásán és a Symbian operációs rendszeren alapuló Nokia N92 a tervek szerint 2006 közepén jelenik meg Európa, Afrika és Ázsia azon országaiban, ahol a DVB-H szolgáltatás már elérhető. A készülék ára a támogatások nélkül körülbelül 600 euró lesz.
Kulcsszavak: mobiltelefon Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

2024. szeptember 24. 15:10

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10