64 szerver teljesítménye egyetlen T2 alapú Sun rendszerben

Kovács Attila, 2007. október 19. 17:02

Fischer Erik, a Sun Microsystems Kft. műszaki igazgatója tegnap a cég technikai sajtótájékoztatóján mutatta be az új UltraSPARC T2 processzort, valamint a T2-vel hajtott három új Sun szervert (T5120, T5220, T6320: blade), illetve három új klasszikus számítógépet (X4150, X4450 és X6250: blade). Kiemelte a T2 néhány jellemző tulajdonságát. Ezek: 8 mag, magonként 8 fonál, jellemzően erős szimmetrikus elrendezés, 4 Mbájt L2 gyorsítótár (cache), 4 db FBDI dual-channel vezérlő,  2 db 10 Gigabit Ethernet port, 1 db nyolcszoros PCI-Express port, 1,2-1,4 GHz-es integrált áramkör, „mindössze” 711 db I/O láb van kialakítva, a processzorlap közepén foglal helyet a 8x9-es CCX crossbar. Az egész IC fogyasztása 100 watt (átlagos), illetve 120 watt (csúcsterhelés). Fontosabb változtatások a korábbi T1 processzorhoz képest: új nyolclépcsős pipeline; két végrehajtó egység; nyolcra növelt L2 bankok; a DLLB 64-ről 128-ra való növelése; közel kétszeres teljesítmény a T1-hez képest; Stream Processig Unit nevű kriptogyorsító; az L2 cache 4Mbájt-os, 16-utas; a lapon integrált hálózat mindent egyből közvetlenül a memóriába terel.   

Az új T2 alapú Sun szerverek virtualizációs szolgáltatásokat, nagyobb rendszerkihasználtságot és energiahatékonyságot biztosítanak. A Sun SPARC Enterprise T5120 és T5220 szerverek és a Sun Blade T6320 modulok 64 különálló rendszer számítási teljesítményét nyújtják egyetlen szerverben vagy pengeszerverben. A többrétegű webes alkalmazások terén több mint négyszer annyit tudnak, mint a RISC-szerverek, miközben az egy watt fogyasztásra eső számítási teljesítményük a hatszorosa a versenytársakénak. A Solaris operációs rendszerrel és a beépített ingyenes virtualizációs technológiával ezek az új Sun szerverek immár első helyet szereztek a rugalmasság, a rendszerkihasználtság és a költséghatékonyság terén is.

Sun SPARC Enterprise T5120/T5220 szerverek


Ezek az első, UltraSPARC T2 processzort használó szerverek. A Sun SPARC Enterprise T5120 és T5220 rendszerek minden eddiginél nagyobb teljesítményt nyújtanak, ami magas szintű energia- és helytakarékossággal párosul. A SPARC Enterprise T5120 és T5220 szerverek az ERP és a B2B alkalmazások esetében nagyobb teljesítményt nyújtanak, negyedannyi helyet igényelnek, és közel negyedannyi költséggel üzemeltethetők, mint a Power 6 processzorra épülő, két processzorfoglalatos IBM p570. A Solaris operációs rendszerrel ezek az új rendszerek ideális platformot kínálnak azoknak, akiknek fontos a jó méretezhetőség, a kis helyigény és a nagy teljesítmény kis energiafelhasználás mellett – különösen a többrétegű webes és a nagy számításigényű alkalmazások esetében. A beépített, nyílt forráskódú, ingyenes virtualizációs szolgáltatások – a Solaris Containers és a logikai tartományok (LDoms) – lehetővé teszik, hogy az informatikai munkatársak könnyen optimalizálják a rendszerkihasználást, csökkentve az új informatikai szolgáltatások költségeit. A SPARC Enterprise T5120 és T5220 az első olyan szerverek, amelyek a Sun Connection segítségével azonnal láthatók a hálózaton.

Sun Blade T6320 szervermodul


Pengeszerver kialakításban fejlett virtualizációs és konszolidációs lehetőségeket biztosít az adatközpontoknak olyan funkciókkal és jellemzőkkel, amelyek a SPARC Enterprise T5120/T5220 rendszerekéhez mérhetők. A moduláris Sun Blade 6000 rendszerben a Sun Blade T6320 szervermodul a leggyorsabb, egy processzorfoglalatos pengekiszolgáló, mely közel 30 százalékkal kevesebb energiát igényel, és többcsomópontos nagyvállalati rendszerekhez van optimalizálva.
Sun Management Center 4.0 – ez biztosítja a Solaris és Linux operációs rendszert futtató SPARC és x64-es rendszerek részletes felügyeletét és kezelését. Segít a rendszer rendelkezésre állásának a biztosításában, optimalizálja a méretezhetőséget és teljesítményt, valamint elősegíti a Solaris Containers futtatókörnyezetek kezelését.

Kulcsszavak: szerver Sun

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55