Negyvenéves az Intel, ötéves a Centrino CPU technológia

Széll Zoltán, 2008. március 5. 15:05

Az Intel a vállalat 40., az Intel Centrino Processzor Technológia ötödik születésnapját ünnepelte a CeBIT 2008 kiállítás nyitónapján. A lapkagyártó óriás ebből az alkalomból több olyan új terméket jelentett be, amelyek a 45 nm-es magas-k, fémkapu félvezető technológián alapulnak. A 45 nm-es gyártástechnológia a legnagyobb áttörés a félvezető iparban a vállalat alapítása óta.

Az Intel bemutatta az új Intel Atom processzort, amely az LPIA (Low Power Intel Architecture = alacsony energiafelvételű Intel architektúra) megoldáson alapul. Ezt a processzor a MID (Mobile Internet Devices = mobilinternet-eszközök) eszközökben, olcsó noteszgépekben, asztali PC-kben és egyéb CE eszközökben használható.

Az Intel a noteszgépekhez és a következő generációs platformhoz kibocsátotta az Intel Centrino 2 processzor technológiát.

Az LPIA processzor 2010-ben kapható lesz a gépkocsik Harman/Becker által gyártott szórakoztatórendszereiben. Az Intel bemutatta még a nagy teljesítményű (high-end) platformhoz, illetve asztali PC-khez fejlesztett Intel Core 2 Extreme QX9770 processzort és az Intel X48 Express lapkakészletet, valamint az új Intel Xeon LV processzorokat, amelyek ebben a hónapban kerülnek piacra.

Az Intel 45 nm magas-k, fémkapu félvezető technológiával gyártott lapkák kevesebb energiát igényelnek, mint a 65 nm-es technológiával készített processzorok Az új processzorok alig több mint fele annyi energiát igényelnek, mint a 65 nm-es lapkák hasonló teljesítményszinten, vagy maximum 38%-kal magasabb teljesítményre képesek azonos energiafelvétel mellett. A „hidegebb” processzorok vékonyabb, kisebb térfogatú és hosszabb telep-élettartamú noteszgépek és mobilinternet-eszközök bevezetését teszi lehetővé.

Az Intel első, MID eszközökhöz fejlesztett platformja 2008. első felében lesz kapható. A platform Intel Atom processzort (maximum 1,86 GHz-es órajel, 512 KB L2 gyorsítótár), alacsony energiafelvételű lapkakészletet (integrált GPU-val) és vezeték nélküli rádiót tartalmaz, amelyek együtt hosszabb telep-élettartamú, könnyebb és kisebb mobileszközök megjelenésének nyitnak kaput. Az új CPU lapka (25 mm2 = 3,1x8,1 mm) energiafelvétele teljes sebességen (1,86 GHz) kevesebb, mint 2 W. Az új Intel Centrino Atom processzoron alapuló MID eszközök 2008 nyarán kerülnek az üzletek polcaira az Aigo, Asus, BenQ, Clarion, DiGiFriends, Gigabyte, Lenovo, LG, Toshiba és más cégektől.

Az Intel két új ’high-end’ processzort mutatott be az asztali PC-ket vásárolni kívánó felhasználók részére. Az Intel Core 2 Extreme QX 9770 modell 12 MB L2 gyorsítótárat, 1600 MHz-es rendszerbuszt és négy magot tartalmaz, sebessége 3,2 GHz. A processzor kombinálva az Intel X48 lapkakészlettel az új platformon hatalmas teljesítményt biztosít, amelyet a benchmark tesztek is igazolnak. Az Intel Core 2 Extreme processzorban a busz hányados retesz (a névlegesnél magasabb sebesség elleni védelem) ki van iktatva. A high-end lapkák márciusban lesznek kaphatók.

Kulcsszavak: CeBIT processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36