Minden idők legnagyobb adatrablása

Genda Csongor Zoltán, 2009. január 21. 18:55

Egy amerikai pénzintézet az újonnan megválasztott amerikai elnök beiktatásának a napján óriási méretű adatvesztésről adott hírt.

A Heartland Payment Systems egyik képviselője bejelentette, hogy hackerek még 2008-ban bejuttattak a cég számítógépes rendszerébe egy kémprogramot, ami a felfedezés pillanatáig gyűjtötte és továbbította az adatokat. A pénzintézet havi 100 millió kifizetést bonyolít, azt azonban nem lehet tudni, hogy a tranzakciók hány százalékát rögzítette a trójai. Mindenesetre a szakemberek a mostani eset kapcsán az eddigi legnagyobb adatvesztésről beszélnek. A pénzintézet tavaly ősszel lett figyelmes néhány szokatlan Visás és Mastercard-os kifizetésre, ekkor megbíztak egy speciális IT-csoportot a rendellenességek kivizsgálásával, a szakemberek pedig megtalálták a rendszerben a kémprogramot. Egyelőre csupán gyanítják a nyomozók, hogy mikor fertőződhetett meg a belső hálózat, ám ha fény derül a rosszindulatú kód beépülésének az idejére, akkor az eltűnt adatok mennyiségét is meg lehet majd becsülni. A Heartland megnyugtatta ügyfeleit, hogy figyelni fogják a tranzakciókat, hogy megakadályozzák a jogosulatlan átutalásokat.
Gyanítható, hogy nem véletlen az, hogy tegnapra időzítette a pénzintézet a bejelentést, ugyanis feltehetőleg azt remélték, hogy Obama beiktatásának a napján valószínűleg nem kap olyan nagy médiafigyelmet az ügy.

Kulcsszavak: security adatvédelem

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36