Titkosítható a teljes Gmail adatforgalom

Milkovits Gábor, 2008. július 26. 09:20

A Google lehetővé tette a Gmail levelezőprogram felhasználóinak, hogy ezentúl teljes Google szervereken bonyolított adatforgalmuk alapbeállításként kódolt formában történjen, azaz hozzáférhetetlen legyen a hackerek számára.

A felhasználók eddig is választhatták ezt a lehetőséget, amennyiben a https://mail.google.com címen jelentkeztek be, azonban mostantól ez alapbeállításként is választható, legalábbis az amerikai verzión. Ariel Rideout, a Gmail-en dolgozó szoftvermérnök blogjában közölte a felhasználókkal, hogy azért hagyják nyitva a választás lehetőségét és nem teszik eleve az online levelező részévé a kódolást, mert az adattitkosítás lassítja az adatáramlást. Ez pedig nem biztos, hogy mindenkinek a kedvére volna, mivel bizonyára akadnak olyanok is, akik előbbre tartják a gyorsaságot a száz százalékos biztonságnál.

Elvileg viszonylag bonyolult megfigyelni valakinek a személyes internetes adatforgalmát, de nem lehetetlen. A HTTPS protokoll viszont elméletileg teljes mértékben megakadályozza az ilyesmit; a legtöbb olyan oldal, ahol a biztonság fontos ezt a protokollt használja, ilyenek például az online bankok vagy más szolgáltatók oldalai, ahol a felhasználók személyes adatait és jelszavait kérik.

Kulcsszavak: Google e-mail security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55