Kingston: memóriapiaci előrejelzések és trendek

forrás Prim Online, 2008. november 24. 13:39

A Kingston nyilvánosságra hozta a 2009-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés és az azt követő konszolidáció elősegíti majd a piac önkorrekcióját.

John Tu szerint ahogy a gazdasági visszaesés hatásai érezhetővé válnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a memóriapiac kisebb szereplői is egyre súlyosabb nehézségekkel fognak szembenézni, amelyek akár a fennmaradásukat is veszélyeztethetik. Tekintve, hogy túl sok memórialapka-gyártó van a piacon - emiatt a verseny is rendkívül kiélezett közöttük -, az árak csökkentek az elmúlt hónapokban, ráadásul a konszolidáció nagy valószínűséggel e téren is segíti majd a korrekciót. A vállalat elnöke úgy látja, a Kingston stabil anyagi helyzetének és jelentős készpénztartalékainak köszönhetően képes lesz átvészelni a gazdasági válságot.

A DDR3 memóriák térhódítása elkerülhetetlenül folytatódik 2009-ben, amely jelentős mértékben a három- vagy akár négycsatornás memóriatechnológiák megjelenésének és elterjedésének köszönhető - véli Tu. Az elnök szerint a VLP (Very Low Profile - nagyon alacsony méretű) memóriamodulok felhasználási köre is nagymértékben bővülni fog, így kevesebb nyersanyagot kell majd felhasználni az új és már bevezetett modulok készítésekor egyaránt. A piaci trendeket figyelve megállapítható, hogy nő a kereslet a nagyobb sebességű memóriák iránt a professzionális felhasználók részéről, akiknek nagyobb teljesítményre van szükségük az audiovizuális tartalomkészítéshez és az alkalmazások felgyorsításához is.

2009-ben minden valószínűség szerint fokozódik a nagy kapacitású, nagy teljesítményű SD-kártyák (SDHC) iránti kereslet, elsősorban a nagy felbontású video- és fotóeszközök terjedése miatt. Az SDHC-k jelenlegi csúcskapacitása 32 GB, azonban 2009-ben a formátum olyan változásokon eshet át, amelyek lehetővé teszik a még nagyobb tárhely biztosítását is.

2008-ban erősödött a közszféra és a magánszféra adatainak biztonságos tárolása iránti igény. Ennek oka az adatvesztési botrányok növekvő száma, amely megmutatta, hogy a bizalmas és titkos adatok nem kellően gondos (nem tartják be a biztonsági szabályokat és nem használják a megfelelő technológiát) kezelése mekkora veszélyt rejt magában. John Tu elnök szerint a jövő év során várhatóan növekszik a hardveres titkosítású USB-flash meghajtók iránti igény, ezzel egyidejűleg pedig a meghajtók kapacitása is bővül.

A virtualizáció továbbra is izgalmas téma lesz, és előkelő helyet foglal majd el az informatikai vezetők és döntéshozók megoldásra váró feladatainak sorában - állapította meg a Kingston elnöke. A Gartner szerint a virtualizáció már túljutott a felfutási ciklusán, ezért valószínűsíthető, hogy a vállalatok a technológia előnyeit felismerve beépítik azt az informatikai infrastruktúrába. A memóriák szempontjából ez azt jelenti, hogy növelni próbálják majd a megtérülési és teljes tulajdonlási költséggel kapcsolatos mutatókat a virtualizációs projektek esetében. Tu szerint elképzelhető tehát, hogy mindezt a virtuális kiszolgálók memóriakapacitásának növelésével fogják elérni, hiszen a nagyobb memória nagyobb teljesítményt és jobb skálázhatóságot jelent a virtuális gépek esetében.
 
"A mozgóalkatrészek nélküli merevlemezekről (Solid-State Drive – nagysebességű szilárdtest) egyre több szó esik majd, és a gyártók jelentős összegeket fektetnek be az ezzel kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe, de nem gondolnám, hogy 2009-ben már általánosan elterjedt technológiává válna" - jelentette ki az elnök. "Továbbra is túl drágák lesznek, mivel a flash-alapú SSD-k sokkal többe kerülnek majd, mint a hasonló kapacitású merevlemezek. Ugyanakkor a Flash memóriapiacon nagy a túlkínálat, ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy komoly árcsökkenés következzen be, ezáltal pedig az SSD-meghajtók könnyebben elérhetővé válnak."

2008-ban több olyan kifogás is felvetődött az új SSD-meghajtókkal kapcsolatban, amelyek jelentős része az új technológiákkal járó tervezési problémáknak tudható be. A finomításokat követően a vezető gyártók SSD-termékei piacképessé váltak. Ennek ellenére biztosra vehetjük - tette hozzá Tu -, hogy a technológia fokozatos térnyerésével egyidejűleg új, a nagy teljesítményt és a kiváló minőséget biztosító szabványok kerülnek bevezetésre.

A Kingston elnöke és társalapítója, John Tu szerint 2009-ben a környezettudatos informatika ugyanolyan fontos téma lesz, mint most. "Bár nem kifejezetten a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő fenntartható fejlődés miatt, hanem sokkal inkább az elérhető, komoly megtakarítások kapcsán. Az egyre növekvő energiaköltségek mindenkire hatással vannak, így ha a vállalatok alacsonyabb fogyasztású informatikai eszközöket használnak, azt nem pusztán természetvédelmi megfontolásból teszik, hanem mert az kedvezően hat a nyereségükre is."

Kulcsszavak: Kingston trend memória

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55